17. etapa Giro d’Italia 2023: Alberto Dainese vyhral najvyrovnanejší šprint ročníka

Giro d’Italia 2023
17. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status36/photo/1

17. etapa Giro d’Italia 2023 merala 198 kilometrov a v celom profile mierne klesala. O víťazovi sa rozhodlo v záverečnom veľmi tesnom šprinte. Ako prvý cieľovú čiaru preťal domáci Alberto Dainese (DSM), ktorý na druhé miesto odsunul v cyklámenovom drese Jonathana Milana (TBV). Tretia priečka pripadla Michaelovi Matthewsovi (JAY). 

V celkovom poradí sa podľa očakávaní nič nezmenilo. Talianske Amore Infinito naďalej vedie Geraint Thomas (IGD).

17. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-17/today/profiles

Štart:

Propagačná štvorica

Keďže etapa mala čisto tranzitný charakter a rovinatý profil, bolo nabetón jasné, že dnes jazdci v celodennom úniku nebudú bojovať o etapový vavrín. Členstvo v dnešnom úniku malo preto čisto propagačný ráz, ktorý lákal štvoricu v zložení Senne Leysen (ADC), Thomas  Champion (COF), Diego Sevilla (EOLO-Kometa) a Charlie Quarterman (Corratec). Pelotón vedený tímom INEOS – Grenadiers im dal iba zopár minúr k dobru. Preteková situácia sa niesla v duchu kontroly a prípravy na záverečný šprint. Sám Thomas  Champion v uniknutej skupine srandoval, že dnešná etapa sa dosť podobá relaxovaniu na pláži.

Záverečný šprint

Napokon bola čelná štvorka dostihnutá 5 kilometrov pred cieľom. Hromadnej koncovke nič nebránilo v ceste.

Veľmi dobrú podporu mal Alberto Dainese, ktorého domestik viedol celý balik až do méty 500 metrov pred cieľom. Následne opraty do rúk zobral lead-out man Michaela Matthewsa. Alberto Dainese sa vtom čase stiahol, no z kontaktu nevypadol. To sa stalo Markovi Cavendishovi (AST), ktorý už v záverečnom kilometri okupoval pozície až okolo 20. miesta.

Ako prvý spomedzi všetkých šprintérov začal šprintovať práve Matthews, no rýchlo sa za jeho chrbát dostal Alberto Dainese spoločne s Jonathanom Milanom. Priebežný líder bodovacej súťaže (cyklámenový dres) využil rozbehnutého Michaela Matthewsa a pokúsil sa ho obísť zľava. Sprava to vzal Alberto Dainese, čo sa neskôr ukázala ako správna cesta za víťazstvom. Jonathan Milan dokázal na páske tesne Matthewsa zdolať, no na rýchleho Daineseho nemal nárok.

17. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 18. horská etapa, ktorá skončí na Val Di Zoldo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár