16. etapa Tour de France 2021: Patrick Konrad konečne vyhral

Tour de France 2021
Patrick Konrad 16. etapa Tour de France 2021

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

Kopcovitá 16. etapa Tour de France 2021 ponúkla ďalšie víťazstvo úniku. Patrick Konrad z tímu BORA – hansgrohe získal v drese pre rakúskeho majstra najväčšie víťazstvo v kariére.

Vo svojej kariére získal 29-ročný oddaný domestik iba dva triumfy – národné majstrovstvá. Po viacerých dobrých výkonoch v posledných rokoch sa konečne dočkal veľkého individuálneho úspechu. Dostal sa do úniku dňa, sám stiahol stratu na útočníkov a na stúpaní Col de Portet-d’Aspet 36 km pred cieľom sa v chladnom a daždivom počasí osamostatnil.

Do cieľa došiel po silnej individuálnej jazde. Druhý Sonny Cobrelli (TBV) bol v cieli nespokojný, vyhral špurt stíhacej únikovej skupiny s odstupom 42 sekúnd, ale víťazstvo mu ušlo. Taliansky majster v cieli predbehol Michaela Matthewsa (:bex:). Austrálčan vďaka tretiemu miesto a bodom na šprintérskej prémii stiahol svoju stratu v bodovacej súťaži. V boji o zelený dres je druhý, na Marka Cavendisha (:dqt:) stráca už len 37 bodov.

Slovinec Tadej Pogačar (:uae:) sa udržal na čele celkovej klasifikácie pred dvoma dôležitými dňami s horskými koncovkami. Druhý je Kolumbijčan Rigoberto Urán (:efn:) s mankom 5:18 min. Tretí Jonas Vingegaard (:tjb:) z Dánska stráca ďalších 15 sekúnd. Akcia v celkovom poradí sa nediala, iba v posledných 10 km sa na stúpaní oddelila malá skupina so všetkými favoritmi z top 10 celkového poradia.

Patrick Konrad po etape TdF:

„Je to moje prvé víťazstvo vo World Tour, dokonca na najväčších pretekoch sveta. Toto víťazstvo je pre moju rodinu, priateľov a všetkých, ktorí mi verili. Taktiež tím BORA – hansgrohe mi vždy veril, hovoril mi, že na to mám,“ hovoril Konrad v televíznom rozhovore.

Ide o druhé víťazstvo pre nemecký tím na pretekoch. Prvé prišlo v deň odstúpenia Petra Sagana v podobe Nilsa Politta (BOH).

Konrad pokračoval: „Prišlo to v pravý čas, v majstrovskom drese. Už trikrát som bol na tejto Tour v úniku, vždy som čakal až na koniec, a to nebolo správne. Mohorič aj Mollema vyhrali po skorých útokoch a povedal som si, že to tiež skúsim. Som šťastný, že to vyšlo.“

Patrick Konrad víťazí v 16. etape TdF 2021 (video):



Ako prebehla 16. etapa Tour de France 2021

16. etapa TdF 2021 mala 169 kilometrov a viedla cez Katalánske Pyreneje na juhozápade Fracúzska, Obsahovala štyri kategorizované stúpania, ktorých náročnosť sa postupne počas dňa znižovala. V posledných 7 km čakalo cyklistov 800-metrové stúpanie o 8,4% a stúpalo sa aj v posledných 500 metroch etapy.

Na pelotón počkalo chladné počasie. Počas dňa sa striedali prehánky so suchým počasím.

16. etapa Tour de France (TdF) 2021 – profil:

16. etapa Tour de France 2021
16. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Aktívny a dlhý štart

Etapu začala 20-kilometrová neutrálna zóna v zjazde, po ktorej nasledoval ostrý štart a opustenie Andorry. Etapa mala podľa predpokladov patriť úspešnému, skorému úniku dňa. Ako prvý zaútočil Dán Kasper Asgreen(:dqt:). Stíhali ho Casper Pedersen(DSM) a Jasper Stuyven(:tfr:).

V pelotóne sa však aktívne útočilo, na špici sa pri nasadaní na útoky nachádzal aj líder pretekov Tadej Pogačar(:uae:). Aj vďaka zjazdu sa prvá hodina prešla v rýchlosti až 48,5 km/h, a na prvých kilometroch stúpania Col de Port sa útočníci pohltili.

Nový únik sa skladal z jazdcov: Kasper Asgreen, Mattia Cattaneo(:dqt:) a Michal Kwiatkowski(:ins:). Dostihnutí však boli na vrchole stúpania, vyše 100 kilometrov pred cieľom,

Julian Alaphilippe, ale aj Jonas Vingegaard alebo Pello Bilbao z celkového poradia chceli prekvapiť tím UAE. Zostava okolo Tadeja Pogačara však prostredníctvom Mikkela Bjerga všetko kontrolovala.

A začalo sa odznova.

Nový únik

Na čele sa po klesaní odčlenili Jan Bakelants (:iwg:), Fabien Doubey (Team TotalEnergies) a Christopher Juul-Jensen (:bex:). Za nimi sa neskôr vytvoril ďalší únik vďaka tlaku Sonnyho Colbrelliho (TBV).

Pod druhým stúpaním, 84 km pred cieľom, prešla útočiaca trojica šprintérskou prémiou. Boj o štvrté miesto a 13 bodov získal Michael Matthews (:bex:), ktorý stále živí teoretickú nádej na zelený dres. Bodovaciu súťaž vedie Mark Cavendish (:dqt:). Britský šprintér odpadol z pelotónu už na prvom kopci dňa, ale počas etapy dodržoval dostatočné tempo na to, aby sa s kolegami do cieľa dostavil v časovom limite.

14 jazdcov bojuje o etapu

Za Bakelantsom Doubeym a Juul-Jenseom bola 11-členná skupina v zložení:

Toms Skujinš (Trek-Segafredo), Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), David Gaudu (Groupama-FDJ), Pierre-Luc Périchon (Cofidis), Benoît Cosnefroy (AG2R-Citroën), Sonny Colbrelli a Fred Wright (Bahrain Victorious), Michael Matthews (BikeExchange), Alex Aranburu (Astana), Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty Gobert) a Franck Bonnamour (B&B Hotels).

Medzera medzi dvoma únikmi bola menšia ako jedna minúta, no pelotón strácal 76 km pred cieľom už štyri minúty. Vedelo sa, že práve jeden z jazdcov vpredu bude korunovaným víťazom.

Najlepšie postaveným jazdcom v celkovom poradí v úniku bol mladý Francúz Gaudu, ktorý mal manko až 27 minút a nebol nebezpečný pre nikoho v pelotóne. V úniku bol Brit Fred Wright, ktorý je vo veku 22 rokov najmladším jazdcom na pretekoch, je o 65 dní mladší ako Tadej Pogačar v žltom drese.

Patrick Konrad, Doubey a Bakelants na čele

Konrad, Bakelants a Doubey.
Konrad, Bakelants a Doubey. © A.S.O./Charly Lopez

Na Col de la Core vypadol z prvej skupinu Juul-Jensen, no k Bakelantsovi a Doubeymu sa pridal rakúsky majster Patrick Konrad, ktorý útočil zo stíhacej skupiny.

V pelotóne sa na chvíľu začalo ťahať pod vedením tímu EF Eduaction-NIPPO. Aj keď ich jazdci patrili k favoritom etapy, do úniku sa im nepodarilo dostať. Zvrátiť to nedokázali, 45 km pred cieľom svoje ťaženie vzdali a pelotón strácal už 8 minút.

Col de Portet-d’Aspet v podaní Konrada

36 km pred cieľom zaútočil na kopci Col de Portet-d’Aspet Konrad a opustil svojich kolegov z úniku. Ako sólo jazdec mal náskok 50 sekúnd na stíhaciu skupinu, z ktorej medzitým vypadol Benoit Cosnefroy.

Na stúpaní začal fúkať protivietor, no náskok už musel sťahovať najlepší vrchár v skupine David Gaudu. Nasledoval ho len Colbrelli, tempo nevedeli udržať Aranburu ani Bonnamour.

Patrick Konrad bezpečne na čele

Na klzkom a technickom zjazde získaval Konrad ešte nejaké sekundy na dvojicu Gaudu – Colbrelli. Taliansky majster robil na daždi technické chyby. Napokon na rovine smerujúcej do cieľa stratili na protivetre rytmus a zaradili sa do skupiny, kde boli aj Bonnamour, Bakelants, Rota, Skujinš, Aranburu, Matthews a Périchon.

Sedem kilometrov pred cieľom mal Konrad ešte stále pohodlný náskok. Na krátkom stúpaní ho nikto nedokázal stiahnuť, zrýchliť chceli Gaudu, Skuinš i Colbrelli, ale neúspešne.

Patrick Konrad bol koncentrovaný a prišiel a po dlhom sóle si prišiel po víťazstvo.

Wout van Aert roztrhal pelotón

S odstupom 10 minút prichádzala hlavná skupina. Na poslednom krátkom stúpaní zaútočil Wout van Aert (:tjb:), nevedno prečo. Hlavná skupina s favoritmi z top 10 sa však pod jeho tlakom roztrhala, ale boli v nej úplne všetci favoriti.

16. etapa Tour de France 2021 – výsledky (Patrick Konrad):

01Patrick KonradBORA-hansgrohe04:01:59
02Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 42
03Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 42
04Pierre-Luc PérichonCofidis+ 42
05Franck BonnamourB&B Hotels p/b KTM+ 42
06Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 42
07Toms SkujinsTrek-Segafredo+ 45
08Jan BakelantsIntermarché-Wanty-Gobert+ 45
09David GauduGroupama-FDJ+ 47
10Lorenzo RotaIntermarché-Wanty-Gobert+ 01:03
11Fabien DoubeyTeam TotalEnergies+ 04:39
12Fred WrightBahrain Victorious+ 04:41

16. etapa Tour de France 2021 – celkové poradie (Tadej Pogačar):

01Tadej PogacarUAE Team Emirates66:23:06
02Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:18
03Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:32
04Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:33
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 05:58
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 06:16
07Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 07:01
08Enric MasMovistar Team+ 07:11
09Guillaume MartinCofidis+ 08:02
10Pello BilbaoBahrain Victorious+ 10:59
11David GauduGroupama-FDJ+ 14:13
12Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 14:45

16. etapa Tour de France 2021 – celkové poradie (Mark Cavendish):

1Mark CavendishDeceuninck-Quick Step279
2Michael MatthewsTeam BikeExchange242
3Sonny ColbrelliBahrain Victorious195
4Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix174
5Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step135
6Tadej PogacarUAE Team Emirates106
7Wout Van AertJumbo-Visma101
8Michael MørkøvDeceuninck-Quick Step95
9Patrick KonradBORA-hansgrohe85
10Matej MohoricBahrain Victorious81
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár