Hart vyhral 15. etapu Giro d’Italia. Almeida odolal Keldermanovi

Giro d'Italia 2020
Tao Geoghegan Hart vyhral 15. etapu Giro d'Italia 2020

zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

15. etapa Giro d’Italia 2020 ukončila druhý závodný blok. Prvú z ťažkých vrchárskych etáp v druhej polovici pretekov vyhral Tao Geoghegan Hart (:ins:) po silnom výkone, keď na záverečnom stúpaní Piancavallo útočil Team Sunweb. Brit sa dostal na štvrtú pozíciu celkového poradia. V ňom sa útočilo, Joaõ Almeida (:dqt:) síce stratil 35 sekúnd, ale udržal sa v ružovom drese. Čas na neho dnes získal Wilco Kelderman (:sun:), ktorý s domestikom Jaiom Hindleym (:sun:) vyzeral najlepšie.

14. etapa Giro d’Italia sa konala v Dolomitoch na severovýchode Talianska. Po etapách číslo 3 a 9 išlo o ďalšiu vrchársku skúšku, zatiaľ najťažšiu. Po časovke, kde boli najlepší Almeida, McNulty a Kelderman z celkového poradia, mala rozdať karty pred brutálnym alpským týždňom. Pred záverečným Piancavallo (14,5 km – 7,8%) sa prešli tri približne desaťkilometrové stúpania. Celkovo mal deň 185 km a takmer 4500 výškových metrov.



15. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

15. etapa Giro d'Italia 2020
15. etapa Giro d’Italia 2020

Almeida v ružovom pri štarte na leteckej základni Rivolto:

Priebeh 15. etapy Giro d’Italia:

Nibali prišiel už aj o Brambillu

Ešte pred štartom sme sa dozvedeli, že po včerajšom páde v časovke nebude štartovať Juan Sebastían Molano (:uae:). Ten síce došiel do cieľa, ale ráno ho bolel prst a mal pomliaždenú nohu.

Po páde v 8. etape sa bolesť kolena stále prejavovala u Gianlucu Brambillu (:tfr:). Po odstúpení vrchárov Cicconeho Weeninga z Trek-Segafredo stratil ich líder Vincenzo Nibali (:tfr:) ďalšieho dôležitého vrchára. V tíme ostali už len piati na pretekoch.



Skorý únik dňa

Na rovinatej časti sa do úniku dostali Andrea Vendrame (:alm:), Luca Chirico (Androni Giocattoli – Sidermec), Manuele Boaro (AST), Mark Padun (:bmt:), Nathan Haas (COF), Daniel Navarro (:isn:), Thomas De Gendt (:lts:), Matthew Holmes (:lts:), Rohan Dennis (:isn:), Giovanni Visconti (Vini Zabù-KTM) a Sergio Samiter (MOV).

Najprv im pelotón nedával veľký priestor, ale s prvými sklonmi sa tempo v hlavnej skupine zvoľnilo. Po pár kilometroch mali náskok piatich minút.

Visconti bral prémie a je vrchárskym lídrom

Na šprintérskej prémii dnes kompletne bodoval únik. Vedúci muž bodovacej súťaže Arnaud Démare (FDJ) mal aj po etape náskok 37 bodov na Petra Sagana (BOH). Títo dvaja šprintéri a viacerí ďalší jazdci si už po druhom stúpaní dňa vystúpili do grupetta a s odstupom dokončili etapu.

Tri vrchárske prémie druhej kategórie počkali na únik v strede. Giovanni Visconti bol pred etapou na druhom mieste vo vrchárskej klasifikácii. Talian získal dve z nich a pripísal si na každej 18 bodov, v tretej bol tretí a získal 6 bodov.

37-ročný jazdec sa dostal na čelo vrchárskej klasifikácie. Jej doterajší líder Ruben Guerreiro (:efd:) odpadol aj z hlavnej skupiny a dnes nemal dobrý deň.



Po páde odstúpili Edet a Narváez

55 km pred koncom sa na zjazde v hlavnej skupine udial pád. Spadli Jefferson Cepada (Androni Giocattoli – Sidermec), Jhonatan Narváez (:ins:) a Nicolas Edet (COF). Poslední dvaja skončili na zemi najhoršie a potom museli kvôli zraneniam odstúpiť.

Počas dňa pracoval Team Sunweb, Dennis odolával ako posledný

Počas celého dňa pracoval najmä Team Sunweb, za ktorý jazdí celkovo druhý jazdec Wilco Kelderman (:sun:). Udržiaval na bezpečnej vzdialenosti únik a pod posledné stúpanie sa išlo s minútovým náskokom.

Ešte na Forcella Di Palla Barzana sa osamostatnil Rohan Dennis (:ins:), ktorý ostal ako posledný muž z úniku dňa. Ostatní utečenci boli pohltení približne 20-člennou skupinou vrchárskych favoritov.



Na stúpaní Piancavallo odpadli viacerí favoriti

Záverečné stúpanie sa na začiatočnej strmej časti držalo v rovnakom trende, ako celá etapa. Až troch ľudí tam mal sebavedomý Sunweb. Po pár kilometroch bol Dennis chytený a išlo tak už iba o záležitosť favorizovaných vrchárov zo špice celkového poradia.

Jai Hindley (:sun:), Sam Oomen (:sun:) dnes odviedli neskutočnú robotu pre Keldermana a výsledky bolo cítiť takmer okamžite. Ako prví zo skupiny odpadli Jakob Fuglsang (AST) a Brandon McNulty (:uae:). Na tempo nestačil ani Domenico Pozzovivo (:ntt:), ktorý dnes najprv dostal defekt v strede etapy a musel vynaložiť úsilie, aby sa dostal naspäť.

7 km pred koncom sa do problémov dostal aj Vincenzo Nibali (:tfr:), spomalil, aby mohol limitovať svoje straty. Zaradil sa do druhej skupinky s Patrickom Konradom (BOH) a Pellom Bilbaom (:bmt:). S menšou stratou boli pred nimi osamotení Rafal Majka (BOH) s Faustom Masnadom (:dqt:).

Jai Hindley a Kelderman dostali Almeidu pod tlak

Vpredu zostali už len azda najsilnejší muž Gira Wilco Kelderman (:sun:) so superdomestikom Hindleym, vedúci Joaõ Almeida (:dqt:) a vo výbornej forme Tao Geoghegan Hart (:ins:). Vedúci Portugalčan však 6,5 km pod vrcholom odpadol z kolies dvojice Sunwebu a bojoval o to, aby nestratil viac ako 50 sekúnd Keldermana, s ktorými nastupoval do etapy.

Trápiaci sa Almeida vstupoval do posledných 4 km so stratou 20 sekúnd, Majka nabral už takmer minútu a o pár desiatok sekúnd viac Nibaliho skupina. Fuglsang a James Knox (:dqt:) sa s ňou 3 km pred cieľom spojili.



Tao Hart vyhral 15. etapu Giro d’Italia 2020

Do cieľa prichádzala vedúca trojica Hindley-Hart-Keldrman na čele. 300 metrov pred cieľom sa na špicu posadil Kelderman, ale nedokázal nájsť dynamiku na špurt. Vtedy zaútočil Brit Tao Geoghegan Hart a s náskokom dvoch sekúnd vyhral svoju prvú etapu na Grand Tours. Druhý došiel Kelderman a pripísal si dôležitých 6 bonusových sekúnd v cieli, Hart bral 10. Tretí bol najužitočnejší muž dňa Austrálčan Hindley.

Brit Hart získal piate víťazstvo na tomto Gire pre INEOS Grenadiers. Tri etapy z tohto tímu vyhral Ganna, jednu smoliar dnešného dňa Narváez. Sám 25-ročný Hart vyhral tretie profesionálne preteky v kariére. Tento triumf venoval zosnulému športovému riaditeľovi tímu Nicovi Portalovi.

Almeida prišiel do cieľa 37 sekúnd po víťazovi, čo mu stačilo na udržanie sa v ružovom drese o 15 sekúnd. V posledných kilometroch sa nevzdal a predviedol veľmi bojovný výkon. 1:22 stratil Poliak Majka, až 1:36 skupina, kde boli Knox, Bilbao, Fuglsang a Nibali. Stratu 1:54 dnes nabral Pozzovivo.

Zmeny v celkovom poradí

Joao Almeida v ružovom drese. zdroj: twitter.com/giroditalia

Joaõ Almeida (:dqt:) opäť stratil čas na dlhom stúpaní, ale limitoval svoje straty. V 16. etape, ktorá má klasikársky profil, bude nosiť ružový dres, 13. deň v rade. Na chrbát mu dýcha Holanďan Wilco Kelderman (:sun:), ktorý jazdí v životnej forme. 28-ročný jazdec je teraz najväčším favoritom na celkové víťazstvo. Tretí je jeho mladý tímový kolega Jai Hindley (:sun:), ktorý na 22-ročného Portugalčana stráca 2:56.

Wilco Kelderman Giro d'Italia
Wilco Kelderman vstupuje do tretieho týždňa vo veľmi dobrej pozícii. zdroj: twitter.com/CanadianCycling

Hart dnes skočil dopredu najviac, je už štvrtý s odstupom takmer troch minút.

Na štvrté miesto spadol Pello Bilbao (:bmt:). Majka sa udržal na piatej pozícii a pravdepodobne ešte niečo v treťom týždni ukáže, keďže bol silnejší ako skupinka za ním. V nej už 3:29 stráca dvojnásobný víťaz Gira Vincenzo Nibali (:tfr:). Na ôsmej priečke je Domenico Pozzovivo (:ntt). Najviac sa dnes prepadol 22-ročný Američan Brandon McNulty (:uae:). Včerajšia časovka ho dostala na tretiu pozíciu, ale momentálne je 11. Za ním je tesne Jakob Fuglsang (AST).

15. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:04:58:52
2.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:02
3.Jai Hindley (Aus):sun:0:00:04
4.João Almeida (Por):dqt:0:00:37
5.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:22
6.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:29
7.James Knox (GBr):dqt:0:01:36
8.Pello Bilbao (Spa):bmt:
9.Jakob Fuglsang (Den)AST
10.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por)DQT59:27:38
2.Wilco Kelderman (Ned)SUN0:00:15
3.Jai Hindley (Aus):sun:0:02:56
4.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:0:02:57
5.Pello Bilbao (Spa):bmt:0:03:10
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:03:18
7.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:03:29
8.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:0:03:50
9.Patrick Konrad (Aut)BOH0:04:09
10.Fausto Masnada (Ita):dqt:0:04:12


Zdroj: 
giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár