16. etapa Vuelta a España 2022: Napínavý šprint ovládol Pedersen, Roglič skončil na zemi

Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/lavuelta/status/1567135424761536512/photo/1

16. etapa Vuelta a España bola jednou z posledných príležitostí pre šprintérov na grand tour. Tretí týždeň na španielskych cestách otvoril rovinatý profil. Štartové pole pokojne zdolávalo pripravené kilometre až do záveru. Zápolenie o etapový vavrín sa odohralo na posledných 3 kilometroch. Prekážku v podobe krátkeho stúpania využil Primož Roglič (:tjb:), ktorý so sebou zobral kvarteto pretekárov. V napínavom šprinte malej skupiny bol najrýchlejší Mad Pedersen (:tfr:). Slovinec skončil pár metrov pred cieľom na zemi a pásku napokon preťal so zraneniami. 

16. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: https://www.lavuelta.es/en/stage-16

Slávnostný štart

Cyklisti vyrazili na trať o jednej popoludní. V závere druhého týždňa dokázal svoje vedenie udržať Remco Evenepoel (:dqt:). Belgičan stratil len pár sekúnd a aj dnes obliekal červený dres. Pelotón mal pred sebou takmer 190 kilometrov po rovinatých cestách. Do etapy nenastúpili Esteban Chaves (:efn:) a Maxim Van Gils (:lts:).

Dvojica v úniku a nezáživný priebeh

Záujem o únik nebol veľký. Hneď po odmávaní ostrého štartu zrýchlila dvojica Ander Okamika (Burgos-BH) a Luis Ángel Maté (Euskaltel – Euskadi). K dvojici sa už nikto nepripojil. Pelotón Španielom na čele doprial tri minúty k dobru. Situáciu kontroloval tím Trek – Segafredo, ktorému sekundoval Cofidis.

Nasledovali pokojné momenty. Štartové pole postupne ukrajovalo zo zostávajúcich kilometrov. Na čele sa pohybovalo duo. Balík mal všetko pod kontrolou. 80 kilometrov pred páskou bol rozdiel medzi skupinami dve a pól minúty. Všetci šetrili sily na krátke stúpanie, ktoré viedlo k cieľovej páske. Na trati bola iba rýchlostná prémia. Avšak veľké zápolenie o body sa neodohralo. Cyklisti ju preťali 28 kilometrov pred cieľom.

Atak Rogliča a víťazstvo Pedersena 

Odstup vedúcej domácej dvojice s blížiacim sa cieľom klesal. Aj napriek snahe ich hlavné pole pokorilo ešte 14 kilometrov pred páskou. Kľúčové chvíle prišli pri príjazde do Tomaresu. V meste musel pelotón prekonať technické úseky s kruhovými objazdami a zákrutami. Balík jazdil rýchlym tempom, z ktorého bolo náročné atakovať. Pelotón sa natiahol a na čele zápolili o dobré pozície šprintéri.

Tri kilometre pred páskou čakal krátky avšak prudký výstup, počas ktorého atakoval Primož Roglič (:tjb:). Na nástup Slovinca reagoval Pascal Ackermann (:uae:). K dvojici sa dotiahlo trio Fred Wright (TBV) , Mads Pedersen (:tfr:) a Danny Van Poppel (BOH). Na záverečných metroch si to rozdala unikajúca pätica. Vo veľkej rýchlosti na zemi skončil Primož Roglič (:tjb:). V napínavom šprinte bol najrýchlejší Mads Pedersen (:tfr:) a upevnil si držanie zeleného dresu.

16. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Results powered by FirstCycling.com

Zajtra sa na tretej Grand Tour cyklistického kalendára bude opäť jazdiť v horách.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár