3. etapa Tour de France 2021 preview: Prvý šprintérsky súboj

Tour de France 2021
3. etapa Tour de France 2021

zdroj: Calips (+ text, filter)

3. etapa Tour de France 2021 prinesie prvý šprint pretekov. Rovinatá etapa v Bretónsku vyzve ľudí ako Caleb Ewan, Arnaud Démare, Mark Cavendish, ale aj Peter Sagan.

V predošlej etape sa finišovalo na Mur de Bretagne. Na strmom stúpaní bol najlepší Mathieu van der Poel, ktorý sa zároveň obliekol do žltého dresu.

Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel. © PresseSports/Bernard Papon

pondelok 28. júna 2021
Dĺžka
: 182,9 km
Profil: rovinatý, 1500 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:10, Lorient
Predpokladaný dojazd: ~17:35, Pontivy

3. etapa Tour de France 2021 – trasa

3. etapa Tour de France 2021 mapa
zdroj: letour.fr

Tretí deň začne v Loriente, v známom prístave na juhu Bretónska pri Atlantickom oceáne. Mesto má historický význam ako nový cieľ Východo-indickej spoločnosti zo 17. storočia a stalo sa centrom obchodu s kolóniami. Aj preto medzi miestne špeciality patria jedlá s kari. Počas Druhej svetovej vojny bolo zrovnané so zemou a muselo sa prestavať. Momentálne ide o 200-tisícovú oblasť s oceňovanou modernou architektúrou.

Z Biskajského zálivu sa pelotón presunie do stredu najväčšieho polostrova Francúzska. Po relatívne jednoduchej trase dlhej 182,9 km sa finišuje v Pontivy. Mesto s 50-tísic obyvateľmi sa môže pochváliť hlavne stredovekým opevnením.

3. etapa Tour de France 2021 – profil:

3. etapa Tour de France 2021
3. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Po dvoch hektických dňoch budú nasledujúce dve pomerne oddychové epizódy, aj keď v závere je prichystaný adrenalínový zážitok. Po štarte z Pontivy sa pelotón chvíľu zdrží pri pobreží, a po La Trinité-Sur-Mer sa odbočí smerom na sever. Vtedy by už mal byť ustálený únik dňa, na čele pelotónu sa budú držať tímy so šprintérskymi ambíciami v závere.

Po 91 km príde na rad prvá vrchárska prémia Côte de Cadoudal (1,7 km – 6,3%). Prejde sa vtedy okolo Plumelca, dejiska majstrovstiev Európy z roku 2016, na ktorých vyhral Peter Sagan cestné preteky.

O 30 km príde šprintérska prémia v La Fourchette. Na nej si pelotón príde po body do šprintérskej klasifikácie. Záujem v prvých dňoch prejavili takmer všetci šprintéri, budú sa však v pondelok šetriť až na samotný na záver a o body nezabojujú?

To už sa bude smerovať na západ, k cieľovej destinácii Pontivy. Prejde sa cez posledné kategoriované stúpanie dňa Côte de Pluméliau (2,2km – 3,1%), po ktorom do cieľa ostáva 33 kilometrov. V záverečných 15 km sa prechádza aj cez zvlnenú časť, ktorá však s prevýšením iba 100 metrov výrazne rozdiely neprinesie a akýkoľvek samostatný útok by nemal vyjsť.

Až po métu troch kilometrov do konca sa klesá ku cieľovej rovinke. Samotný záver obsahuje niekoľko krušných momentov. Po zjazde sa prichádza na zákrutu do úzkej uličke popri rieke Blavet. 2500 metrov pred cieľom prichádzajú dve ostré zákruty – vjazd aj výjazd z mostu, po ktorom je ulička na druhom brehu rieky o niečo širšia. V predposlednom kilometri sa prejde kruhovým objazdom doľava a v samotnom poslednom kilometri – 700 metrov pred cieľom – sa kruhový objazd prejde rovno.

Cieľ na úplne rovine sa nachádza na širokej ceste.

Posledné kilometre 3. etapy TdF
Posledné kilometre 3. etapy TdF. zdroj: letour.fr

Počasie

V čase dojazdu je v Pontivy až 80-percentná pravdepodobnosť zrážok. V cieli má fúkať bočný vietor o rýchlosti 10 km/h, čo by nemalo výrazne ovplyvniť šprint.

Dážď v kombinácii so zákrutami a tradičnou nervozitou na Tour môže vyústiť do nepekných pádov, alebo len zbytočných strát pozícií najväčších favoritov. Šprintérsky vlak a miesto v prvých 15 priečkach bude mimoriadne dôležitý.

3. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Prvé špurty sú väčšinou najmenej predvídateľné. Dopredu sa bude tlačiť prakticky každý, až po značke ochrannej zóny troch kilometrov do konca zvoľnia jazdci na celkové poradie. Potom to bude už na samotných vlakoch, aby si postrážili svojich šprintérov. Keď ich prevedú cez nástrahy v predposlednom kilometri, stále im musia udržať vzduchovú clonu pred rýchlym finišom, aby vietor zacítili až v posledných dvesto metroch.

Traja najväčší favoriti

Caleb Ewan (:lts:) je bez účasti Sama Bennetta jednoznačne najlepším šprintérom na pretekoch. V tejto sezóne vyhral päťkrát, z toho dva dominantné šprinty na Gire. Austrálčan má za cieľ vyhrať ešte aj na Tour a Vuelte, pomôcť mu môže celkom dobrý šprintérsky vlak s Rogerom Klugem, Jasperom De Buystom alebo Thomasom De Gendtom.

Lenže, 26-ročný Austrálčan má nepriaznivú bilanciu v prvých šprintérskych etapach na Grand Tours, keď sa mu ani raz nepodarilo vyhrať v prvom hromadnom dojazde. Môže však ísť len o zdanie a „vrecková raketa“ to každému ukáže.

Caleb Ewan 7. etapa Giro d'Italia 2021
Caleb Ewan. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Vyzve ho Arnaud Démare (FDJ). Francúz sa na Tour pripravoval na menších domácich pretekoch, kde vďaka pár víťazstvám získal potrebné sebavedomie a je človekom s najväčším počtom triumfov v sezóne. Caleba Ewana porazil napríklad na Okolo Valencie a to hlavne vďaka skvelému vlaku. Lídrovi Groupama – FDJ v predošlom dni odišiel dôležitý ťahač Ignatas Konovalovas, ale stále má k dispozícii Milesa Scotsona, Stefana Künga a hlavne Jacopa Guarnieriho.

Tím sa na 29-ročného víťaza bodovacieho dresu z Giro 2020 spolieha. Démare nemá až takú rýchlosť ako Ewan, ale stále vie poraziť väčšinu konkurenciu a najmä s kvalitnou pozičnou jazdou, akú ukazoval posledné roky.

Arnaud Démare
Démare ešte v majstrovskom drese. © Massimo Paolone/LaPresse

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) je papierovo tretím najlepším rýchlikom na podujatí. Belgičan má etapu z Gira, lenže v prvom dni spadol a v druhej etape sa ani nezapojil na šprintérskej prémii.

Podľa šéfa tímu Christopha Roodhoofta úlohu šprintéra tímu prevezme Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), ktorý mal však pred Tour problémy s kolenom. Nakoniec tak špurtovať môže aj samotný žltý dres – Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Sagan, Cavendish, pridá sa aj Van Aert?

Peter Sagan (BOH) nie je v rovnom súboji rýchlejší ako vyššie zmienení jazdci, lenže ide o prvú šprintérsku etapu na Grand Tour. Slovák obľubuje chaotické koncovky, keď správe využije každú chybu konkurentov. Práve to môže byť veľká zbraň Sagana, ktorý by bez žiadnych problémov mal získať nejaké body do šprintérskej súťaže a finišovať pohodlne v top 5, alebo dokonca top 3. Víťazstvo je možné, a to hlavne správnemu výberu miesta.

Vlak nepotrebuje, Daniel Oss Sagana posunie dopredu a potom to bude už iba o technike jazdy. Tento rok vyhral špurty iba po ťažkom priebehu v skorých častiach etapy, čo sa v pondelok neočakáva.

BORA - hansgrohe Tour de France 2021 Peter Sagan
Peter Sagan ovládol šprint 10. etapy. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Vlak, naopak, potrebuje Mark Cavendish (:dqt:), ktorý sa objavil na Tour de France prvýkrát od roku 2018 a niekoľkých trpkých až depresívnych sezónach. 36-ročný Brit prichádza na Tour s piatimi víťazstvami v sezóne, pričom posledné prišlo v konkurencii Merliera i Ewana. Najlepší šprintérsky domestik Michael Mørkøv (:dqt:) by ho mal v závere previesť do najlepšieho miesta.

Mark Cavendish Okolo Turecka 2021
Mark Cavendish © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Wout van Aert (:tjb:) je samozrejme viac ako schopný vyhrať v najťažšej konkurencii, len je otázne, či sa do nebezpečného finále pustí. Predsa, má za úlohu pomáhať Primožovi Rogličovi v celkovom poradí. Ak by sa však dostal, môže napodobniť svoje víťazstvo nad Ewanom z prvej etapy Tirreno-Adriatico 2021.

Wout van Aert 1. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Wout van Aert. twitter.com/TirrenAdriatico

Matthews i Laporte bojujú o body

Cees Bol (DSM) je nenápadným čiernym koňom šprintov. S rozbiehačom Casperom Pedersenom sa mu spolupracuje dobre, lenže jeho forma je po zrušení účasti na Occitánii otázna. V tomto roku už vyhral etapu na Paríž – Nice.

2. etapa Paríž - Nice 2021 Cees Bol
Cees Bol. © A.S.O./Fabien Boukla

Mads Pedersen (:tfr:) býva rýchly, ale v prvej etape spadol a jeho stav nie je jasný. Dánsky bývalý majster sveta obľubuje silové šprinty až na pásku.

Body do šprintérskej súťaže budú chcieť získať Michael Matthews (:bex:) i Sonny Colbrelli (TBV), ktorí ale nemajú najlepšie vlastnosti pre čisté rovinaté dojazdy.

Z outsiderov môžu prekvapiť mená ako Christophe Laporte (COF), Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), Bryan Coquard (B&B Hotels), Danny Van Poppel (:iwg:), Magnus Cort (:efn:), Iván Garcia Cortina (MOV). Dve víťazstvá v sezóne už získal aj André Greipel (:isn:), predstaví sa nemecký veterán v dobrom svetle?

Favoriti 3. etapy TdF

★★★★ Ewan
★★★ Démare, Bol
★★ Sagan, Cavendish, Pedersen, Philipsen
★ Coquard, Bouhanni, Laporte, Van Poppel, Greipel, Van der Poel
♧ Van Aert

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár