16. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Výbušné kilometre

Giro d'Italia 2020
16. etapa Giro d'Italia 2020 preview

16. etapa Giro d’Italia 2020 sa ešte podobá na viaceré etapy z pomerne pokojného predchádzajúceho týždňa. Viaceré kopce ešte nebudú dostatočne tvrdé na to, aby sa diali veľké rozdiely v celkovom poradí. Nohy však po dni voľna môžu na 230 km fungovať hocijako a atraktívny profil môže priniesť zaujímavú cyklistiku.

20. októbra 2020
Dĺžka
: 229 km
Profil: kopcovitý, 4056 nastúpaných metrov
Štart: 10:10 LSEČ, Udine
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, San Daniele del Friuli
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25

16. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Zo stotisícového mesta regiónu Furlansko Udine sa vyštartuje smerom na západné okruhy, odkiaľ sa krížom pelotón napokon presunie na okruh okolo San Daniele del Friuli. Tam si na jazdcov počká kopcovitá trasa. Malé cieľové mesto je známe hlavne výrobou prosciutta. Ide o jednu z najdlhších etáp ročníku, ale o čosi dlhší deň na jazdcov počká v 19. dni. Etapa má 229 km.



16. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

16. etapa Giro d'Italia 2020
16. etapa Giro d’Italia 2020

Etapa má už od začiatku náročný profil. Po štarte nebude ani veľa priestoru na tvorbu úniku, po 20 km sa stúpa na Madonnina del Domm (10,8 km – 7,1%). Po ňom sa ide v prvej polovici etapy ešte na dve stúpania Monte Spig a Monteaperta tretej kategórie. Celkovo sa v etape nastúpa vyše štyritisíc výškových metrov a tieto stúpania pridávajú k náročnosti etapy. Majú do desať kilometrov a obsahujú dvojciferné sklony, ale nejde o nič ťažké,

80 km pred koncom sa voje na záverečný okruh, ktorý sa prejde trikrát. Najprv sa ide po nížine Majano, ale kolu dominuje stúpanie Monte di Ragogna tretej kategórie. Má 2,8 km a priemerný sklon až 10,4%. V prvých častiach je úplne najťažšie, má 11% a maximá okolo 16%. Po vrchole v poslednom kole ostáva do cieľa ešte 13 km. Dostať sa tam treba cez krátky a veľmi strmý zjazd.

Monte di Ragogna:

Monte di Ragogna
Monte di Ragogna. zdroj: giroditalia.it

Posledné kilometre sú rovinaté, až do méty 2 km do konca. Najprv tam príde krátka dvestometrová rampa, krátke klesanie a úplne finále. Po vstupe do posledného kilometra prichádza strmé stúpanie dlhé 500 metrov s priemerom do desať percent s maximami 20%. Po úplne krátkom vyrovnaní sa ide po 200-metroch na 6%.

Posledné kilometre 16. etapy:

16. etapa Giro d'Italia 2020 posledné kilometre
zdroj: giroditalia.it

16. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie:

16. etapa Giro d'Italia 2020 mapa
zdroj: giroditalia.it

V okolí San Daniele del Friuli zajtra nemá pršať, čo je dobrá správa v takto dlhom dni. Vietor je iba veľmi slabý, pri teplotách okolo 16 ºC nebude robiť problémy.



16. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Ide o podobnú etapu, akou bola tá trinásta. Tam sa dokonca dostavilo na vrchárov a jazdcov na celkové poradie, pričom finále bolo rovinaté, nie takto klasikárske. Dĺžka trasy však favorizuje únik. Najsilnejším tímom je Team Sunweb, ktorý sa však určite bude chcieť šetriť na vrchárske etapy v Alpách. Tak to robil počas posledného týždňa, urobí to aj teraz. Deceuninck – Quick Step by si tiež želal veľmi ľahké kilometre.

13. etapa s podobne strmým stúpaním sa ukázala byť veľmi ťažká pre šprintérov, dokonca aj pre Sagana. Utorková etapa je ešte o čosi náročnejšia.

Únik má veľkú šancu

Thomas De Gendt (:lts:) bol cez Giro aktívny, ale tento rok mu jeho povestný únik ešte nevyšiel. Z ďalších kandidátov na únik by sa cez pár prémii rád dostal Giovanni Visconti (Vini Zabù-KTM), ktorý vedie súťaž vrchárov.

Thomas De Gendt víťazi po svojom sóle. zdroj: twitter.com/hlnsport

Jazdcov, ktorí sa môžu dostať do úniku, je veľa. Ak by na to došlo, kvôli prémii 87 km po štarte by sa o post v ňom mohol uchádzať aj Peter Sagan (BOH), ktorého tam však nepustí Groupama – FDJ, ktorá háji bodovací dres. Slovákovi by sa zadarilo v etape iba vtedy, ak by bolo pokojné tempo v prvých častiach etapy a mal by dostatočnú tímovú podporu v závere.

Ruben Guerreiro
Guerreiro. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Ruben Guerreiro (:efd:), Simon Clarke (:efd:), Mark Padun (:bmt:), Enrcio Battaglin (:bmt:), Geoffry Bouchard (:alm:), Harm Vanhoucke (:lts:), Salvatore Puccio (:ins:) sú ďalšími jazdcami, ktorých by sme očakávali pri tvorbe úniku dňa.

Padun a Narváez počas 12. etapy Giro d'Italia 2020
Padun prehral v 12. etape s Narváezom kvôli zlomenému kolesu. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

Súboj v celkovom poradí

Ak by bol pelotón nasadil dostatočné tempo počas dňa, na poslednom kole by sme videli nejaké útoky. Ak by sa nikomu nepodarilo dostať do cieľa samému, bol by to zriedený špurt do ostrého kopca.

Diego Ulissi (:uae:) vyhral už dve etapy, vie prežiť aj strmé kopce a na výbušných stúpaniach vie byť najrýchlejší. To ukázal v spomínanej 13. etape.

Diego Ulissi 13. etapa Giro d'Italia 2020
Ulissi vyhral 13. etapu. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Joaõ Almeida (:dqt:) je lídrom Gira, vedie o 15 sekúnd nad Wilcom Keldermanom (:sun:)22-ročný Portugalčan hrdinsky odolal na dlhom stúpaní, ale na týchto krátkych je jedným z najlepších na pretekov.

Joao Almeida
Joao Almeida v ružovom drese. zdroj: twitter.com/giroditalia

Z jazdcov do celkového poradie je na podobných profiloch jedným z najlepších na svete Jakob Fuglsang (AST). Patrick Konrad (BOH), Pello Bilbao (:bmt:) alebo Tao Geoghegan Hart (:ins:) sa o niečo môžu pokúsiť ďalej pred cieľom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár