17. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Šialenstvo začína

Giro d'Italia 2020
17. etapa Giro d'Italia 2020

17. etapa Giro d’Italia 2020 bude prvá z trojice brutálnych horských etáp. Krásne Dolomity otvoria sériu kopcov, kde sa skutočne už rozhoduje o držiteľovi ružového dresu.



21. októbra 2020
Dĺžka
: 201 km
Profil: horský, 5650 nastúpaných metrov
Štart: 10:20 LSEČ, Bassano del Grappa
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, Madonna di Campiglio
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25

17. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Epické možnosti ponúka trasa dlhá niečo viac ako 200 kilometrov s neuveriteľnými 5600 výškovými metrami. Zo stredovekého mesta Bassano del Grappa sa vydáme smerom na severozápad regiónu Benátsko. Po úderných parametroch sa etapa končí pri lyžiarskom stredisku Madonna di Campiglio.

17. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

17. etapa Giro d'Italia 2020
17. etapa Giro d’Italia 2020. zdroj: giroditalia.it

Po 30 kilometrovej rovinatej časti sa pelotón a snáď už aj vytvorený únik dostane pod prvé stúpanie dňa. Forcella Valbona (21,8 km – 6,6%) má typické vlastnosti stúpaní Gira. Je dlhé a po ňom zostane vpredu len niekoľko vyvolených vrchárov, zatiaľ čo ostatní budú bojovať v zadných skupinkách. 60 km po štarte nasleduje technický zjazd, ktorý jazdcov zavedie pod druhé stúpanie prvej kategórie dňa – Monte Bondone (20,2 km – 6,8%). Ide o nepravidelné stúpanie s kilometrami v 9%, ale aj v troch či siedmich percentách. Po ňom sa prichádza do druhej polovice etapy.

Predposledné stúpanie dňa má názov Passo Durone. Má 10,4 km a 6% a v porovnaní s ostatnými je to len malý kopec. No v skutočnosti aj tento priesmyk dopĺňa únavné výškové metre a z etapy sa isto stane len hra o prežitie. Silný Team Sunweb tu môže zvýšiť tempo, aby si pripravil ideálnu pozíciu pred veľkým finále.

Madonna di Campiglio má iba 12,5 km s 5,7%, ale tempo a pozícia na konci etapy z neho robí veľkú prekážku. Ide o konštantné stúpanie s 6,4% v prvých 10 km, kde sem-tam maximá vyskočia o pár percentuálnych bodov vyššie. V posledných dvoch kilometroch sa to zrovnáva a pôjde sa do 3 percent. Preto bude potrebné útočiť od začiatku, keďže na ľahších sklonoch sa len ťažko spraví väčší rozdiel.

17. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie:

17. etapa Giro d'Italia 2020 mapa
zdroj: giroditalia.it




Predpoveď na začiatok hlási zamračenú oblohu, ale žiadne zrážky s relatívne príjemnými 15 stupňami. S príchodom do vysokohorského prostredia (viac ako 1500 metrov nad morom) sa teplota pochopiteľne zníži. Bojovať sa bude v teplote tesne pod desať stupňov. Vietor to našťastie nezhorší.

17. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Nepreteká sa, prežíva sa. Zvíťazí jazdec s najväčšou odolnosťou, pravdepodobne aj so skúsenosťami. Momentálne však Giru vládne mladík. Ten však bude čeliť predpokladaným útokom ostrieľaných jazdcov ako Nibali či Pozzovivo. Kelderman je v najlepšej pozícii a bude číhať na Almeidu. Určite príde k deleniu skupiniek

Musí sa útočiť z diaľky, alebo chrániť dres

Joaõ Almeida (:dqt:) je síce vo famóznej forme, ale počas svojho doterajšieho 14-dňového pobytu v ružovom drese ukázal, že medzi úplnú špičku na dlhých stúpaniach nepatrí. V 15. etape, ktorá je posledným hodnotiacim bodom vrchárov, skončil štvrtý, teda prvý za najlepšou skupinkou. Udrží si ružový dres?

Joao Almeida
Joao Almeida v ružovom drese. zdroj: twitter.com/giroditalia

V skupinke bol hlavným mužom Wilco Kelderman (:sun:) v životnej forme. Holanďan je 17 sekúnd za 22-ročným Portugalčanom. Samotný 29-ročný jazdec má jedinečnú šancu sa dostať do líderskeho dresu Grand Tour, keď ho sprevádzala počas kariéry smola. Nielenže bol v druhom týždni najlepším vrchárom, má aj najlepší tím. Tretie celkové miesto patrí jeho kolegovi Jai Hindleymu (:sun:). Môžu sa postarať o veľké divadlo.



Wilco Kelderman Giro d'Italia
Wilco Kelderman vstupuje do tretieho týždňa vo veľmi dobrej pozícii. zdroj: twitter.com/CanadianCycling

Najsilnejším jazdcom s Keldermanom bol v 15. etape na Piancavallo Tao Geoghegan Hart (:ins:). Brit je na štvrtej priečke a môže sa výrazne priblížiť pódiu.

Tao Geoghegan Hart vyhral 15. etapu Giro d'Italia 2020
Hart víťazí v 15. etape. foto: twitter.com/INEOSGrenadiers

Vincenzo Nibali (:tfr:) odpadol od najlepších na Piancavallo, ale vôbec nebol pomalý. 35-ročný Talian stráca v celkovom poradí tri minúty a bude útočiť. V treťom týždni je všeobecne najlepšie pripraveným jazdcom a má dosť skúsenosti na to, aby urobil všetko pre ďalší obrat v boji o jeho tretí ružový dres kariéry.

Vincenzo Nibali pred Tirreno-Adriatico 2020
Vincenzo Nibali. zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Vo forme najprv vyzeral byť Domenico Pozzovivo (:ntt:), ale nejaký výkon pri poslednom meraní mu chýbal. Ďalší starší Talian však určite nehodí zbrane. S tretím týždňom rastie aj stabilný Rafal Majka (BOH). Jakob Fuglsang (AST) má šancu prvýkrát ukázať, čo dokáže v treťom týždni. Veľké šance však nemá. Pello Bilbao (:bmt:) má po sebe Tour, ale piata priečka je viac ako dobrá.

Nezahadzujme únik

Veľkú šancu má aj únik dňa. Čo keď bude každý šetriť sily na prvých dvoch stúpaniach? Vtedy by si skorý únik vytvoril veľký náskok a sledovali by sme dve preteky – v celkovom poradí a s rozdielom niekoľkých minút boj o etapový vavrín.

Ilur Zakarin. zdroj: twitter.com/PezCycling




Jonathan Castroviejo (:ins:), Thomas De Gendt (:lts:), Mark Padun (:bmt:), Tanel Kangert (:efd:), Ilnur Zakarin (:ccc:), Sergio Samitier (MOV) sú jazdcami, ktorí sa môžu dostať do úniku dňa a teoreticky do dotiahnuť až do cieľa. Modrý Giovanni Visconti (Vini Zabu-KTM) a Ruben Guerreiro (:efd:) bojujú o vrchársky dres. Zajtra je k dispozícii až 40 – 40 – 9 – 40 bodov na jednotlivých stúpaniach.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár