Mathieu van der Poel v 2. etape Tour de France 2021 vzlietol a je v žltom

Tour de France 2021
Mathieu van der Poel 2. etapa Tour de France 2021

zdroj: © A.S.O./Charly Lopez

2. etapa Tour de France 2021 sa skončila na strmom kopci Mûr de Bretagne. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) ovládol etapu útokom v poslednom kilometri. Holanďan získal žltý dres.

Van der Poel získal pri prvej účasti na Tour de France prvé víťazstvo s náskokom šiestich sekúnd. Druhý skončil Slovinec Tadej Pogačar (:uae:), tretí jeho krajan Primož Roglič (:tjb:). S nimi finišoval aj Wilco Kelderman (BOH). Osem sekúnd na Van der Poela stratil piaty Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý odovzdal 26-ročnému jazdcovi Alpecin-Fenix svoj žltý dres.

Peter Sagan (BOH) po prvom výstupe na Mur de Bretagne chýbal vpredu. Etapu dokončil na 100. mieste so stratou 4:49 min. Na šprintérskej prémii získal 3 body. V súťaži o zelený dres je na 13. mieste, stráca 48 bodov na prvého Juliana Alaphilippa.

Preteky vedie Van der Poel o osem sekúnd pred Alaphilippom a 13 sekúnd pred Pogačarom. Víťaz etapy útočil už na prvom prejazde stúpania a celkovo získal až 18 bonusových sekúnd. V závere ešte vytiahol lepší útok a v cieli ukazoval do neba – víťazstvo venoval svojmu zosnulému starému otcovi – francúzskej cyklistickej legende Raymnodovi Poulidorovi.

Na stúpanie Mur de Bretagne (2 km – 6,9%) vstupoval ako prvý tím INEOS Grenadiers. Na začiatku sa oddelil Davide Formolo (:uae:), neskôr i Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ale v poslednom kilometri bola na čele spojená veľká skupina zložená z 27 jazdcov. 800 metrov pred cieľom zaútočil Sonny Colbrelli (TBV), ihneď odpovedal Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) razantným útokom. Nedal nikomu šancu a získal svoje siedme víťazstvo na v cestnej sezóne.

„Nemám slov,“ hovoril v cieli emotívny Van der Poel so slzami v očiach. „Vedel som, že ak chcem žltý dres, musel som zobrať bonusové sekundy aj na prvom prejazde stúpania. Bola to pre mňa jedinečná príležitosť získať žltý dres. V cieli som myslel samozrejme na starého otca…“

Mathieu van der Poel ovládol 2. etapu Tour de France (video):

V pondelok je na rade prvá šprintérska etapa.



Ako prebehla 2. etapa Tour de France 2021?

Daždivý príjazd k múru

Druhý deň Tour de France meral 183,5 km. Pelotón sa stále nachádzal v Bretónsku. Z prímorského mesta Perros-Guirec na severe sa cez zvlnenú trasu prešlo na juh, až na okruh s kopcom Mûr-de-Bretagne (2 km – 6,9%). Náročné cieľové stúpanie sa prešlo dvakrát, jeho prvý kilometer bol do 11%, druhá polovica bola o čosi jednoduchšia.

Počas dňa bolo na severozápade Francúzska 18 ºC. Premenlivo pršalo, v kombinácii s piatimi kategorizovanými kopcami nešlo vôbec o ľahký deň. Na záverečnom stúpaní panoval zadný vietor, vhodný pre útoky.

2. etapa Tour de France 2021 – profil:

2. etapa Tour de France 2021
2. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Julian Alaphilippe pred etapou v žltom drese, z Tour ubudli štyria jazdci

Julian Alaphilippe 2. etapa Tour de France 2021
Julian Alaphilippe. © A.S.O./Charly Lopez

V prvej etape sa udiala dvojica veľkých hromadných pádov. Zranených bolo dokopy 21 cyklistov. Ignatas Konovalovas (FDJ), Jasha Sütterlin (DSM) a Cyril Lemoine (B&B Hotels) etapu ani nedokončili. Marc Soler (MOV) sa dostavil do cieľa prvej etapy, ale mal zlomené obe ruky a pred štartom druhej etapy smeroval domov.

Únik a v ňom opäť Schelling i Perez

Po štarte sa vytvorila pred pelotónom malá skupinka, z ktorej vzišiel únik dňa. Boli v ňom Edward Theuns (:tfr:), Jérémy Cabot (Team TotalEnergies), Jonas Koch (:iwg:), Simon Clarke (:tqa:) a druhý muž vrchárskej súťaže Anthony Perez (COF) i jej líder Ide Schelling (BOH) v bodkovanom drese.

Etapu kontroloval tím Deceuninck – Quick-Step, ktorý chránil žltý dres Juliana Alaphilippa, ktorý bol najväčším favoritom etapy. Najprv mal brejk náskok štyroch minút, ale spoľahlivý domestik Tim Declercq (:dqt:) všetko kontroloval priamo z čela.

Schelling, Cabot, Perez
Zľava: Schelling, Cabot, Perez © A.S.O./Charly Lopez

Schelling bojoval s Perezom o prémie

Na prvej vrchárskej prémii štvrtej kategórie Côte de Sainte-Barbe (0,9 km – 6,6%) získal jediný dostupný bod Francúz Perez. Jazdec Cofidisu i Schelling mali v tom momente zhodný počet bodov (3). Perez úspešne šprintoval vyše 600 metrov pred páskou.

Na druhej prémii Côte de Pordic (2,1 km – 3,2%) bol v dlhom špurte prvý Schelling a zatiaľ sa udržal v drese, lenže v etape sa bojovalo ešte o štyri prémie vrátane cieľu a Perezova a aj Schellingova účasť v úniku sa čoskoro zastavila.

Napokon však snaha Schellinga bola márna, keďže súťaž vedie Van der Poel so 4 bodmi, rovnaký počet ma Schelling, lenže vedúci muž Tour má lepšie postavenie v celkovom poradí a ovládol vyššie prémie.

Únik sa rozpadol

Tretiu prémiu 68 km pred cieľom prešli na čele už len Theuns a Cabot, ktorí sa striasli zvyšku úniku. Simon Clarke spadol na klesaní a dokázal pokračovať, zvyšok si vystúpil z tempa.

Thenus a Cabot mali 55 kilometrov pred cieľom náskok 1:30 na pelotón.

Šprintérska prémia – Ewan prvý z pelotónu, Sagan bral tri body

Ešte pred rozpadnutím úniku si po maximum, 20 bodov na šprintérskej prémii v Plouha, 98 km pred cieľom, prišiel belgický klasikár Theuns a zvyšok úniku zabral prvých šesť miest.

V pelotóne bol najrýchlejší v krátkom šprinte Caleb Ewan (9 bodov), za ním skončil Mark Cavendish (8 bodov), Jasper Philipsen (7 bodov) i rozbiehač Cavendisha Michael Mørkøv (6 bodov).

Peter Sagan (3 body) viditeľne nešiel naplno a skončil na siedmej priečke v pelotóne, pred ním boli ešte Nacer Bouhanni (4 body) a Arnaud Démare (5 bodov). Michael Matthews (:bex:) bol po druhom mieste z predošlej etapy v zelenom drese, no bral iba dva body.

Cabot a Theuns dostihnutí

V druhej polovici dňa prestalo pršať a v slnečnom počasí tempo kontrolovali Quick-Step, BORA – hansgrohe i Alpecin-Fenix. Mathieu van der Poel dostal defekt, ale bezpečne sa vrátil. Až po príchod na okruh sa preteky išlo v mimoriadne pokojnom duchu.

18 km pred cieľom bol Theuns dostihnutý. Belgičan zaútočil na svojho kolegu, aby získal cenu pre najbojovnejšieho jazdca etapy.

Mathieu van der Poel skúsil útok, Slovinci získali sekundy

Keď ostávalo 17 km do cieľa, začalo sa stúpať na Mur de Bretagne prvýkrát. Zriedený pelotón bol pokope, a práve vtedy dynamicky zaútočil Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Tempo sa zvýšilo pod tímom UAE, na vrchole bol však Holanďan rýchlo dostihnutý.

Bonusovú prémiu 8 sekúnd na konci stúpania získal Van der Poel, za ním si po 5 sekúnd v krátkom šprinte prišiel Tadej Pogačar (:uae:) a po 2 Primož Roglič (:tjb:). Zatiaľ idú favoriti po každú možnú výhodu.

Tempo sa výrazne zvýšilo, ale nikomu sa nepodarilo oddeliť a pelotón smeroval po záverečné stúpanie, bol kontrolovaný tímom INEOS Grenadiers. Svoj vlak pripravil i tím Van der Poela.

Peter Sagan sa v posledných 5 km nenachádzal v prednej skupine zloženej z približne 50 pretekárov.

2. etapa Tour de France 2021 – výsledky (Mathieu van der Poel):

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix04:18:30
02Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 06
03Primoz RoglicJumbo-Visma+ 06
04Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 06
05Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 08
06Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 08
07Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 08
08Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 08
09Pierre LatourTeam TotalEnergies+ 08
10Jack HaigBahrain Victorious+ 08
11Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 08
12Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 08
13Enric MasMovistar Team+ 08
14David GauduGroupama-FDJ+ 08
15Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 08
16Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 08
17Alejandro ValverdeMovistar Team+ 08
18Pello BilbaoBahrain Victorious+ 08
19Steven KruijswijkJumbo-Visma+ 08
20Dylan TeunsBahrain Victorious+ 08
21Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 08
22Emanuel BuchmannBORA-hansgrohe+ 08
23Wout Van AertJumbo-Visma+ 08
24Guillaume MartinCofidis+ 08
25Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 08
26Sergio HenaoTeam Qhubeka NextHash+ 08
27Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 08

 2. etapa Tour de France 2021 – celkové poradie (Mathieu van der Poel):

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix08:57:25
02Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 08
03Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 13
04Primoz RoglicJumbo-Visma+ 14
05Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 24
06Jack HaigBahrain Victorious+ 26
07Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 26
08Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 26
09Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 26
10David GauduGroupama-FDJ+ 26

2. etapa Tour de France 2021 – bodovacia súťaž:

1Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step66
2Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix50
3Michael MatthewsTeam BikeExchange45
4Tadej PogacarUAE Team Emirates44
5Primoz RoglicJumbo-Visma40
6Wilco KeldermanBORA-hansgrohe34
7Ide SchellingBORA-hansgrohe31
8Caleb EwanLotto Soudal26
9Jack HaigBahrain Victorious25
10Bauke MollemaTrek-Segafredo22
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár