16. etapa Giro d’Italia 2023: Almeida vybojoval víťazstvo, Thomas späť v ružovom

Giro d’Italia 2023
16. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/15/photo/1

16. etapa Giro d’Italia 2023 mala náročný horský profil a vyvrcholila na slávnom stúpaní Monte Bondone. Z víťazstva a cenných sekúnd v celkovej klasifikácii sa tešil Joao Almeida (UAD). Na druhé miesto odsunul Gerainta Thomasa (IGD), ktorý sa oblieka späť do ružového dresu. Primož Roglič (TJV) finišoval tretí so stratou 25 sekúnd, čím prvýkrat v priebehu ukázal svoju slabosť.

Doterajší líder Bruno Armirail (FDJ) poctivo hájil Maglia Rosa, no záverečné stúpania sa ukázalo ako veľmi náročné. Fantastickú etapu odjazdil Edward Dunbar (JAY) na 4. mieste.

 

16. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-16/today/profiles

Štart

Únik opäť v akcii

Aj v etape plnej dlhých kopcov sa až 27 cyklistov prezentovalo v celodennom úniku. Medzi nimi boli cyklisti, ktorí si už nie jeden kilometer v úniku odjazdili, no našli sa aj tí, u ktorých jazda pred pelotónom nie je až tak vyhľadávaná. Hoci si jazdci v úniku vybojovali solídny náskok na pelotón, v záverečnom stúpaní na Monte Bondone boli aj tí najodolnejší pohltení favoritmi na celkové poradie.

Bruno Armiral bojuje

V ružovom drese sa bojovne prezentoval Bruno Armirail (FDJ), ktorý dokázal držať krok s najlepšími až na métu 10 kilometrov pred cieľom. Cieľové stúpanie však bolo pre francúzského časovkára až priveľké sústo. Postupne zo skupinky favoritov odpadol.

Thomas, Almeida a Roglič

K prvotným súbojom medzi GC favoritmi došlo v záverečných 10 kilometroch členitého stúpania na Monte Bondone. Ako prvý sa do problémov dostal Hugh Carthy (EFE). Následne ťažkosto postretli vrchárov ako Lennard Kämna (BOH), Damiano Caruso (TBV) či Thibaut Pinot (FDJ), pre ktorého je to záverečné Giro kariéry.

K ďalším bojom došlo presne 4 kilometre pred cieľom, kedy vysoké tempo udával Joao Almeida (UAD). Za ním jazdil Geraint Thomas (IGD), ktorý neváhal zaútočiť a otestovať si tak súperov. Jeho útok nezachytil Primož Roglič (TJV), ktorý sa viditeľne trápil. Rodáka z Walesu sa však držal Joao Almeida. Vytvorila sa tak silná dvojica, ktorá vykročila v ústrety nielen etapovému víťazstvu ale aj ružovému dresu. Pri Rogličovi zostával Sep Kuss, ktorý sa snažil efektívne minimalizovať straty svojho lídra.

Etapový vavrín napokon v záverečnom šprinte dvojice vybojoval Portugalčan Joao Almeida a na druhé miesto odsunul Gerainta Thomasa, ktorý sa vracia späť do Maglia Rosa. Primož Roglič na treťom mieste stratil 25 sekúnd, nerátajúc bonifikačné sekundy.

16. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 17. úplne rovinatá etapa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár