17. etapa Tour de France 2021 (TdF): profil, trasa favoriti, Col du Portet

Tour de France 2021
17. etapa Tour de France 2021 (TdF): profil, trasa favoriti, Col du Portet

zdroj: Teddy65170 (+text, filter)

V posledných dňoch sa v situácii na pretekoch ani len steblo trávy nepohlo. 17. etapa Tour de France 2021 však konečne ponúka nefalšovaný horský dojazd na Col du Portet. Dokáže sa TdF ešte obrátiť?

V predošlej etape zvíťazil únik, z ktorého sa napokon Rakúšanovi Patrickovi Konradovi (BOH) podarilo získať prvé víťazstvo mimo domácej pôdy. Tadej Pogačar (:uae:) má svoj žltý dres pevne pripnutý a takmer nikto ho zatiaľ nebol schopný potrápiť.

Konrad, Bakelants a Doubey.
Konrad, Bakelants a Doubey. © A.S.O./Charly Lopez

17. etapa TdF 2021:

streda 14. júla 2021
Dĺžka
: 178,4 km
Profil: horský, 4375 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:10, Muret
Predpokladaný dojazd: ~17:34, Saint-Lary-Soulan (Col du Portet)

16. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV



17. etapa Tour de France (TdF) 2021 – trasa

14. júla je Deň dobytia Bastily – každoročne špeciálny deň pre Francúzov, ktorí majú ešte vyššiu motiváciu súťažiť.

Pretekári sa ďalšie dva dni držia v Pyrenejach, ktoré ponúknu vrchárske vyvrcholenie Tour. Začne sa v meste Muret, kde Greg Van Avermaet porazil Petra Sagana v roku 2015. Záver je po 178 kilometroch, troch veľkých stúpaniach a takmer 4200 výškových metroch v blízkosti lyžiarskej obce Saint-Lary-Soulan na priesmyku Col du Portet.

Väčšinou Tour finišovala v nižšom lyžiarskom stredisku Pla d’Adet, ale až v roku 2018 sa organizátori rozhodli do itinerára zaradiť Col du Portet. V extrémne krátkej etape sa radoval Nairo Quintana. Stúpanie ku zjazdovke sa postavilo len nedávno, aby sa zvýšil počet turistov aj počas letných dní. Nová asfaltka „uprostred ničoho“ je využívaná rekreačnými cyklistami, ale slúži aj pre ľudí s elektrobicyklom.

17. etapa Tour de France (TdF) 2021 – profil:

17. etapa Tour de France 2021
17. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Najprv pelotón čaká dlhá, únavná rovina smerom na juh cez departmenty Horná Garonna a Horné Pyreneje. Cesta medzi Muret a Saint-Gaudens je však otvorená a meteorológovia hlásia aj silný vietor zo severozápadu, ktorý sa predstaví ako bočný protivietor s nárazmi až 40 km/h. Rozhodnú sa niektoré tímy potrápiť pelotón a rozbiť ho? Etapu tak nevyhrajú, ale zasiahnutým súperom môže v závere chýbať energia.

Po 113 km príde na rad šprintérska prémia, kde majú šancu jednak teoretickí favoriti na zisk zeleného dresu Michael Matthews a Sonny Colbrelli, ale aj vedúci muž Mark Cavendish. Jeho tím Deceuninck – Quick-Step sa môže postarať o akčnú veternú časť etapy, aby limitovali svoje straty v bodovacej súťaži. Môžu stiahnuť prípadné ataky od Matthewsa, alebo vyslať Cavendisha do úniku.

63 km pred cieľom sa začína konečne stúpať. Na programe je Col de Peyresourde (13,2 km – 7%), stúpanie, na ktorom vlani Tadej Pogačar prvýkrát nadelil čas všetkým favoritom. Vstupuje sa naň zľahka, v druhej tretine si však na pretekárov počkajú úseky s 11%, ktoré sa vystriedajú s nemenej ľahkými 8% pod vrcholom. Zjazd až do Loudenvielle je veľmi rýchly a pomerne priamy.

Col de Val Louron-Azet (7,4 km – 8,3%) obsahuje omnoho viac serpentín ako Peyresourde, jeho sklony sú aj o niečo ťažšie. Začína sa hneď s 8%, vyrovná sa to len v poslednej štvrtine, ktorá má 5%. Predpokladáme, že niektorý z tímov tu nahodí silné tempo, aby pred veľkým finále dňa vyšťavil svojich súperov. Pustí sa aj niekto na samovražedný útok ďaleko pred cieľom? Klesanie je veľmi technické hlavne pri prejazde cez dedinu Azet.

16 kilometrov pred cieľom sa začne stúpať na poslednú prekážku dňa – Col du Portet (16km at 8.7%), ktoré končí až vo výške 2215 metrov nad morom, takže na svoje si prídu hlavne fyzicky pripravení pretekári, napríklad z Ánd.

Col du Portet:

Col du Portet
© A.S.O.

Konštantné stúpanie má väčšinu kilometrov v 9%, v strede je jeden kilometer o 5%, ale až do cieľa sa to bude držať v takmer 10%. V predposlednom kilometri sa prejde cez tunel, ktorému predchádza množstvo fotogenických serpentín, kde sa bude neustále zrýchľovať. Dôležité však bude udržať si stály rytmus a v závere zistiť, čo všetko ešte v nohách po ťažkých 70 km ostalo.

17. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Opäť sa nedá čakať, že by tím UAE s vedúcim Tadejom Pogačarom mal kontrolovať únik od nultého kilometra. Zatiaľ sa im to nedarilo, navyše ani nemajú pri správnom zložení úniku motiváciu kontrolovať preteky. Preto má únik dobrú šancu na víťazstvo, ako keď sa Col du Portet navštívil naposledy. Bude však záležať od jazdcov v brejku, či nájdu dostatočnú spoluprácu na rovine a správnu odolnosť na stúpaniach, aby sa pred pelotónom udržali. Menší vrchári buu musieť dopredu prepašovať aj svojich väčších kolegov, aby na rovine udržovali náskok.

Tlak sa presúva na tímy Ineos a EF, aby utiahli prvú časť etapy a dostali kontrolu nad pretekmi. Ich lídrom Carapazovi, respektíve Uránovi koncovka veľmi sedí.

Počas dňa sa rozdáva množstvo bodov do vrchárskej súťaže, ktorá je viac zamotaná, ako hlavná klasifikácia.

Vrchárska súťaž pred 17. etapou:

1Wout PoelsBahrain Victorious74
2Michael WoodsIsrael Start-Up Nation66
3Nairo QuintanaArkéa-Samsic64
4Wout Van AertJumbo-Visma64
5Bauke MollemaTrek-Segafredo41

Horské prémie na trase:

  • Col de Peyresourde (130. km / 1. kategória) 13,2 km – 7%: 10-8-6-4-2-1
  • Col de Val Louron-Azet (150. km / 1. katrgória) : 7,4 km – 8,3%: : 10-8-6-4-2-1
  • Saint-Lary-Soulan / Col du Portet (180. km / HC – mimo kategórie) : 16,1 km – 8,6%: 40-30-24-20-16-12-8-4

Boj o únik

Wout Poels (TBV), Michael Woods (:isn:), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) a Wout van Aert (:tjb:) dramaticky bojujú o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Výhodu má Holanďan Poels, ktorý väčšinou v treťom týždni rastie do formy. Ako doma sa bude cítiť aj jediný víťaz v histórii Quintana, ktorému sedia vysoké nadmorské výšky. Kanaďan Woods vyzerá v posledných dňoch, že mu výborná forma postupne upadá.

Wout Poels. © Charly Lopez

Van Aert sa môže do úniku dostať, ale to by vtedy nepomohol kolegovi Jonasovi Vingegaardovi v boji o udržanie si celkového pódia. Bude tak záležať o taktiky a priorít tímu Jumbo-Visma, čo uprednostnia. To isté sa týka aj víťaza vysokej Andorrskej etapy Seppa Kussa (:tjb:), ktorý ako rodák z Colorada má vo vysokých výškach výhodu, ale môže byť zviazaný tímovou taktikou.

Jakob Fuglsang (AST), Esteban Chaves (:bex:), Sergio Higuita (:efn:), Kenny Elissonde (:tfr:), Mattia Cattaneo (:dqt:), David Gaudu (FDJ), Bauke Mollema (:tfr:) alebo Ion Izagirre (AST) to v úniku môžu skúsiť. Výsledok bude závisieť od ich dennej formy. Majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:) už vypálil veľmi veľa síl a konkurencieschopný výkon na tak ťažkej etape by bol prekvapením.

Spomenúť musíme všetkých Juhoameričanov, ako Higuita, Miguel Ángel López, Esteban Chaves alebo Sergio Henao.

Celkové poradie pred 17. etapou TdF:

01Tadej PogacarUAE Team Emirates66:23:06
02Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:18
03Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:32
04Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:33
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 05:58
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 06:16
07Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 07:01
08Enric MasMovistar Team+ 07:11
09Guillaume MartinCofidis+ 08:02
10Pello BilbaoBahrain Victorious+ 10:59
11David GauduGroupama-FDJ+ 14:13
12Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 14:45
13Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 22:10
14Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 23:46
15Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 30:11

Celkové poradie sa už musí zmeniť

Tadej Pogačar (:uae:) neohrozene vládne celkovému poradiu a okrem tejto etapy ho čaká ešte jedna podobná horská koncovka, potom časovka. Iba v nich je reálna šanca na stratu času, a s päťminútovým náskokom sa mu musí dýchať viac ako príjemne. 22-ročný Slovinec môže stratiť aj pár minút, a nebola by to pohroma.

Pogačar a Carapaz v cieli 16. etapy. © A.S.O./Charly Lopez

Lenže strata je veľmi nepravdepodobná, keďže už dva týždne je o niekoľko tried lepší ako jeho konkurencia. Z pódia je to druhý Kolumbijčan Rigoberto Urán (:efn:), ktorý jazdí klasické, anonymné preteky. Jazdec EF-Eduaction NIPPO mieri za svojím druhým pódiom a na víťazstvo veľmi nemyslí.

Vingegaard, Pogačar, Cavendish
Vingegaard, Pogačar, Cavendish. © A.S.O./Pauline Ballet

Dán Jonas Vingegaard (:tjb:) sa v 11. etape na Mont Ventoux tváril ako jediný možný konkurent Pogačara. Vo výške blížiacej sa 2000 m. n. m. a na páľavom slnku ho v posledných kilometroch nalomil, ale Vingegaard na zjazde svoju výhodu stratil. Tím Jumbo-Visma aj bez Rogliča, Martina a Gesinka rastie vo forme, bude to len o spomínaných prioritách a vôli pomôcť 24-ročnému Dánovi v boji o jeho prvé pódium pri premiére na Tour de France. Keďže rozdiely medzi prvými 2. až 8. jazdcom sú do dvoch minút, tempo od ťahačov ako Van Aert alebo Kuss by mu pomohlo v zlomení niektorých súperov a zaistení top 3.

Veľmi tesný boj o pódium TdF

Vo výške 3000 metrov nad morom sa narodil Richard Carapaz (:ins:), ktorý musí so svojím tímom INEOS Grenadiers niečo vymyslieť. Musia sa dostať na druhé miesto, aby ich Tour nebola označená ako masívny prepadák. Lenže Ekvádorčan zatiaľ neukázal individuálnu formu, aby bol schopný odpárať Urána alebo Vingegaarda. Na nich však stráca len niečo cez 15 sekúnd, takže stále nie je bez šance. Ineos mu musí pomôcť, ale tlak je hlavne na 29-ročnom víťazovi Gira 2019, aby ukázal, prečo je považovaný za jedného z najlepších čistých vrchárov na svete.

Celkové poradie sa mohlo meniť v 15. etape, ale po viacerých útokoch sa top 8 nemenila ani o sekundu.

Enric Mas 3. etapa Okolo Valenice 2021
Enric Mas. zdroj: twitter/Movistar Team

Slabiny v Andorre ukázal šiesty Ben O’Connor (ACT), pred ktorého sa môžu dostať Wilco Kelderman (BOH) i Enric Mas (MOV). Alexej Lucenko (AST) je najmenej skúseným Grand Tour jazdcom v top 10 a posun vpred by bol len príjemný bonus po kvalitných dvoch týždňoch.

Všetci na vytúžené pódium v Paríži strácajú iba dve minúty a v tomto ohľade je Tour mimoriadne tesná. Kelderman má väčšinou v treťom týždni dobrú formu a konštantné stúpania mu sedia. Aj Mas patrí k najlepším vrchárom na svete, preto by pre neho nemali byť Lucenko ani O’Connor problém. Má šancu na posun, to ale musí tím Movistar poriadne sťažiť deň ostatným.

17. etapa TdF 2021 – favoriti

★★★★ Pogačar
★★★ Vingegaard, Mas, Carapaz, Urán
★★ O’Connor, Kelderman, Lucenko, Quintana, Woods,
★ López, Van Aert, Gaudu, Higuita, Poels, Izagirre, Fuglsang

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár