Tour de France 2021 19. etapa: Mohorič opäť unikol

Tour de France 2021
Matej Mohorič

zdroj: A.S.O./Pauline Ballet

Rovinatá 19. etapa Tour de France 2021 sa skončila víťazstvom úniku. Slovinec Matej Mohorič (TBV) sa radoval z druhého víťazstva na TdF. 

Slovinský majster zaútočil 23 km pred cieľom z únikovej skupiny, ktorá sa vytvorila v akčnej rovinatej etape na západe Francúzska. Sólovým výkonom si prišiel po štvrté prvenstvo na Grand Tours vo veku 26 rokov. Jeho tím Bahrain Victorious získal tretí triumf na 108. ročníku najslávnejších pretekov.

V Libourne skončil druhý Francúz Christophe Laporte (COF) s odstupom 58 sekúnd na víťaza, tretí skončil Dán Casper Pedersen (DSM) a za nimi prišla stíhacia skupina vytvorená približne 100 kilometrov pred cieľom. Hlavný pelotón so žltým dresom jej daroval veľký priestor. Do cieľa došiel so stratou 20 minút v pokojnom tempe.

Tadej Pogačar (:uae:) sa udržal na čele celkového poradia. 22-ročný Slovinec vedie v žltom drese s náskokom 5:45 na druhého Dána Jonasa Vingegaarda (:tjb:). Tretí je Richard Carapaz (:ins:) z Ekvádoru, ktorý do sobotnej časovky vstupuje s mankom šesť sekúnd na mladého Dána z Jumbo-Visma.

V zelenom drese sa udržal Brit Mark Cavendish (:dqt:). Jeho tím nemal záujem na stíhaní úniku, dokonca do neho dostal vlastného jazdca, podobne aj šprintérky tím Alpecin-Fenix. Posledná šanca na prekonanie rekordu 35víťazstiev Eddyho Merckxa príde v Paríži. Najúspešnejší šprintér podujatia Cavendish má náskok 35 bodov pred druhým Michaelom Matthewsom (:bex:). Na Champs-Élysées sa rozdá 50 bodov v cieli a 20 na prémii.

Preteky sa ukončia cez víkend. Do konca ostáva ešte rovinatá časovka v okolo Bourdeaux, po ktorej sa pelotón presunie na slávnostný dojazd do Paríža.



Matej Mohorič spomínal na policajnú kontrolu

V stredu večer prebehla policajná razia v hoteli, v ktorom bol ubytovaný tím Bahrain Victorious. Jednotka úradu zaoberajúcim sa verejným zdravím hľadala ilegálne používané látky. Nikto nebol zadržaný a prípad sa bude ďalej vyvíjať. Mohorič situáciu spomenul aj v rozhovore pre televízie.

„V cieli som myslel hlavne na to, čo sa stalo pred dvoma dňami večer, keď som sa cítil ako kriminálnik, so všetkými tými policajtmi v hoteli. Na jednej strane to je dobré, keďvieme, že v cyklistike existuje kontrola. Samozrejme, nič nenašli, lebo nemáme čo skrývať. Na druhej strane je to divné, keď vám príde policajt do izby a začne všetko prehľadávať,“ povedal Mohorič v cieli.

Na páske si priložil prst k perám na znak utíšenia situácie.

„Chceli sme si strážiť únik. Najprv sme si mysleli, že sa bude šprintovať. Ostal som vpredu a potom som videl, že som mal dobré nohy. Nevzdal som sa, ušetril som energiu. Na jednom zo stúpaní som takmer explodoval, ale zaútočil som, išiel som na maximum. V závere som už skoro až umieral, snažil som sa byť čo najviac aerodynamický a nejak som to dotlačil,“ povedal slovinský šampión o svojom triumfe.

 

Ako prebehla 19. etapa Tour de France 2021

Etapa dlhá 207 kilometrov obsahovala v prvej štvrtine krátke stúpania, ktoré však nikoho nezastavili. Zvyšok etapy bol rovinatý. Smerovalo sa spod Pyrenejí do mesta Libourne v blízkosti metropoly Bordeaux.

19. etapa Tour de France 2021 – profil:

19. etapa Tour de France 2021
19. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Eddy Merckx a Mark Cavendish pred štartom:

Pred etapou odstúpili Michael Woods (:isn:), ktorý odjazdil veľmi dobré preteky, ale ku koncu sa necítil dobre. Svoju pozornosť teraz smeruje na Tokio. Druhý odišiel predčasne Kolumbijčan Miguel Ángel López (MOV), ktorý zápasil s úpadkom formy počas celých pretekov.

Pád hneď na začiatku

Po štarte sa udial hromadný pád. Na zemi sa ocitli celkovo piaty Wilco Kelderman (BOH), Patrick Konrad (BOH), Benoit Cosnefroy (ACT) a opäť aj Rafal Majka (:uae:), Geraint Thomas (:ins:) so Sergiom Henaom (:tqa:). Pri lekárskom vozidle sa zdržal David Gaudu (FDJ).

Všetci sa dokázali vrátiť do pelotónu. Lenže tempo bolo vďaka pádu veľmi vysoké, aj vrchárski favoriti sa chceli držať vpredu.

Prvý únik

Julien Bernard (Trek-Segafredo), Jonas Rutsch (EF Education-Nippo), Simon Clarke (Qhubeka-NextHash), Franck Bonnamour (B&B-KTM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert) a Matej Mohorič (Bahrain Victorious) boli 180 km na čele s náskokom troch minút.

Lenže v pelotóne sťahoval náskok tím Alpecin-Fenix.

Ďalší pád

Ďalší hromadný pád sa udial pred šprintérskou prémiou. Zdržal sa Mark Cavendish (:dqt:), na asfalte sa ocitli napríklad Enric Mas (MOV), Luke Durbridge (:bex:), Sonny Colbrelli (TBV) alebo Davide Ballerini (:dqt:).

Balík spomalil a otrasení jazdci sa dostali naspäť.

Matthews nestiahol Cavendisha

Na šprintérskej prémii 55 km po štarte bodovala šestica z úniku, ako prvý ňou prešiel Nemec Zimmermann.

V pelotóne sa snažil maximalizovať svoj zisk Michael Matthews (:bex:), ktorý bol z pelotónu prvý. Získal 9 bodov, o tri menej si pripísal Mark Cavendish (:dqt:). Brit si udržal pred šprintérskou etapou v Paríži 35-bodový náskok. Ešte nič nie je potvrdené, ale Cavendish má v rovinatých etapách zatiaľ absolútne navrch a udržal si zelený dres.

Útočí sa vo veľkom

138 km pred cieľom mal šesťčlenný únik náskok tri minúty, ktorý sa neustále zmenšoval. Na rovine skúšali útoky viacerí jazdci (Politt, Van Moer a Skujinš), ktorí sa nedostali dopredu, zvýšením tempa odpovedali tímy Israel Start-Up Nation alebo Team DSM.

Napokon sa od pelotónu oddelila veľká skupina 14 pretekárov v zložení:

Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Jasper Stuvyen, Edward Theuns (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (DQS), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Christophe Laporte (Cofidis), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Michael Valgren (EF), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Casper Pedersen (DSM), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Ion Izagirre (Astana), Max Walscheid (Qhubeka-NextHash), Anthony Turgis (TotalEnergies).

100 kilometrov pred cieľom sa spojili so skupinou Mohorič (TBV) – Bonnamour (B&B Hotels)- Zimmermann (:iwg:) – Rutsch (:efn:) – Clarke (:tqa:) – Bernard (:tfr:). Rutsch prišiel ku kolegovi Valgrenovi, Stuyven a Theuns mali pomoc od Bernarda a Walscheid od Clarka.

Nový únik zbiera náskok, ide si po víťazstvo

Až vtedy sa na čelo posadil tím UAE, ktorý vystriedal aktívny Israel, kde na rovine pracoval aj Chris Froome (:ins:). 39-ročnému oslávencovi narodenín Andrému Greipelovi (:isn:) však šprint nedoprial, náskok novo-vytvoreného 20-členného úniku sa začal zväčšovať. Dovtedy sa jazdilo v rýchlosti až 48 km/h, ale od poslednej stovky kilometrov sa všetko upokojilo. Snahu na zvrátenie úniku mal ešte aj tím BikeExchange, ale od méty 80 km bol náskok skupiny na úrovni šesť minút.

Deceuninck – Quick-Step nemusel pracovať, keďže v úniku mali Balleriniho, Alpecin mal švajčiarskeho majstra Dilliera. Po krátkych pokusoch o kontrolu od Bahrainu alebo Ineosu sa vedelo, že brejk bude víťazný. 50 km pred cieľom bol náskok už na hranici desiatich minút.

Kto neútočil, ako keby neexistoval

Už 45 kilometrov sa začalo nastupovať z únikovej skupiny, skúšali to Dillier a Stuyven a Thuens z Treku. Neskôr i Ballerini a Casper Pedersen. Podobní jazdci sa snažili oddeliť aj ďalších 15 km, postupovali cez úzke technické cestičky vo viniciach. Všetci sa ale napokon držali pohromade.

Až 23 km pred koncom zaútočil slovinský majster Mohorič. S odstupom 30 sekúnd ho stíhal Laporte, za ním menšia skupina, v ktorej chýbali jazdci ako Izagirre, Ballerini.

Matej Mohorič mieril za úspechom

Mohorič nahodil svoje typické, motorové tempo a do posledných 10 km vstupoval s náskokom 40 sekúnd na prenasledovateľov. Svoj pokus doviedol do úspešného konca.

Výsledky: 19. etapa Tour de France 2021

01Matej MohoričBahrain Victorious04:19:17
02Christophe LaporteCofidis+ 58
03Casper PedersenTeam DSM+ 58
04Mike TeunissenJumbo-Visma+ 58
05Nils PolittBORA-hansgrohe+ 01:08
06Edward TheunsTrek-Segafredo+ 01:08
07Michael ValgrenEF Education-NIPPO+ 01:08
08Georg ZimmermannIntermarché-Wanty-Gobert+ 01:08
09Anthony TurgisTeam TotalEnergies+ 01:08
10Jasper StuyvenTrek-Segafredo+ 01:08
11Julien BernardTrek-Segafredo+ 02:37
12Max WalscheidTeam Qhubeka NextHash+ 02:37
13Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step+ 02:37
14Silvan DillierAlpecin-Fenix+ 02:37
15Jonas RutschEF Education-NIPPO+ 02:37
16Elie GesbertArkéa-Samsic+ 02:37
17Brent Van MoerLotto Soudal+ 02:37
18Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 02:43
19Franck BonnamourB&B Hotels p/b KTM+ 02:57

Celkové poradie: 19. etapa Tour de France 2021

01Tadej PogacarUAE Team Emirates79:40:09
02Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:45
03Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:51
04Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 08:18
05Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 08:50
06Enric MasMovistar Team+ 10:11
07Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 11:22
08Guillaume MartinCofidis+ 12:46
09Pello BilbaoBahrain Victorious+ 13:48
10Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 16:25
11David GauduGroupama-FDJ+ 18:42
12Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 23:36
13Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 32:07
14Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 35:55
15Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 37:21

Bodovacia súťaž:

01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step304
02Michael MatthewsTeam BikeExchange269
03Sonny ColbrelliBahrain Victorious216
04Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix186
05Matej MohoricBahrain Victorious163
06Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step155
07Tadej PogacarUAE Team Emirates146
08Michael MørkøvDeceuninck-Quick Step113
09Wout Van AertJumbo-Visma101
10Jonas VingegaardJumbo-Visma88
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár