Ako si viedli jednotlivé tímy na Tour de France 2021?

Tour de France 2021
pódium tímy Tour de France 2021

zdroj: A.S.O./Romain Laurent

Jeden človek opäť ovládol Francúzsko. Tadej Pogačar si podmanil Tour de France 2021, tentokrát s príjemnejším výkonom UAE Team Emirates. Zostava okolo Slovinca prišla do Paríža neporušená, čo sa však o väčšine povedať nedá. Ako dokázali iné tímy limitovať straty a ako hodnotíme ich pôsobenie na TdF?

Pri názve tímu sa nachádza počet hviezdičiek, ktoré sme sa rozhodli na základe predstavenia vo Francúzsku udeliť. Maximum je päť hviezdičiek, hodnotenie je subjektívne, no podložené popisom. Pozerá sa na tímový výkon a individuálne úspechy. Zoznam tímov je zostavený podľa konečnej celkovej klasifikácie. tímov.

Bahrain Victorious ****

Bahrain Victorious
Zbohom Movistar, tímová súťaž patrí Bahrain Victorious. © A.S.O./Romain Laurent

Perfektná Tour.

Prišli si po etapové víťazstvá. Prvé prišlo v jednom z najakčnejších dní posledných rokov – v siedmom dni. Matej Mohorič unikol z epického úniku so žltým dresom Van der Poela alebo Van Aertom a po sóle sa radoval z veľkého kariérneho víťazstvá. Po Vuelte aj Gire získal do tretie etapu z Grand Tour. Sólo únik zopakoval v 19. etape.

V chladnej a daždivej etape ovládol Alpy Dylan Teuns, ktorý posielal triumf svojmu zosnulému starému otcovi. Vtedy ešte ďalší kolega Pello Bilbao netušil, že napokon skončí na celkovom deviatom mieste.

Baskický vytrvalec ukončil štvrtú Grand Tour v priebehu jedného roka (!) v top 20, čo sa už aj pre návrat do normálneho kalendáru len málokomu podarí.

Len taliansky majster Sonny Colbrelli má čo ľutovať. V životnej forme odišiel bez zeleného dresu i etapy. V šprintoch strácal pozície, v kopcovitých etapách si viedol dobre, ale vždy sa našiel niekto silnejší, alebo takticky vyspelejší.

Wout Poels nakoniec doplatil na bodovanie vrchárskeho dresu. Aj keď bol rozhodne najaktívnejším jazdcom na horských prémiách, vrchársky dres si uchmatol Tadej Pogačar vďaka dvojnásobným bodom v pyrenejských etapách.

Matej Mohorič
5/21 etáp na TdF patrili Slovincom. ©A.S.O./Pauline Ballet

Za zmienku však stojí aj policajná razia po 17. etape. Prokurátor vydal povolenie na prehliadku hotela do neskorej noci, aby sa prípadne našli zakázané látky povzbudzujúce výkon. Nič sa oficiálne nepotvrdilo, prípad sa stále vyvíja.

EF Education-NIPPO **

Rigoberto Uran
Rigoberto Uran© A.S.O./Pauline Ballet

Rigoberto Urán v poslednom týždni vypadol z pódia až na desiatu priečku. Prvé dva týždne však tichý zabijak patril k najlepším jazdcom, dokonca aj párkrát zaútočil. Aj vo veku 35 rokov Kolumbijčan nepatrí do starého železa, akurát sa mu posledné dva horské dni stali osudné.

Celý tím mal voľnú ruku a neboli zviazaní jazdou na celkové poradie. Preto je škoda, že únikoví jazdci ako Magnus Cort, Michael Valgren alebo Ruben Guerreiro nevyťažili z pretekov etapový triumf. Snažil sa aj Sergio Higuita, ktorý bol v etape do Tignes príliš aktívny a Ben O’Connor ho zlomil.

Aspoň Lachlan Morton úspešne prešiel svoju alternatívnu trasu Tour de France. Bikepacking (niekedy aj v sandáloch) ako sa patrí.

Jumbo-Visma *****

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard. © A.S.O./Pauline Ballet

Primož Roglič skončil ešte skôr, než sa reálne začalo bojovať o celkové poradie. To bola veľká škoda nielen pre tím, ale aj pre ďalší vývoj pretekov. Pogačarovi odpadol veľký konkurent, ktorý mu je počas celej kariéry dôstojným súperom.

O slovo sa však prihlásil 24-ročný debutant na Tour Jonas Vingegaard. Dán skončil na fantastickom druhom mieste, predĺžil pódiovú sériu holandského tímu na tri roky (Kruijswijk 2019 a Roglič 2020). Ako jediný dokázal tento sympatický rodák z Thy zlomiť Pogačara na Mont Ventoux. Ide o skvelý prísľub do budúcnosti a Jumbo-Visma spríjemnili rozhodovanie o lídroch na Grand Tours.

>>Viac o príbehu Jonasa Vingegaarda

Sepp Kuss sa do formy dostal až v poslednom týždni, stačilo to na jasnú výhru v etape, ktorá prechádzala cez Andorru, kde „orol z Duranga“ býva.

A Wout van Aert bol opäť neskutočný. V prvom týždni zápasil so zlou formou po operácii slepého čreva, ale keď zapol, tak to stálo za to. Vyhral jednu z najťažších vrchárskych etáp s dvojnásobným prejazdom cez Mont Ventoux, časovku a potom aj najslávnejší šprintérsky dojazd na Champs-Élysées. K tomu snáď ani nie je čo dodať.

Wout van Aert 11. etapa Tour de France 2021
Wout van Aert. © A.S.O./Pauline Ballet

Tím dokončil preteky len so štyrmi jazdcami. Vypadli cenní domestici Robert Gesink, Tony Martin, Steven Kruijswijk a hlavný muž Roglič. Slovinec však pilne trénoval, mnohé odreniny ho prestali výrazne limitovať a už sa teší na sopku Fudži na olympiáde.

INEOS Grenadiers ***

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Richard Carapaz 17. etapa TdF Tour de France 2021
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Richard Carapaz. © A.S.O./Pauline Ballet

Určite si tím, ktorý za posledných desať rokov vyhral až dvanásť Grand Tours, predstavoval svoju Tour so štvoricou lídrov inak. Richard Carapaz sa stal prvým Ekvádorčanom na pódiu Tour de France a za posledné tri roky získal už tretie pódium na Grand Tours.

Z pôvodných lídrov ostalo len pár hluchých vyjadrení pred pretekmi: Richie Porte stratil dobré nohy, Tao Geoghegan Hart nenašiel formu a Geraint Thomas opäť spadol z nepozornosti.

Lenže forma posledného lísra Carapaza nebola vôbec optimálna, teda konkurencieschopná v porovnaní s Pogačarom. Rovnako celý tím nevedel vymyslieť účinnú stratégiu, aby oslabili tím UAE, ale zároveň si zachovali prevahu. Viackrát sa len snažili pasívne ťahať pelotón, aby ich Pogačar predbehol. Carapaz v jednej etape blufoval, aby našetril sily na záverečný útok, ale nenašiel dostatok energie.

Po bezzubom výkone budú po sezóne analyzovať svoje chyby a v tíme po údajnom odchode šéfa Davea Brailsforda zavládne revolúcia. Na Tour by sa proti Pogačarovi mal postaviť Egan Bernal a Carapaz by mal dúfať, že mu padne vrchárska trať s minimom časoviek.

Za zmienku stojí aj divný výkon v 11. etape, keď Ineos zdvihol tempo a vyťažil kapitána Lukea Rowea, ktorý napokon nedošiel v časovom limite.

AG2R Citroen Team ****

Ben O'Connor a Sergio Higuita
Ben O’Connor a Sergio Higuita. © A.S.O./Pauline Ballet

Víťazná etapa a štvrté celkové miesto? Kto by na to minulý rok pomyslel, keď Austrálčan Ben O’Connor nemal zmluvu a zachránil ho až tradičný francúzsky tím. Na najväčších pretekoch im vloženú dôveru 24-ročný O’Connor oplatil, predvádzal vynikajúce výkony a ani v poslednom týždni nezhasínal.

Zvyšok tímu však trochu zaostával. O’Connor nemal dostaočnú podporu a jazdci ako Greg Van Avermaet, Benoit Cosnefroy alebo Oliver Naesen boli len slabým odvarom svojich najlepších verzií.

Dobrým prísľubom do budúcnosti je v tíme, domáci debutant Aurélien Paret Peintre, celkovo 15. s viacerými kvalitnými výkonmi.

BORA – hansgrohe ****

Nils Politt 12. etapa Tour de France 2021
Nils Politt sa radoval na rovinatej etape z úniku. © A.S.O./Charly Lopez

Peter Sagan mal v prvých klasikárskych etapách slabší rozbeh po prestávke od Gira a nebolo mu dovolené sa prezentovať v dobrej forme. V tretej etape spadol po agresívnej jazde Caleba Ewana a po týždni sa mu zranenie kolena zhoršilo.

Podľa všetkého Sagan z tímu odíde, a nemeckí majitelia mali o to lepší dôvod vidieť, že tímu sa darí aj bez najväčšej hviezdy cyklistiky poslednej dekády.

Wilco Kelderman bol absolútne anonymný, ale bral piatu priečku, pričom lepšia mu unikla len o pár sekúnd pre nepodarené časovky. Holanďan zažíva akýsi nový vietor v kariére, keď vo veku 30 rokov po pódiu z vlaňajšieho Giro d’Italia získal ďalšie výborné umiestnenie na veľkých pretekoch. Aj keď sa mu nevyhýbali pády, v prvých dňoch ukazoval veľkú formu, ktorá postupne upadala. Nakoniec musí byť s výsledkom spokojný.

Patrick Konrad 16. etapa Tour de France 2021
Patrick Konrad. © A.S.O./Pauline Ballet

Nils Politt sa v prvej sezóne v tíme na jarných klasikách príliš neukazoval, ale podarilo sa mu vyhrať rovinatú etapu z úniku, čo mu určite zmení doterajší chod kariéry. Podobne dopadol aj dlhoročný a oddaný domestik v tíme, Patrick Konrad.

V Bore sa musí skloňovať hlave spokojnosť.

Trek – Segafredo ***

Bauke Mollema 14. etapa Tour de France 2021
Bauke Mollema. © A.S.O./Charly Lopez

Bauke Mollema zachránil americko-taliansku zostavu veľmi chytrým víťazstvom v 14. etape. Holanďan ukázal, že oplatí sa zabudnúť na bojovanie o top 10 a radšej svoju kariéru obrátiť na etapové triumfy a klasiky. Po Okolo Lombardie 2019 a niekoľkých víťazstvách pripočítal ďalší úspech,

Vincenzo Nibali sa pripravoval na olympiádu, ale určite očakával iba dva týždne pred Tokiom lepšiu výkonnosť. Asi aj žraloci starnú, a vo veku 36 rokov nie je ľahké byť na úplne najvyššej úrovni.

Zvyšok tímu sa sympaticky snažil, hlavne Francúzi Julien Bernard a Kenny Elissonde. Klasikárske jadro tímu Stuyven, Pedersen, Skujinš a Theuns však nedokázalo výrazne prehovoriť v boji o etapové prvenstvo.

Astana – Premier Tech ***

Alexej Lucenko. © A.S.O./ Fabien Boukla

Alexej Lucenko bol ďalším anonymným jazdcom v top 10, ale pri svojom prvom pokuse o celkové poradie dopadol viac ako slušne – na siedmom mieste. Kazach zároveň potvrdil skvelú formu pred olympiádou, kde patrí k favoritom.

Jakob Fuglsang je totožný prípad ako Nibali (ktorý sa zároveň vracia do Astany).  Aj keď skloňoval hlavne prípravu na Tokio, jeho výkony rastúcu tendenciu nepotvrdili. Navyše, vo veku 36 rokov nebude mať Dán veľa príležitostí na etapový triumf na Tour, o ktorý sa tento rok ani raz výraznejšie neprihlásil.

Zato Baskovia Ion Izagirre alebo Omar Fraile tvrdo bojovali v únikoch. Izagirre bol veľmi blízko v alpskej etape číslo 8.

Movistar Team **

Alejandro Valverde
Alejandro Valverde gratuluje Seppovi Kussovi. BettiniPhoto©2021

Bez etapy, bez vytúženej tímovej súťaže a bez umiestnenia v top 5. Aj keď sa Enric Mas ku koncu Tour zobudil a predviedol, že v dobrom dni patrí k top vrchárom sveta, nestačilo to na zopakovanie piatej priečky z vlaňajšej Tour a Vuelty – skončil šiesty.

Predčasne odišla nová akvizícia Miguel Ángel López. Kolumbijčan mal v prvých dňoch problémy a skoro sa skončila jeho púť na predných priečkach celkového poradia. Nebol ani silnou pomocou pre Španiela Masa. Snáď si to v Movistare vyriešia.

Nič riešiť nemusel Alejandro Valverde, ktorý predviedol výrazný výkon v 15. etape v Andorre. 41-ročný veterán skončil na druhej priečka, čo je pred Tokiom jednoznačne dobrá správa. O etapu sa aktívnejšie snažil už len Imanol Erviti.

Frustráciu tímu potvrdilo zlé taktické rozhodnutie v 19. etape. Až traja jazdci boli chybne povolaní z úniku, ktorý nakoniec vydržal až do konca. Epizóda o tejto etape na Netflixe bude rozhodne zaujímavá…

UAE Team Emirates *****

Tadej Pogačar. @UAETeamEmirates/Fizza

Tadej Pogačar je vo veku 22 rokov najlepším jazdcom na etapové preteky na svete. Bodka.

Slovinec pri sebe potrebuje len taký tím, ktorý ho dostane z najhoršieho vonku. Aj keď viackrát sa domestici UAE zapotili, Pogačar vo výsledku nestratil ani jednu sekundu. Lebo je najsilnejší.

Zároveň sa však netreba uspokojiť. Na vetre sa UAE stále nachytal a Pogačar musel zatvárať medzeru. Preto je potrebné sledovať, aké prestupy tím urobí. Hodil by sa im niekto ako Filippo Ganna a Gianni Moscon z Bernalovho Gira, alebo skúsený kapitán ako Tony Martin. Snáď to bude dobrá skúsenosť pre „parník“ Mikkel Bjerg, ktorý viackrát previedol pelotón cez krušné chvíle na špici.

Tím UAE a Pogačar na čele pelotónu. © A.S.O./Pauline Ballet

Napokon sa vrchári Davide Formolo a Rafal Majka vytiahli a viackrát kontrolovali favoritov v neskorších častiach. V tých skorších zas púšťali únik, pretože tím nebol stavaný na celkovú kontrolu typu Ineos/Sky z najlepších rokov.

Marc Hirschi skoro spadol a nebol v dobrej forme. Stále však platí, že Pogačara všetci dostali do jemu výhodnej situácie a novodobý „Kanibal“ si so súpermi robil, čo chcel.

Deceuninck – Quick-Step *****

Mark Cavendish 13. etapa Tour de France 2021
4 etapy Marka Cavendisha. © A.S.O./Charly Lopez

Mark Cavendish vyhral štyri etapy na Tour de France a získal zelený dres. Každý, kto by to pred prestupom do Quick-Stepu navrhol, by ostal len na smiech. Napokon sa to aj stalo pravdou. Brit vo veku 36 rokov ešte poslednýkrát ukázal, čoho je schopný. Mal jednak šťastie v mnohých odstúpeniach šprintérov, ako Ewan, Sagan, Merlier. Lenže, etapa na Tour je etapa na Tour a na spôsob vyrovnania historického rekordu 34 víťazstiev v kariére sa ho nikto pýtať nebude.

Cavendish sa mohol spoľahnúť na excelentný šprintérsky vlak, ktorý sa neustále musel prispôsobovať situácii. Raz ho jeden z najlepších rozbiehačov sveta Michael Morkov zosadil v poslednom kilometri a Cavendish následne skúsene improvizoval (4. etapa), alebo celý tím s Davidem Ballerinim, Julianom Alaphilippom a Kasperom Asgreenom predviedol učebnicový lead-out (11. etapa).

Víťazenie má Quick-Step v DNA.

Julian Alaphilippe
©Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Julian Alaphilippe ako keby splnil svoju „povinnú jazdu“ na Tour de France. Vyhral prvú etapu a obliekol si žltý dres. Následne sa snažil, ale s veľkou motiváciou v drese svetového majstra strácal príliš veľa síl v menej podstatných častiach etáp.

Veľmi dobré preteky má za sebou Talian Mattia Catteneo, ktorý skončil na dvanástej priečke, v etape do Tignes bol druhý a v oboch časovkách bol v top 10.

Tím s najvyšším počtom víťazstiev z pretekov nemá čo ľutovať. Možno len poslednú, parížsku etapu a zaváhania v šprintérskom vlaku.

B&B Hotels p/b KTM ***

Bonnamour na pódiu v Paríži. © A.S.O./Romain Laurent

Francúzsky tím prišiel v prvom týždni o šprintéra Bryana Coquarda. Skúsený Pierre Rolland sa snažil bojovať v únikoch, ale nedarilo sa.

Bol to až Franck Bonnamour, ktorý zdvihol vlajku bretónskeho tímu. 26-ročný Francúz sa stal najbojovnejším jazdcom pretekov, zaznamenal dve umiestnenia v top 5 a bol azda pri každom úniku. Pri prvej Grand Tour v kariére o sebe dal vedieť, pred ňou sa ukazoval hlavne na menších francúzskych pretekoch.

Groupama – FDJ *

David Gaudu
David Gaudu. ©A.S.O./ Fabien Boukla

Staviť skoro všetko na šprintérske etapy Arnauda Démara sa zjavne nevyplatilo. Francúz bol niekoľko mesiacov bez World Tour pretekov a druhú horskú etapu nedošiel v časovom limite. Navyše, trápil sa aj v predošlých šprintérskych etapách a ide o jedno z najväčších sklamaní pretekov.

David Gaudu je výborným vrchárom, ale počas troch týždňov vždy príde deň, keď stratí veľké množstvo času. V Pyrenejách vyzeral ku koncu dobre, ale etapový triumf ani prienik do top 10 z toho nebol.

Stefan Küng nepodal v časovkách zlé výkony, ale vždy sa našiel práve jeden jazdec, ktorý bol v daný deň na inom leveli. Prvý raz Pogačar, druhý Van Aert.

Cofidis **

Guillaume Martin
Guillaume Martin. © A.S.O./Alex Broadway

Guillaume Martin pred pretekmi hovoril o útoku na etapy a bodkovaný dres, vykľulo sa z toho celkové deviate miesto. Filozof na bicykli sa dostával do správnych únikov, raz sa dokonca ocitol na druhej priečke, ale hneď z nej spadol. Pri náročnej časovkárskej trati ani nemohol čakať na lepší výsledok, ide dokonca o jeho kariérne maximum.

Je však potrebné sa pýtať, či by nebolo lepšie sa vzdať sna o udržaní sa v top 10 a radšej útočiť na správne etapy, kde by patril k tým lepším vrchárom. Útok na prvenstvo nevyšiel ani Christophovi Laportovi, ktorý bol v 19. etape na druhej priečke.

Intermanché-Wanty-Gobert Materiaux *

Konrad, Bakelants a Doubey.
Konrad, Bakelants a Doubey. © A.S.O./Charly Lopez

Tím, ktorý si kúpil miestenku vo World Tour, aby bol videný na Tour de France. Na preteky sa dostal, ale o nejakej veľkej viditeľnosti by sa dalo polemizovať. Bolo pekné vidieť skúseného Jana Bakelanta v niektorých únikoch, do ktorých sa snažili dostávať aj borci ako Boy van Poppel, Lorenzo Rota, Jonas Koch, alebo mladý Georg Zimmermann.

Schytávali však zadné priečky z únikov, v ktorých o etapové vavríny veľmi nehrali. Najlepším umiestnením v etapách bolo šťastné piate miesto Dannyho van Poppela v šprintérskej etape. To je pre oportunistický únikový tím stále málo.

Napokon sa o pomerne dobrý výsledok postaral Juhoafričan Louis Meintjes, ktorý skončil celkovo na 14. priečke.

Team BikeExchange **

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Michael Matthews získal v prvej etape veľmi dobré druhé miesto, ale potom jeho výsledky upadali. Vďaka nestrácajúcej viere v druhý zelený dres v kariére bojoval na prémiách a aj Mark Cavendish musel byť na pozore. Lenže Austrálčan v samotných koncovkách šprintérskych etáp k najlepším nepatril.

Esteban Chaves skončil na celkovej trinástej priečke, aj keď oveľa radšej by bol za lepší výsledok v niektorých z horských etáp.

Z tímu vypadli Lucas Hamilton i Simon Yates, ktorí sa jednak pripravovali na olympiádu, ale na záver mohli ešte priniesť lepšie výsledky.

Team TotalEnergies *

Gaudu, Latour a Guerreiro. ©A.S.O./Charly Lopez

Pierre Latour sa snažil útočiť, ale často nezmyselne. Stačí si spomenúť na trojicu úplne nepochopiteľných útokov v deň dobytia Bastily, keď pelotónu odskočil len na pár metrov a zubami-nechtami sa držal.

Viac sa sľubovalo od Anthonyho Turgisa, ktorý zažil životnú jarnú sezónu. Zvyšok tímu sme len sporadicky stretávali v únikoch – najlepšie miesto v etape malo číslovku 9.

Ak sa potvrdia špekulácie o prestupe Petra Sagana do tohto francúzskeho Pro tímu, určite by potreboval ešte pár kvalitných prestupov.

Team Arkéa-Samsic **

Nairo Quintana
Pár dní Quintanu v bodkovanom drese. ©A.S.O./Pauline Ballet

Nacer Bouhanni sa v prvých šprintérskych etapách držal na pódiových priečkach až to vyzeralo, že si pri zníženej konkurencii príde po prvé víťazstvo na domácej Grand Tour. Nakoniec doplatil na obrovskú rýchlosť pretekov a v Pyrenejách skončil.

Nairo Quintana nie je tým Nairom, ktorý ho preslávil. Držal sa však v boji o bodkovaný dres, vystrúhal i nejaké útoky zo únikovej skupiny, ale zlé nohy ho zradili.

Nakoniec preteky dokončili len Quintana a odolní Connor Swift a Ellie Gesbert, ktorí sa aj napriek nevýhode tlačili do brejkov.

Israel Start-Up Nation **

Michael Woods
Michael Woods. ©A.S.O./Charly Lopez

Michael Woods stratil čas už v prvých etapách a robil to, čo mal. Útočil a dostával sa do správnych únikov, lenže víťazná etapa mu ušla. Kanaďan sa najprv prezentoval v dobrej forme, dlho bol v hre o bodkovaný dres, ktorý aj istý čas nosil. Vždy sa však našiel niekto silnejší, alebo bývalého bežca zastavil pád. Ak sa dá do poriadku a obnoví svoju formu, je jedným z favoritov v Tokiu.

Dan Martin nemal formu ako z Gira. Najlepšie sa ukázal piaty v poslednej horskej etape, ale to je málo.

André Greipel ukončil svoju Tour de France kariéru piatym miestom na Elyzejských poliach, pričom niekoľkokrát bol v top 10 rôznych šprintérskych koncoviek.

Chris Froome je veľkým cyklistickým vzorom, že sa netreba vzdávať. Aj po devastačných zraneniach spred dvoch rokov sa posadil na bicykel a dokonca prešiel dve Grand Tours. Lenže je smutné sa na štvornásobného šampióna pozerať, ako sa trápi v grupette a odpadáva so šprintérmi.

Alpecin-Fenix ****

Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel. © PresseSports/Bernard Papon

Aj napriek nevydarenej misii s Jasperom Philipsenom v druhej fáze pretekov je vystúpenie projektu bratov Roodhooftovcov veľkým úspechom. Netreba zabúdať, že v prvý týždeň diktovali tempo.

Najväčšia hviezda Mathieu van der Poel vyhrala etapu cez Mur de Bretagne po samovražedných útokoch, aby zobrala žltý dres. Veľký favorit horských bicyklov na olympiáde nosil žltý dres šesť dní, zúčastnil sa skvelého úniku v najdlhšej etape a v podstate tvoril prvý týždeň. Žltý dres, ktorá jeho zosnulý starý otec nikdy nenosil, udržal aj v životnej časovke. Odstúpil, aby sa pripravil na olympiádu, ktorej obetoval niekoľko rokov kariéry.

Van der Poel dokonca rozbiehal šprint v tretej etape, ktorú ovládol kolega Tim Merlier. Belgičan má tento rok etapu aj z Gira a pravdepodobne sa pokúsi o hetrik na Vuelte. 28-ročný cyklokrosár však stále nemá skúsenosti s veľkou cestnou cyklistikou, aj z Tour odstúpil pre vyčerpanie v prvej horskej etape.

Merlier
1. Merlier, 2. Philipsen. ©A.S.O./Pauline Ballet

Napokon, Jasper Philipsen chcel získať etapu, ale až sedemkrát skončil na pódiovej priečke. V cieli v Paríži sa rozplakal, ale 23-ročný šprintér svoju šancu na víťazstvo ešte určite dostane. Nebol od neho ďaleko.

Tímu pomáhal aj jediný český jazdec na pretekoch Petr Vakoč, ktorý odjazdil veľmi dobré preteky. Bol viditeľný hlavne pri práci tímu v skorých kilometroch.

Team Qhubkea Nexthash *

Veľmi úspešný tím z Gira svoje tri etapové víťazstvá nenapodobil. Dokonca sa k ani jednému nepriblížil. Najlepším výsledkom je iba desiate miesto Maxa Walscheida z poslednej šprintérskej etapy. Ešte šťastie, že dvojmetrový Nemec vyhral súťaž Basa Tietemu v najdlhšej jazde na zadnom kolese.

Nicolas Dlamini si splnil sen a vyštartoval na Tour de France. Juhoafričan však skončil v brutálnej deviatej etape, keď došiel mimo časový limit. Dôležité je slovo „došiel“. Dlamini sa na kopci nevzdal a pásku naozaj preťal, hodinu a pol po časovom limite. Aj o tom je šport.

Team DSM *

Mark Donovan
Mark Donovan. ©Cor Vos

Šprintér Cees Bol nebol úplne výrazný a žiaden šprint sa mu nevydaril. Jeho rozbiehač Casper Pedersen zaznamenal tretie miesto v 19. etape z úniku. Søren Kragh Andersen nemal formu ako vlani, keď vyhral dve etapy. Predčasne odstúpil. Podobne sa trápili i Tiesj Benoot. Ostali neskúsení mladí jazdci, ako Nils Eekhoff, Mark Donovan, či Joris Nieuwenhuis.

Celý tím bojuje so zlou sezónou a navyše im odchádzajú stabilní jazdci ako Jai Hinledy alebo Iwan van Wilder.

Lotto Soudal **

Brent Van Moer 1. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Brent van Moer. twitter.com/Lotto_Soudal

Aj keď Thomas De Gendt nevyprodukoval svoj typický sólo únik, v belgickom tíme sa našli potenciálne noví ťahúni. De Gendt hovorí o znechutenosti z Tour, ktorej už podľa vlastných slov nemá čo ponúknuť.

Brent Van Moer si získal srdcia fanúšikov v štvrtej etape, ktorú vyhral Mark Cavendish, ale dostihnutý bol iba v posledných 300 metroch. Harry Sweeny sa taktiež hlásil do únikov, keď už nemohol pomôcť Calebovi Ewanovi. Austrálčan spadol vlastným pričinením v hektickom šprinte v tretej etape a zvyšok tímu už musel improvizovať. Do Paríža došli štyria pretekári, ešte aj 39-ročný Philippe Gilbert.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár