2. etapa Paríž – Nice 2021: Cees Bol napodobnil včerajšieho Bennetta

Paríž - Nice 2021
2. etapa Paríž - Nice 2021 Cees Bol

zdroj: © A.S.O./Fabien Boukla

Dnes bola na programe 2. etapa Paríž – Nice 2021, ktorá merala 188 kilometrov a priviedla cyklistov do mesta Amilly. Išlo o čisto rovinatú etapu s iba jedným kategorizovaným stúpaním. Preto medzi najväčších favoritov patrili čistokrvní šprintéri, ktorí s ale museli popasovať s technickým záverom. Najlepšie ho zvládol Holanďan Cees Bol (DSM), ktorý výrazným spôsobom porazil druhého Dána Madsa Pedersena (:tfr:). Tretí skončil Austrálčan Michael Matthews (:bex:), ktorý sa vďaka zisku piatich bonifikačných sekúnd oblieka do žltého dresu priebežného lídra pretekov.

2. etapa Paríž – Nice – profil:

2. etapa Paríž - Nice 2021
2. etapa Paríž – Nice 2021. zdroj: ©A.S.O

Priebeh etapy

Už pred etapou sa medzi cyklistami povrávalo, že dnes sa môže pelotón deliť na silnom bočnom vetre. Preto hneď od úvodu etapy pelotón išiel vysoké tempo, čo spôsobilo, že sa „celodenný“ únik vytvoril až po 20 kilometroch. Do neho naskočili dvaja jazdci a to Sander Armée (:tqa:) a Dries de Bondt (Alpecin-Fenix). 155 kilometrov pred cieľom mali k dobru štyri minúty na pelotón, ale ešte pred métou sto kilometrov na pásku boli pohltení. Tempo v pelotóne bolo vysoké a každý sa pod vplyvom hrozby silného bočného vetra tlačil dopredu, kde jazdili zväčša šprintérske tímy.

Takýmto spôsobom sa aj zvyšovala nervozita, ktorá vyústila do viacerých pádov (podobne ako včera). V jednom z nich sa ocitol aj Alexis Vuillermoz (Total Direct Energie), ktorý si pravdepodobne zlomil kľučnú kosť. Ešte pred tým však na šprintérskej prémii bojovala trojica cyklistov o bonusové sekundy do celkového poradia. Napokon ju vyhral André Greipel (:isn:) pred Michaelom Matthewsom (:bex:). 1 bonifikačnú sekundu uchmatol tretí Nils Politt (BOH), ktorou si zabezpečil posun v celkovej klasifikácii na 12. miesto.

Obrázok
Na zemi sa ocitli aj jazdci tímu Bora – Hansgrohetwitter.com/denpeet

Záverečné kilometre

Začiatok technického záveru na cyklistov čakal približne 4 kilometre od cieľa a to v podobe kruhového objazdu. 3 kilometre do cieľa zas bola ostrá vľavo točitá zákruta, v ktorej cyklisti museli siahnuť na brzdy. Tie neskôr museli použiť aj v poslednom kilometri ibaže pri bočení do opačnej strany. V týchto zákrutách najviac zaostal Sam Bennett (:dqt:), čo sa aj odzrkadlilo v samotnom záverečnom šprinte, v ktorom síce mal najvyššiu absolútnu rýchlosť, bol však zavretý a veľmi vzadu.

Top 3 etapy

Z dobrej pozície víťazne ťažil Cees Bol, ktorý asi o sekundu skôr začal šprintovať než druhý Mads Pedersen. Tretí Michael Matthews s odretými ušami vybojoval tretiu priečku a zisk ďalších bonifikačných sekúnd, ktoré mu zaručujú zisk žltého dresu do nadchádzajúcej etapy. Tá ma byť časovka jednotlivcov, a teda celková klasifikácia sa môže tešiť na výraznejšie zmeny než doposiaľ.

Celkové poradie však v prvej desiatke je okupované najmä šprintérmi. Aktuálne ho uzatvára Ben Swift (:ins:).

Michael Matthews v žltom drese Paríž - Nice 2021
Michael Matthews v žltom drese. © A.S.O./Fabien Boukla

2. etapa Paríž – Nice 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Cees BolTeam DSM04:27:59
02Mads PedersenTrek-Segafredo
03Michael MatthewsTeam BikeExchange
04Bryan CoquardB&B Hotels p/b KTM
05Sam BennettDeceuninck-Quick Step
06John DegenkolbLotto Soudal
07Pascal AckermannBORA-hansgrohe
08Phil BauhausBahrain Victorious
09Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix
10Rudy BarbierIsrael Start-Up Nation

2. etapa Paríž – Nice 2021: priebežné poradie

Poz.JazdecTímČas
01Michael MatthewsTeam BikeExchange08:19:23
02Mads PedersenTrek-Segafredo+ 04
03Sam BennettDeceuninck-Quick Step+ 04
04Cees BolTeam DSM+ 04
05Arnaud DémareGroupama-FDJ+ 08
06André GreipelIsrael Start-Up Nation+ 11
07Tiesj BenootTeam DSM+ 12
08Florian VermeerschLotto Soudal+ 11
09Jasper StuyvenTrek-Segafredo+ 13
10Ben SwiftINEOS Grenadiers+ 11

Zdroj výsledkov: firstcycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár