Jonas Vingegaard: Od rýb, rekordného výkonu až na Tour de France

Jonas Vingegaard

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad/

Mal to byť jasný plán. Meno Jonas Vingegaard by slovenskí fanúšikovia poznali len ako víťaza etapy v neďalekom Poľsku spred pár rokov. Hlavného pomocníka zraneného Primoža Rogliča z Jumbo-Visma si však všimol celý cyklistický svet. Nenápadný 24-ročný Dán je na pódiu Tour de France 2021.

V kráľovskej etape Okolo Poľska 2019 ukazoval v cieli do neba pre zosnulého Bjorga Lambrechta. Venoval mu svoje prvé profesionálne víťazstvo. Tento rok vyhral vrchársku etapu na UAE Tour útokom v poslednom kilometri.

Vingegaarda si s tímovým kolegom pomýlil aj komentárov Eurosportu. Na Mont Ventoux v najťažšej etape Tour de France sa však nič podobné nedialo. Pri svojej prvej účasti sa Vingegaardovi podarilo striasť sa Tadeja Pogačara. Dokázal to ako jediný v ročníku.

K trom veľkým momentom kariéry rodáka z oblasti Thy na severe Jutského polostrova sa však bolo ťažké dostať a cesta je poznačená viacerými zdanlivo náhodnými udalosťami.

Jonas Vingegaard – výslovnosť:

Bicykel ako zábava

Jeho rodným mestom Hillerslev raz prechádzali najväčšie miestne preteky – Okolo Dánska. Malý Jonas Vingegaard sa bol pozrieť na etapu s otcom, s ktorým až vtedy začal brať cyklistiku vážne. Bicykel využíval v rovinatom Dánsku hlavne na prepravu do školy.

Ako väčšina chlapcov v Dánsku, holdoval hlavne futbalu, má aj svoj obľúbený klub – FC Liverpool. Pred rozhodnutím posadiť sa na súťažný bicykel rád hral badminton. Spomína že po kariére cyklistu sa naň možno vrhne.

175 centimetrov vysoký a menej ako 60 kilogram ťažký Vingegaard nemal v miestnych cyklistických kluboch šancu presadiť sa v špurtoch a v drsných rovinatých ťaženiach. Zistil však, že na akomkoľvek stúpaní je o triedu lepší. „Rád jazdím po kopcoch, som v tom aj dobrý“ hovoril Vingegaard.

Postupne sa ako tínedžer prebojoval z maličkého tímu Odder CK do vyhláseného kontinentálneho tímu Dánska – Team Coloquick, kde jazdil od roku 2016.

Práca v rybacej továrni

„Môj vývoj som naozaj bral krok po kroku. Myslím, že aj preto som mal ešte čo dobiehať, keď som sa stal profesionálom,“ hovoril Vingegaard už na tejto Tour de France počas tlačovej konferencie.

Ešte pred troma rokmi by sme ho však márne hľadali iba na bicykli. Ako 21-ročný perspektívny jazdec si privyrábal prácou v podniku spracujúcom ryby v Hanstholme. Pracoval od šiestej rána až do poludnia. Po šichte sa vybral trénovať na bicykli.

„Práca v továrni mi dodáva motiváciu trénovať, ale netuším, aký to má vplyv na môj tréning,“ hovoril Vingegaard v roku 2018.

Na prácu spomína aj počas Tour: „Firma kúpila ulovené ryby a my sme ich museli vyčistiť, narezať a pripraviť na predaj. Ryby som však nerezal, skôr som ich čistil a dával do ľadu pre ďalšie spracovanie.“

Vo firme ChrisFish pracoval naposledy cez leto 2018, keď ho povolala holandská stajňa Jumbo-Visma. Konečne sa vypracoval na jazdca, ktorý pre udržanie životnej úrovne nemusel pracovať. Lenže aj hľadanie Vingegaarda do World Tour nebolo úplne priamočiare.

„Nepovedal by som, že som bol lenivý. Ale nepatril som k jazdcom, ktorí by trénovali úplne najviac. Nebol som úplne profesionálny, ale asi preto, že som mal aj druhú prácu. Takže som mal veľa priestoru, v ktorom som sa mohol zlepšiť,“ vysvetľuje Vingegaard, prečo nebol úplne najúspešnejším dánskym jazdcom U23.

Vingegaard číta knihu cyklistu Michaela Valgrena, ktorý tiež pracoval v rovnakej rybacej firme:

Kráľ kopca

Množstvo súčasných jazdcov má jasnú cestu už od dobre zariadených skautov, ktorí si ich vyhliadnu pre veľké tímy. Vingegaard sa do Jumbo-Visma dostal s veľkým šťastím.

So svojím tímom trénoval v marci 2018 vo vyhľadávanom španielskom meste Calpe. Vingegaardovi sa podarilo dosiahnuť KOM (King of the Mountain – Kráľ kopca) v aplikácii Strava na stúpaní Coll de Rates. Nie je to náročný kopec, ale vďaka polohe v regióne Alicante a častým tréningovým kempom ho prešla väčšina profesionálov v pelotóne.

Tretieho marca si Vingegaard zmenil život.

6,7 wattov na kilogram po dobu 13 minút – také čísla znamenajú veľký talent. Vďaka nim si ho všimol tím Jumbo-Visma, ktorý začínal snívať svoj sen o víťazstve na Tour de France. Každý skvelý vrchársky talent sa im hodil.

Lenže k tímu Jumbo-Visma sa rekordný pokus dostal tiež kostrbato – ako vlastne funguje celá kariére Vingegaarda. V hoteli, kde bol ubytovaný tím Colpack, býval aj cyklistický nadšenec Luc Grefte, ktorý bol v Alicante na cyklistickom kempe so svojím menším holandským klubom.

„Nebol som s ním v kontakte, v živote som ho predtým nevidel,“ hovorí Grefte pre našu redakciu. „Náhodou bol v rovnakom hoteli, pozrel som si jeho účet na Strave. Už pred Coll de Rates mal dobrý čas na Cumbre del Sol.“ 

„Jeden z mojich známych pracoval ako mediálny manažér v tíme Jumbo-Visma. Kontaktoval som ho a ukázal mu Jonasove čísla, keďže som vedel, že boli dosť dobré. Tak sa to dostalo k vyššiemu vedeniu v tíme, urobili s ním testy a zvyšok je história,“ popísal „skauting“ dánskeho cyklistu Grefte.

Video z rekordu na Coll de Rates

Vstup do World Tour

Víťazstvo v prológu mládežníckych pretekov Valle d’Aosta potvrdili Jumbo-Visma dobré rozhodnutie. Majstrovstvá sveta do 23 rokov mu nevyšli, ale profesionálny dres si na začiatku roka 2019 obliekal naplnený nádejou.

Zvyknúť si na tempo najvyššej úrovne nie je žiadna hračka. Jednoznačne sa mu to podarilo v auguste 2019 v Poľsku. V kráľovskej etape okolo Zakopaneho sa Vingegaard dostal sa do rozhodujúceho elitného úniku s Pavelom Sivakovom a Jaiom Hindleym. Na krátkom kopci vyhral výbušný šprint a ukazoval do neba, pamätajúc na zosnulého Bjorga Lambrechta, ktorý svet tragicky opustil v druhej etape.

Vingegaard však neobľubuje tlak. Aj keď pred poslednou etapou viedol Okolo Poľska, záverečnú etapu došiel niekoľko minút za neskorším víťazom Sivakovom. Rodák z prírodného parku Thy sa dobre neobul do roly lídra, ale pripomína, že skrat v prvej profesionálnej sezóne bola skvelá skúsenosť.

Druhým miestom na obľúbenom podniku z detstva Okolo Dánska ukončil úspešné ťaženie v prvej sezóne.

Jonas Vingegaard ako nová nádej dánskej cyklistiky

V nasledujúcom roku 2020 sa po korona-prestávke nedotkol svojej najlepšej formy. Vystupňoval ju až na záver Vuelta a Espaňa na konci októbra. Na jednom z najťažších stúpaní v Európe Alto de L’Angliru potiahol skupinu favoritov pre lídra Primoža Rogliča, pomáhal mu aj vo zvyšku pretekov a Slovinec získal druhé víťazstvo na Grand Tour.

Darilo sa mu aj v osobnom živote. V septembri s priateľkou Trine privítali do rodiny prvú dcéru Fridu.

Pre zaujímavosť: „svokra“ Vingegaarda je v Dánsku známa televízna postava relácie o varení.

Jonas Vingegaard zažíva najlepšiu sezónu

Rok 2021 začal vo veľkom štýle. Útokom v predposlednom kilometri na stúpaní Jebel Jais na UAE Tour zarmútil Alexeja Lucenka a zobral sympatické víťazstvo v etape. Komentátor anglickej verzie Eurosportu kričal, že víťazí Chris Harper, kolega Vingegaarda. Ale kdeže.

Skvelá sezóna pokračovala na pretekoch Coppi e Bartali, ktoré dominantne vyhral. Bol aj pri taktickej hre Primoža Rogliča na víťaznom Okolo Baskicka. Vingegaard skončil fantasticky druhý, v poslednej etape si strážil Tadeja Pogačara, ktorému sa o Dánovi musela aj snívať.

Jonas Vingegaard
Vingegaard na tróne Coppi e Bartali. twitter.com/JumboVismaRoad

Šťastný výber na Tour de France 2021

Tom Dumoulin počas zimy ohlásil svoju prestávku od profesionálnej cyklistiky. Hľadal sa náhrada v zostave na Tour de France. Stal sa ňou Jonas Vingegaard, ktorý bol iba v plánoch pre Vueltu.

A po ďalšej zhode okolností sa Vingegaard stal hlavným lídrom tímu Jumbo-Visma na svojej iba druhej Grand Tour v kariére. V tretej etape z hry o víťazstvo vypadol Primož Roglič, takže Vingegaard sa chtiac-nechtiac chopil príležitosti. Momentálne je veľmi veľkým kandidátom na záverečné pódium. Na Pogačara síce stráca 5 minút, ale odoláva tretiemu Richardovi Carapazovi.

Zdobí ho výborná vrchárska kvalita, ale zlepšil sa aj v časovke, na ktorej si jeho tím dáva záležať.

Ešte nikdy v takej pozícii v treťom týždni nebol, ale Dánsku dodal po sústavných sklamaniach na Grand Tours od Jakoba Fuglsanga obrovskú nádej, že práve Vingegaard bude vrchársky záchranca krajiny pri Severnom mori.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár