17. etapa Tour de France 2022: Pogačar si postrážil Vingegaarda a triumfoval

Tour de France 2022
17. etapa Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/LeTour

17. etapa Tour de France 2022 bola druhou pyrenejskou a vyvrcholila na slávnom vysokohorskom letisku v Peyragudes. Ako prvý cieľovú pásku po krátkych 129 kilometroch preťal Tadej Pogačar (UAD) pred druhým Jonasom Vingegaardom, ktorý sa na záverečnej strmej pristávacej dráhe pokúsil zaútočiť. Na treťom mieste finišoval najväčší bojovník dňa – Brandon McNulty (UAD), ktorý sprevádzal svojho lídra Pogačara po celý deň.

V priebehu dnešného dňa výrazne stratil Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), naopak, späť do celkovej klasifikácie sa dostal Romain Bardet (DSM). Veľké presuny v celkovej klasifikácii ale nenastali.

17. etapa Tour de France 2022 – priebeh

Profil:

https://www.letour.fr/en/stage-17

Slávnostný štart:

Najväčšou správou ešte spred etapy bolo odstúpenie dvoch superdomestikov Tadeja Pogačara (UAD). Konkrétne sa jednalo o Rafala Majku, ktorý si kvôli pretrhnutej reťazi natiahol svaly, a Marca Solera, ktorý zas včera nestihol časový limit. Dva najsilnejšie tímy (Spojené arabské emiráty a Jumbo-Visma) tak jazdia už v oklieštených zostavách, no ich lídri okupujú popredné miesta v celkovej klasifikácii.

Šprintérska prémia

Keďže šprintérska prémia bola situovaná krátko po ostrom štarte, najviac bodov (20) získal Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) z pelotónu. Wout van Aert (:tjb:) si prišiel po 17 bodov na druhom mieste bez žiadneho veľkého zápolenia. Boj o zelený dres je definitívne rozhodnutý.

Col d’Aspin

Až na prvom stúpaní dňa (Col d’Aspin) sa začalo naozaj pretekať. O únik sa pokúšali vrchári ako Thibaut Pinot (FDJ), Alexey Lutsenko (AST), Chris Froome (:isn:) či Simon Geschke (COF). Tempo neustále rástlo, do cieľa zostávalo iba 70 poriadne náročných kilometrov.

V priebehu stúpania sa vyprofilizovala dvojica na čele pretekov v zložení Alexey Lutsenko a Thibaut Pinot. Pár sekúnd za nimi jazdila druhá početnejšia skupina jazdcov. Hlavná skupina s lídrami na celkovú klasifikáciu strácala minútu. Romain Bardet (DSM), ktorý včera stratil, sa snažil o úspešný reparát.

Čo sa týka vrchárskej prémie na Col d’Aspin, jej víťazom sa stal Thibaut Pinot. Najlepší vrchár Simon Geschke preťal vrchársku prémiu na 3. mieste.

Hourquette d’Ancizan

Druhým stúpaním dňa bolo Hourquette d’Ancizan (2. kategória) a neprinieslo žiadnu výraznú zmenu vo vývoji pretekov. Na samom čele stále jazdilo duo Pinot-Lutsenko. Do druhej skupiny sa prepracoval Romain Bardet, zbierajúc sekundu za sekundou naspäť. Avšak hlavná skupina, ktorá už bola riadne vyselektovaná, strácala len 90 sekúnd. Tempo, ktoré udával Mikkel Bjerg (UAD) v prospech Tadeja Pogačara, bolo teda naozaj vysoké. To na druhej strane nezvádol Adam Yates (:ins:), ktorý začal fatálne zaostávať. Na Hourquette d’Ancizan vyšiel ako prvý opäť Thibaut Pinot. Simon Geschke kvôli problémom nezískal žiaden bod. Boj o bodkovaný dres teda ostal naďalej otvorený.

Col de Val Louron-Azet vyselektoval 2 najlepších

Až v úvode tretieho stúpania dňa dostihla početná skupina prenasledovateľov dvojčlenný čelný únik. Giulio Cicconne (:tfr:) z nej tak jasne útočil na bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Simon Geschke stále jazdil za čelom pretekov kvôli problémom v predchádzajúcom stúpaní.

Hlavnú skupinu naďalej viedol Mikkel Bjerg v prospech svojho lídra Slovinca Tadeja Pogačara. Neskôr ho vystriedal jeho tímový kolega a posledný slovincov pomocník Brandon McNulty (UAD). Jonas Vingegaard (:tjb:), priebežný líder starej dámy, sa držal v kontakte. K pomoci mal Seppa Kussa (:tjb:). V skupine hlavných favoritov z iných tímov ostali už len Geraint Thomas (:ins:) a Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ktorý už taktiež začal strácať.

3500 metrov pred vrcholom stúpania sa postupne preteky zmenili na súboj prvých dvoch velikánov z celkovej klasifikácie. Pogačar mal pri sebe ešte svojho domestika Brandona McNultyho, Vingegaard sa naďalej pevne držal a nehodlal prenechať žltý dres zadarmo. Na vrchole stúpania Col de Val Louron-Azet sa ocitol ako prvý Tadej Pogačar, ktorý razantne zaútočil. Jonas Vingegaard však bol v strehu. Zjazd pod cieľové stúpanie zvládli pospolu.

Vyvrcholenie v Peyragudes

Úvodné kilometre záverečného stúpania na vysokohorské letisko v Peyragudes ubehli pomerne v konštantnom tempe. Tadej Pogačar si nechával svoje útoky na záverečnú strmú pasáž, ktorá dosahovala takmer 16% gradient. Brandon McNulty ako vzorný superdomestik mu naďalej pomáhal.

Napokon záverečné útoky sme nevideli. O etape sa rozhodlo až na samotnej strmej pristávacej dráhe, kde 400 metrov pred cieľom zaútočil Jonas Vingegaard, no Tadej Pogačar dokázal tieňovať nástup Dána. V záverečných metroch napokon slovinský supertalent mal o pár percent voiac síl, a preto preťal pomyselnú pásku v cieli na prvom mieste. Tretie miesto si hrdinsky vybojoval Brandon McNulty.

17. etapa Tour de France 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 18. etapa, ktorá bude poslednou horskou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár