16. etapa Vuelta a España 2020: Cort vyhral, Roglič navýšil

Vuelta a España 2020

16. etapa Vuelta a España 2020 sa skončila šprintom zriedenej hlavnej skupiny s vrchármi a odolnými klasikármi. Rýchly hromadný záver ovládol Magnus Cort Nielsen (:efd:). Druhý skončil Primož Roglič (:tjb:), ktorý okrem ďalšieho potvrdenia svojej rýchlosti a univerzálnosti dostal ďalších 6 bonusových sekúnd na čele celkového poradia. Slovinec vedie preteky pred poslednou vrchárkou etapou s náskokom 45 sekúnd.



16. etapa Vuelta a España 2020 – profil:

Pri portugalských hraniciach dnes fúkal silný vietor a bola tam pripravená pomerne náročná trasa dlhá 162 kilometrov. Obsahovala dve kategorizované stúpania v druhej polovici. El Robledo (11,7 km – 3,8%) vrcholilo 35 km pred koncom. Pri ceste do cieľa sa však prešlo ešte menším kopcom bez kategórie, no táto prekážka v posledných 20 km bola nemenej dôležitá.

16. etapa Vuelta a Espana 2020
16. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Rozhodnúť sa má zajtra. Roglič je v červenom, Carapaz v zelenom a stále ich delí 45 sekúnd

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa La Vuelta (@lavuelta),

Skorý únik dnes bez priestoru

Od začiatku sa útočilo z pelotónu, keďže možnosť zadného vetra a kopcovitého profilu favorizovala malý úspešný únik. Po nástupoch od Burgos-BH sa na čele utvorila skupinka v zložení: Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Kobe Goossens (Lotto Soudal) a Jesus Ezquerra, Angel Madrazo, Juan Felipe Osorio (Burgos-BH). Po 30 km sa situácia takto ustálila a v prvých momentoch mali štyri minúty.

Pelotón ovládali tímy ako BORA – hansgrohe, UAE Team Emirates. Na El Portillo odpadol z vedenia Osorio, pričom za nimi za to zobral aj INEOS Grenadiers, hlavne na technickom klesaní. To sa muselo prejsť veľmi opatrne. Nikto nevyužil oblasť s vetrom na otvorených cestách a tak sa balík kompaktne posúval po severozápade Španielska.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa La Vuelta (@lavuelta),

22-ročný Austrálčan Stannard bol prvý na oboch vrchárskych prémiách. Vedúceho muža horskej klasifikácie Guillauma Martina ale neohrozil. Aktívny bola aj na šprintérskej prémii, ktorú taktiež zobral.

Pred cieľom na čele len Cavagna

Po druhom kopci dňa sa na čele s náskokom iba jednej minúty ocitli Cavagna Stannard. Zvyšok brejku sa pod ich tlakom rozpadol a grupa za nimi ich stále mala pod kontrolou a rozhodovať sa malo už len na základe individuálnych kvalít. Pelotón bol stále v rukách viacerých tímov, neskôr Movistaru. Hlavný balík bol zriedený, ale žiadni favoriti, klasikári či puncheurs nechýbali.

17 km pred koncom bol na čele už len Francúz Cavagna, pi krátkom kopci bol na klesaní s náskokom 15 sekúnd. Veľmi silný tempár a časovkár určite spomínal na podobnú etapu z vlaňajška, ktorú po samostatnom pokuse vyhral. Proti nemu dnes stál španielsky tím Movistar, ktorý na rovinatej časti 10 km išiel naplno, rovnako aj 25-ročný jazdec Deceuninck – Quick Step.

Cavagna nestrácal zo svojej výhody ani po piatich kilometroch, najprv vyzeral veľmi dobre. Bol vo svojej typickej činnosti a nemal prečo šetriť.

Dva kilometre pred cieľom sa ale balík vedený Movistarom výrazne priblížil a ukončil veľmi odvážnu jazdcu Cavagnu po celodennej účasti v úniku. Všetko sa chystalo na šprint zriednej skupiny.

Magnus Cort Nielsen vyhral 16. etapu Vuelta a España 2020

Pred posledným kilometrom vyskúšal dlhý útok Bruno Armirail (FDJ), ale nikam to neviedlo.

V poslednej zákrute sa Armirailov pokus zlikvidoval, na čele bol vláčik pre Alejandra Valverdeho (MOV). Španielsky veterán vyštartoval – ako sa neskôr ukázalo – príliš skoro. S 250 metrami do cieľa šprintoval ako prvý, za ním boli Rui Costa (:uae:) a Primož Roglič (:tjb:).

Zo šiesteho radu vnútri posledných 200 metrov vyštartoval Magnus Cort Nielsen (:efd:) a mal pred sebou voľnú cestu popri už spomínanému šprintujúcemu radu. Do cesty mu vošiel Costa, ale to nevadilo, keďže 100 metrov pred cieľom bol Dán už plne rozbehnutý a preukázal najväčšiu rýchlosť spomedzi finišujúcich pretekárov. Vyhral s náskokom dĺžky bicykla nad druhým Slovincom Rogličom. Tretí skončil Dion Smith (:mts:) a Valverde bol štvrtý.

Rui Costa potrestaný

Rui Costa (:uae:) skončil reálne na treťom mieste, ale pre spomínaný manéver pri otváraní šprintu sa posunul takmer cez celú cestu. Rozhodcovia ho penalizovali a presunuli na posledné miesto v skupine, 32.

Magnus Cort Nielsen po 16. etape:

„Myslím, že šprint som načasoval dosť dobre. Poslednou zákrutou som prešiel na dobrej pozícii, nebol som príliš vpredu a čakal som na otvorenie. Podarilo sa mi to nájsť dvesto metrov pred cieľom a potom som do toho dal všetko. Nebol som si istý, že etapu vyhrajem. Keď som v etape štartoval, ani sa mi nesnívalo o etape, ktorá by skončila šprintom zriedenej skupiny. Pomáhal som Hughovi [Carthymu, vrchárskemu lídrovi tímu, pozn. red.]. Keď som bol po stúpaniach v prednej skupine, vedel som, že tam nie je veľa ľudí, ktorí sú rýchlejší ako ja,“ povedal v televíznom rozhovore po etape.

„Tento rok je pre každoho náročný. Veľa to pre mňa znamená. Už po lockdowne som mal dobrú formu, ale sám som mal koronavírus a bol som mimo. Trénoval som iba tri týždne pred týmito pretekmi.“

27-ročný vyhlásený univerzál získal 16. profesionálne víťazstvo. Magnus Cort je známy silným špritnom po náročnom priebehu a dnes to potvrdil. Na Vuelte získal po svojom prelomovom roku 2016 tretiu etapu. Okrem toho sa radoval v kopcovitej etape Tour de France 2017 po úniku dňa. Od prestupu do EF Pro Cycling na začiatku tohto roka je to jeho druhé víťazstvo, ale rozhodne najväčšie.

Samotný tím prežíva tiež vynikajúce obdobie, etapy vyhrali aj na Giro d’Italia či Tour de France. Tieto preteky už mali aj tak dobré, Michael Woods zvíťazil v minulom týždni. Navyše, držia Hugha Carthyho na celkovom treťom mieste a od toho druhého je iba 8 sekúnd.

Celkové poradie

Roglič 1. etapa Vuelta 2020
Roglič v červenom drese. zdroj: twitter.com/twocGAME

Primož Roglič si v cieli aj zo zlosti zakričal, keďže veril, že z toho mohlo byť už piate víťazstvo. Žiadna tragédia sa nedeje, práve naopak. V cieli získal 6 bonifikačných sekúnd za druhé miesto a vedie už o 45 sekúnd nad Richardom Carapazom (:ins:), ktorý skončil piaty. Celkovo tretí Hugh Carthy (:efd:) je v manku 53 sekúnd.

Zajtra je na programe posledná horská etapa ročníka, kde sa rozhodne o celkovom víťazovi. Finišuje sa na stúpaní La Covatilla.



16. etapa Vuelta a España 2020 – výsledky:

1.Magnus Cort NielsenDen:efd:4:04:35
2.Primoz RoglicSlo:tjb:
3.Dion SmithNZl:mts:
4.Alejandro ValverdeSpaMOV
5.Richard CarapazEcu:ins:
6.Felix GrossschartnerAutBOH
7.Dorian GodonFra:alm:
8.Michael ValgrenDen:ntt:
9.Jasha SütterlinGer:sun:
10.Alexander VlasovRusAST

16. etapa Vuelta a España 2020 – celkové poradie:

1.Primoz RoglicSlo:tjb:64:20:31
2.Richard CarapazEcu:ins:0:00:45
3.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:53
4.Daniel MartinIrl:isn:0:01:48
5.Enric Mas NicolauSpaMOV0:03:29
6.Wout PoelsNed:bmt:0:06:21
7.Felix GrossschartnerAutBOH0:07:20
8.Alejandro ValverdeSpaMOV0:08:45
9.Aleksandr VlasovRusAST0:08:54
10.David De la Cruz MelgarejoSpa:uae:0:09:29
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár