Vuelta a España: Cavagna vyhral po dlhom sóle, vietor a pád Rogliča priniesli hektické momenty

Vuelta a España 2019

Preteky Vuelta a España pokračovali 19. etapou. Dnešný profil pripomínal ticho pred búrkou, ktorá nastane zajtra, keď na jazdcov čaká brutálna etapa. Na pelotón dnes čakalo 165 pomerne rovinatých kilometrov. Okrem úvodných 15 kilometrov nečakalo na cyklistov nič ťažkého. Únikom táto Vuelta praje a tak dnes naskočila skupina do útok hneď v úvode. Do nej sa dostali Silvian Dillier (:alm:), Domen Novak (:bmt:), Shane Archbold (BOH), Rémi Cavagna (:dqt:), Lawson Craddock (:efd:), Bruno Armirail (FDJ), Tsgabu Grmay (:mts:), Ben O’Connor (:ddd:), David de la Cruz (:ins:), Nikias Arndt (:sun:) a Peter Stetina (:tfr:). Po zjazde z jediného stúpania dňa bol náskok cez tri minúty. Na čele hlavného balíka pracovali Katusha-Alpecin, Bora-Hansgrohe, CCC Team a Caja Rural-Seguros RGA. V úniku tieto tímy totiž nikoho nemali.

V druhej polovici začalo pršať a snahou spomínaných tímov šiel náskok dole. Dnes to najprv nevyzeralo pre únik veľmi dobre, keďže rozdiel bol už len 90 sekúnd. Zápletka však prišla o chvíľu. Bočný vietor narobil paseku, do toho jazdci Jumbo-Visma popadali a ihneď Vuelta 2019 dostala nový náboj. Movistar na nič nečakal a začal tlačiť. Spadol aj líder pretekov Roglič (:tjb:) a ocitol sa minútu za španielskou zostavou a musel začať vymýšľať plán. Športová fair play nakoniec zvíťazila a na vedúceho muža sa čakalo, aj keď to nebolo také jednoduché. Skupiny sa spojili a začínala fáza vysvetľovania, po nej sa znova začalo pretekať. Únik mal v túto chvíľu stále 90 sekúnd. Následne prišla rana pre vedúceho muža, odstúpil Tony Martin (:tjb:), ktorý odvádzal pre Slovinca parádnu robotu.

Do pretekov ešte zasiahol vietor v posledných 30 km, no balík už ostal pokope. Ešte raz sale odtrhla malá skupina s Valverdem (MOV) či Lópezom (AST). Všetko však ostala pokope a Roglič si mohol vydýchnuť a už iba myslieť na cieľovú čiaru. Medzitým si z úniku 25 km pred koncom vyskočil Rémi Cavagna a vydal sa sólovú jazdu.

Francúz v službách Deceuninck – Quick Step napokon dokázal zvyšovať a udržovať náskok. Na hlavný pelotón to bola približne minúta, zvyšok brejku nemal veľmi nárok na motor Cavagnu. Ten svoj sólový, možno odvážny, pokus dotiahol do víťazného konca. 5 km pred koncom mal polminútu, prekonať ešte musel krátke stúpanie v krásnom historickom meste Toledo. To sa agresívnemu borcovi podarilo s vypätím všetkých síl. Rémi Cavagna ovládol 19. etapu Vuelty.

Druhý skončil v šprinte hlavnej selekcie Sam Bennett (BOH). Dominanciu Quick Stepu ukázali tretí Zdeněk Štybar (:qst:) a štvrtý Philippe Gilbert (:qst:). Tí skončili 5 sekúnd za 24-ročným víťazom. Cavagna sa dnes radoval z tretieho profi víťazstva v kariére po Dwars door West-Vlaandersen a etape Okolo Kalifornie World Tour. Nie je nutné pripomínať, že etapa na Grand Tour po silnom motorovom výkone je najlepší triumf z nich.

Celkové poradie

Aj napriek hektickým momentom v druhej tretine etapy sa všetko pre Rogliča skončilo dobre. Stále má pohodlný náskok 2:47 na Valverdeho. Nádej na pódium ostáva aj Quintanovi na tretej priečke. Ani štvrtý a piaty mladíci López Pogačar nechýbali v hlavnej skupine. To isté platí pre Rafala Majku.

Video dojazdu:

Profil 19. etapy:

Výsledky 19. etapy:

1.Remi Cavagna (Fra):qst:3:43:34
2.Sam Bennett (Ire)BOH0:00:05
3.Zdenek Stybar (Cze):qst:
4.Philippe Gilbert (Bel):qst:
5.Alejandro Valverde (Spa)MOV
6.Tosh Van Der Sande (Bel):lts:0:00:08
7.Dylan Teuns (Bel):bmt:
8.Tadej Pogacar (Slo):uae:
9.Miguel Angel Lopez (Col)AST
10.Primoz Roglic (Slo):tjb:0:00:06

Celkové poradie: 

1.Primož Roglič (Slo):tjb:75:00:36
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:02:47
3.Nairo Quintana (Col)MOV0:03:31
4.Miguel Ángel López (Col)AST0:04:17
5.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:04:49
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:07:46
7.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:09:46
8.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:0:11:50
9.James Knox (GBr):qst:0:13:20
10.Marc Soler (Spa)MOV0:21:09


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár