Pohľad redaktora: Víťazi a porazení prvého víkendu Tour de France

Tour de France 2021
Julian Alaphilippe 2. etapa Tour de France 2021

zdroj: © A.S.O./Charly Lopez

Tour de France 2021 sú preteky, kde sa vyhráva a prehráva každý deň. Cez otvárací víkend Tour de France by sme nejedného víťaza našli. Dve hektické etapy sa postarali o momenty, ktoré odkryli všetky tváre cyklistiky. Hromadný pád, rátanie strát už v prvých hodinách najdôležitejšieho podujatia roka, ale aj triumfy ako z ríše snov, sú reklamou na cyklistiku.

V nasledujúcich bodoch subjektívne komentujeme víťazov a porazených prvých dvoch dní Tour de France.

Mathieu van der Poel – víťaz

Mathieu van der Poel 2. etapa Tour de France 2021
Mathieu van der Poel. © A.S.O./Charly Lopez

Mathieu van der Poel neuspel v prvej etape v špeciálnom drese na motív svojho zosnulého deda. Raymon Poulidor „tam hore“ dlho nečakal, a jeho vnuk predviedol v druhej etape na Mur de Bretagne rovno dva útoky, aby sa zmocnil žltého dresu.

Naozaj, kto si myslí, že je dobrý nápad, nezmyselne zaútočiť raz, získať bonusové sekundy, dostať šancu na druhý útok, ktorý mi určite vyjde a naozaj ho predviesť?

Ten niekto má 26 rokov a jeho meno je Mathieu van der Poel. Muž s bicyklovaním v krvi si obliekol žltý dres, čo jeho starý otec nikdy nedokázal, aj keď v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch stál až osemkrát na záverečnom pódiu Tour de France. Zároveň vytvoril s otcom Adrie van der Poelom prvú dvojicu otec-syn, ktorá niekedy nosila dres na Tour de France.

A to si na Tour skočil skôr z povinnosti, inak by sa určite pripravoval na Tokio, kde má zlaté ambície na MTB. A musíme byť radi, keďže sa postaral emotívny rozhovor, v ktorom bolo cítiť prítomnosť Poulidora. Emócie lietajúceho Holanďana možno už nič na tejto Tour neprekoná.

Julian Alaphilippe – víťaz

Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Byť na titulnej stránke L’Équipe hneď v prvý deň Tour je niečo, o čom Alaphilippe mohol doteraz len snívať. A v dúhovom drese, ktorý vymenil za ďalšiu legendu…

Hneď v prvej etape skvele využil svoj tím a vďaka Kasperovi Asgreenovi a hlavne ťahu Driesa Devenynsa spustil ofenzívu na samom začiatku stúpania. Značkovým spôsobom udržal pred sebou nespolupracujúceho Rogliča, Pogačara a Van der Poela úplne mimo pozície.

Čerstvý otec venoval triumf pár týždňov starému Ninovi, ktorý zažil to, ako sa Alaphilippe dostáva na 17. deň v žltom drese. Rovnako zažili víťazi Tour Geraint Thomas a Tadej Pogačar dokopy.

Odovzdanie dresu Van der Poelovi v druhej etape malo o čosi trpkejšiu príchuť, ale dobrú pozíciu do pretekov a takpovediac „povinnú jazdu“ za šiestu etapu v priebehu štyroch rokov a tretie nosenie žltého dresu za sebou má splnenú.

Tak prečo by sa teraz nemohol sústrediť na celkové poradie? Viac sa o majstrovi sveta dozvieme už v stredu – v časovke.

Primož Roglič a Tadej Pogačar – víťazi

Roglič Pogačar
Roglič, Kelderman, Pogačar. @UAETeamEmirates/Fizza

Slovinci nestratili nič, iba získali pár sekúnd. Pogačar je už na treťom celkovom mieste so stratou 13 sekúnd na MvdP, Roglič stráca ešte o sekundu viac a Alaphilippe je druhý s mankom 8 sekúnd na vedúceho Holanďana.

Slovinci vyzerali zatiaľ vyrovnane, šprint v prvej etape dopadol lepšie pre Rogliča, v druhej pre Pogačara. Nevideli sme ich si vzájomne pomáhať, Roglič v prvej etape po mihnutí Pogačara lakťom ani nereagoval. Nepomohol mu. Nie, Tadej, tento rok nie.

Aj keď takticky k tomu budú zjavne pristupovať inak, už teraz utekajú zvyšku poľa a hlavne Ineosu. A to hlavne mentálne.

Navyše, Team Jumbo-Visma to priamo schytalo v páde v prvej etape. To, že ich líder Roglič, aj superdomestik Jonas Vingegaard dokázali byť v top 10 ďalších etáp, je po zvyčajnom tvrdom štarte Tour absolútna výhra pre jeden z najsilnejších tímov.

Kelderman, Haig a ďalší jazdci do celkového poradia – víťazi

Wilco Kelderman z BORA – hansgrohe je na piatom celkovom mieste. Nenápadný Holanďan sa dokonca držal so Slovincami na Mur de Bretagne, ako jediný jazdec. Ani Alaphilippe nestačil. V Bore po strate Buchmanna veria, že 30-ročný Kelderman nebude ovládaný smolou ako počas celej kariéry a ešte sa postará o svetlé chvíle pre tím.

Aj Jack Haig vyzeral na tom výborne, bol v top 10 v každej etape. Menej ako tridsať sekúnd momentálne strácajú i Rigoberto Urán, Bauke Molllema, Enric Mas, David Gaudu, Nairo Quintana. Môžu si napísať malú pochvalu do denníčku, prežili začiatok.

Ide Schelling – víťaz

Ide Schelling
ide Schelling. © A.S.O./Pauline Ballet

Kedy naposledy ste videli tak zanietený šprint o body do vrchárskej súťaže? Bolo to na Côte de Pordic, keď 23-ročný Schelling bojoval o bod s Anthonym Perezom. A Holanďan ho dostal. Na konci etapy mu síce Mathieu van der Poel zobral prvenstvo vo vrchárskej klasifikácii, ale Schelling bude nosiť bodkovaný dres aj naďalej vďaka rovnosti bodov.

Pri svojej prvej Tour sa Schelling obliekol do špeciálneho dresu a ukazoval svetu, akým je ofenzívnym jazdcom, keď sa v úvodnej etape vydal na samovražedný sólo útok za vytúženým bodom. A do úniku sa dostal aj v etape druhej.

Z fandenia útočnej sile Schellinga sa pre väčšinu fanúšikov Tour musela stať povinnosť.

Všetci slušní fanúšikovia – porazení

Z „Allez Opi Omi!“ v rukách mentálnej atlétky v prvej etape sa stal posmešný symbol všetkých nezodpovedných cyklistických fanúšikov. Banner zhodil väčšinu pelotónu a škody sa rátajú doteraz. Hlavne na poli favoritov na celkové poradie z Movistaru alebo Israel Start-Up Nation. Výsledkom s druhým pádom zapríčineným nervozitou na ceste je 21 zranení a štyria odstúpenia z pretekov.

Veľkú ranu dostali ozajstní cyklistickí fanúšikovia, ktorí väčšinou dodržujú všetky zásadu rozumného správania pri ceste.

Lenže bavíme sa o Tour de France, ktorá je väčšia ako cyklistika. Nie sú to preteky, je to vrchol zábavného priemyslu a mnohí ľudia to berú doslova. Fotografia na sociálnej sieti s pozdravom starých rodičov je viac, ako pelotón uháňajúci v rýchlosti za vami.

Na všetkých platformách sa tak rozbehli apely na to, aby sme si preteky pri stranách cesty užívali, nie zneužívali.

INEOS Grenadiers – porazení

Richard Carapaz
Richard Carapaz. © A.S.O./Aurélien Vialatte

Najlepšie postaveným jazdcom po dvoch etapách z najsilnejšieho tímu je Richard Carapaz na 18. mieste so stratou 31 sekúnd. Pritom Ekvádorčanovi mali podobné profily sedieť. Jeho kolega Geraint Thomas je 20. a stráca až 41 sekúnd. Drží sa na podobnej úrovni ako Vincenzo Nibali a Jakob Fuglsang, ktorí na celkové poradie podľa vyjadrení nejdú.

Richie Porte (43. miesto +3:08 min) aj Tao Geoghegan Hart (96. miesto +9:31) sú na tom veľmi zle. Polovica lídrov britského tímu je vyriešená, bude len domestikovať. Nie je to zlá správa, keďže priority sú odteraz jasné.

Hlavne vypadnutie Porta z čela je aj napriek tomu je zlým signálom pre stratégov Ineosu, ktorí mohli Austrálčana využiť. Dokonca, „Tasmánsky diabol“ bol mnohými (vrátane mňa) tipovaný na celkové pódium.

Nič nie je stratené, Tour sa ešte ani poriadne nezačala, ale v Thomas aj Carapaz už počítajú so stratami, ktoré pri sile Slovincov nemusia ľahko zmazať.

Sonny Colbrelli  – porazený

Sonny Colbrelli. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Životná forma a dve etapy ako stvorené pre Taliana = 33. a 27. miesto. Všetko bolo korunované mimoriadne ambicióznym útokom 800 metrov pred cieľom na Mur de Bretagne, ktorý bol rozhodujúci. Nie však pre talianskeho majstra, spoza ktorého vystrelil Mathieu van der Poel.

Aj keď súťaž o zelený dres začne byť zaujímavá až s prvou šprintérkou etapou v pondelok, z favoritov sú na tom po pár prémiách a dvoch koncovkách za maximum bodov najlepšie Michael Matthews (3. miesto, 45 bodov) a Caleb Ewan (8. miesto, 26 bodov). Peter Sagan je 13. so 17 bodmi na konte.

Colbrelli má bodov len osem, a pred sebou nevyhovujúce rovinaté dojazdy.

Movistar Team a Israel Start-Up Nation – porazení

Z lídrov Movistaru ostal v celkovom poradí na nejakej rozumnej priečke Enric Mas, je na slušnom 11. mieste s 26 sekundami. Miguel Ángel López má až dvojminútovú stratu, hlavne pre hromadný pád. Zaniká taktická výhoda španielskeho tímu, ktorý sa bude musieť sústrediť na Masa.

Tragédia Marca Solera má nové dejstvo, po Gire odstupuje aj z Tour – so zlomeniami oboch rúk.

Michael Woods mal k dispozícii pekné koncovky, ale pre škaredý pád je jeho strata až deväťminútová. Na druhej strane, Kanaďan sa bude môcť sústrediť na bodkovaný dres a etapové triumfy, čo je určite cennejšie ako anonymná pozícia v top 10.

Musíme dúfať, že Woods bude pokračovať v dobrom boji o lepšie zajtrajšky ako v etape číslo dva, aby to v ťažkých etapách rozbalil v únikoch.

Horšie skončil jeho kolega Chris Froome, ktorý ťažko spadol v hromadnom páde 8 km pred cieľom prvej etapy. Froome toho za posledné dva roky zažil omnoho viac, a tak sa premohol, a etapy dokončil. Víťazstvom pre neho bude, ak sa jeho pozostatky zranení nezhoršia.

  

Mohlo by vás zaujímať

2 responses to “Pohľad redaktora: Víťazi a porazení prvého víkendu Tour de France

    1. Ťažko sa hodnotí, nejde o víťazstvo, ale ani o prehru, keďže rovinaté etapy budú dôležitým meradlom Sagana.

Pridaj komentár