17. etapa Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti, Lagos de Covadonga

Vuelta a España 2021
17. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©Pacodonderis

„Najťažší posledný týždeň Vuelty sa posledné roky,“ ako to viacerí jazdci nazývajú, sa začína až teraz. 17. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 prinesie finiš na legendárnom stúpaní Lagos de Covadonga.

Ak vás zaujíma hádanie víťaza dôležitej etapy, možno vás bude zaujímať aj Doxxbet Skaut kód. Je ich niekoľko a prinášajú rôzne zaujímavé bonusy, ktoré uľahčia hranie a prinesú viaceré výhody, ako vstupný a uvítací bonus, bezrizikovú stávku a skaut bonus. Pozrite si zoznam ponúkaných bonusov

17. etapa Vuelta 2021:

streda 1. septembra 2021
Dĺžka
: 185,8 km
Profil: horský, 3452 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:21, Unquera
Predpokladaný dojazd: 17:14– 17:48, Lagos de Covadonga

Cyklistika: 17. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

  • Eurosport 1 od od 12:00 do 17:50 (v plnej dĺžke)
  • Eurosport Player od 12:00 do 17:50 (v plnej dĺžke)

17. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

Vuelta 2021 17. etapa mapa
©Unipublic

Z dedinky Unquera pri Biskajskom zálive sa pelotón presunie smerom do národného parku Picos de Europa – „vrcholy Európy“. Pomenovali ho tak námorníci, ktorí sa vracali do Španielska a privítali ich vysoké štíty v Astúrii.

22-krát sa skončí na ikonickom stúpaní Lagos de Covadonga, teda stúpaniu končiacom pri jazerách. Kopec končiaci pri dvoch jazerách uprostred Kantábrijských hôr sa prvýkrát vyskytol na pretekoch v roku 1983 a odvtedy bol v itinerári 21-krát. Jeho stred, sekcia “La Huesera” má strmé sklony 14% viac ako 6 km pod vrcholom. Víťaz si môže užiť chvíle slávy na klesaní v poslednom kilometri.

Na stúpaní boli najlepší veľkí jazdci posledných desaťročí. Spomenúť stačí pretekárov, ako Pedro Delgado, Laurent Jalabert, Nairo Quintana alebo Thibaut Pinot.

17. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

17. etapa Vuelta a Espaňa 2021
17. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Náročnosť stúpaní sa postupne zvyšuje. Únik bude mať šancu sa vytvoriť na „trojkovom“ kopci Altu de Hortigueru (5,3 km – 4,7%). Nasleduje sústava falošných roviniek a klesaní, až sa po 80 km pretekania začne stúpať na La Collada Llomena (7,6 km – 9,3%).

La Collada Llomena (7,6 km – 9,3%):

©Unipublic

Veľmi strmé stúpanie sa prejde dvakrát, zjazd z neho je najprv technický, potom veľmi rýchly.

Ešte raz sa pôjde do doliny, kde sa každý bude pripravovať na veľké finále dňa.

Na Lagos de Covadonga sa ide hneď v 10%, nasleduje ďalšia strmá časť a spomínaná La Huesera s maximami okolo 20%. V poslednej tretine sa pôjde cez schodovitú sekciu, kde sa striedajú klesania so stále strmými časťami. Posledný kilometer a pol je do klesania a falošnej rovinky, ideálna príležitosť na oslavovanie veľkého víťazstva, alebo na atraktívny špurt najlepších.

Lagos de Covadonga (12,5 km – 6,9%)

©Unipublic

Počasie

40-stupňové horúčavy sú v poslednom týždni vystriedané chladným a daždivým počasím. V druhej polovici etapy sa predpovedá len 15 °C a dážď, ktorý je veľmi nepríjemný. Jazdci si tak musia zvyknúť na úplne odlišné počasie, čo môže mať na niektorých následky. Je známe, že napríklad Roglič neobľubuje náročné počasie, zato Bernal áno.

Celkové poradie Vuelta 2021 pred 17. etapou:

01Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert64:06:47
02Guillaume MartinCofidis+ 54
03Primoz RoglicJumbo-Visma+ 01:36
04Enric MasMovistar Team+ 02:11
05Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 03:04
06Jack HaigBahrain Victorious+ 03:35
07Egan BernalINEOS Grenadiers+ 04:21
08Adam YatesINEOS Grenadiers+ 04:34
09Sepp KussJumbo-Visma+ 04:59
10Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 05:31
11Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 06:04
12Gino MäderBahrain Victorious+ 06:47
13David De La CruzUAE Team Emirates+ 07:11
14Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 07:19

17. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Odd Christian Eiking
Odd Christian Eiking. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Asi nastáva ten deň, v ktorom Odd Christian Eiking (:iwg:) stratí červený dres. Nór sa ho statočne drží už do 10. etapy, jazdí svoje životné preteky, ale predsa – na dlhých kopcoch nemá bohaté skúsenosti.

Rovnako ani druhý Francúz Guillaume Martin (COF) nevyzeral v kopcovitých etapách úplne najistejší. Má síce väčšiu šancu, že sa udrží s najlepšími, ale aj tak dosť malú.

Bitka v celkovom poradí

Stúpanie je veľmi ťažké, čakajú sa možno aj najväčšie rozdiely v doterajšom priebehu. Už nikto sa nebude môcť skryť, do konca Vuelty ostane po etape dvojica vrchárskych etáp, jedna ľahšia zvlnená a záverečná časovka.

Lídri Movistaru hlásia, že na Rogliča potrebujú pred časovkou minimálne dve minúty.

Primož Roglič má všetko pod kontrolou

Primož Roglič 11. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Primož Roglič. ©Photogomezsport

Slovinec Primož Roglič (:tjb:) je stále v najlepšej pozícii z celkových favoritov. Jeho tím nabral na sile, Sepp Kuss (:tjb:), Steven Kruijswijk (:tjb:) aj Sam Oomen (:tjb:) vedia so svojím lídrom vydržať až do rozhodujúcich chvíľ.

A Roglič nehlási len defenzívu. Rád by získal čas na konkurentov, v minulosti sa mu to nemuselo vyplatiť. Ale bude mať na to? 31-ročný pretekár je známy upadajúcou formou v poslednom týždni a v zlom počasí. Tentokrát však má oveľa menej pretekov za sebou, je v podstate oddýchnutý a v rukáve má dlhú časovku v poslednom dni, v ktorom určite nájde čas na zvyšných konkurentov.

Už na Lagos de Covadonga uvidíme, či Roglič bude naozaj až absolútne neohrozeným pánom Vuelty – tretíkrát za sebou.

Movistar chytý útok

Enric Mas, za ním López.©Photo Gomez Sport

35 sekúnd za Rogličom je Enric Mas (MOV). Španiel je okrem časovky a výbušnosti viac ako vyrovnaným protivníkom jazdca Jumbo-Visma. Bohužiaľ, dlhá dolina pod posledným stúpaním nie je úplne vhodná pre dlhé útoky, takže všetko sa ukáže na záverečnom stúpaní.

Bolo to práve v roku 2018, keď svet uvidel nesmierne veľký talent Masa, ktorý sa v hmlistom a studenom počasí začal posúvať prvou desiatkou, až nakoniec skončil desiaty.

Lopez a Adam Yates. ©Photo Gomez Sport

Miguel Ángel López (MOV) – 1:28 min za Rogličom – je zaújimavou taktickou možnosťou Movistaru. Ak zaútočí ako prvý, Mas môže sledovať konkurentov a Roglič, Jack Haig (TBV), alebo Egan Bernal (:ins:) a Adam Yates (:ins:) musia stíhať. Ak nechcú prísť o pozície.

Obaja lídri Movistaru sa nachádzajú vo vynikajúcej forme. Veríme, že to na Lagos de Covadonga rozbalia.

INEOS Grenadiers nemá čo stratiť

Egan Bernal
Egan Bernal. ©Photogomezsport

„Je mi jedno, či skončím na piatej alebo desiatej priečke. Ak budem mať nohy, budem útočiť,“ prehlásil dnes Egan Bernal (:ins:). Kolumbijský víťaz Giro d’Italia a Tour de France zatiaľ jazdil veľmi šedé preteky, ale do Vuelty nevstupoval v ideálnej forme.

Dá sa vycítiť, že 24-ročný vrchár bude v poslednom týždni veľmi silný, s čím počítajú aj konkurenti. Ukáže na Lagos de Covadonga, prečo je považovaný za najlepšieho vrchára pelotónu spolu s Pogačarom, Rogličom, alebo Carapazom?

Adam Yates Primož Roglič Enric Mas celkové poradie Vuelta 2021

Adam Yates (:ins:) je o pár sekúnd za Bernalom a Brit má navyše nepriaznivú bilanciu z posledných týždňov Grand Tours, keď zvyšok stratiť formu. Aj táto etapa mu ukáže, ako na tom je. INEOS Grenadiers už pravdepodobne nezopakuje scenár, keď silnejší jazdec zaútočí veľmi skoro, a slabší sa bude prepadať.

Jack Haig vedie boj o pódium

Štvrtý muž „virtuálneho poradia“ Jack Haig (TBV) je v životnej príležitosti. Nachádza sa v skvelej forme a umne si nemíňal náboje. 27-ročný Austrálčan je zároveň chránený veľmi silným tímom, ktorý môže využiť pomerne vysoké postavenie Gina Mädera (TBV).

Okrem celkového víťazstva je boj o pódium veľmi otvorený. López, Haig, Bernal a Yates sú od seba oddelení len dvomi minútami!

Yates, Vlasov, Carapaz.
Yates, Vlasov, Carapaz. ©Photogomezsport

Felix Großschartner (BOH), Alexandr Vlasov (AST), Gino Mäder (TBV), Louis Meintjes (:iwg:) a David de la Cruz (:uae:) vedú vyrovnaný súboj o umiestnenia v top 10. Dlhé stúpanie napovie, aké má kto šance. Každý z nich mal zlý aj dobrý deň. Z partie vypadol Giulio Ciccone (:tfr:) po páde v predošlej etape.

Úniková lotéria

Ak by sa na začiatku vytvorila veľká skupina s jazdcami, ktorí majú dostatočný odstup od veľkých hráčov, môžu zabojovať o etapu. INEOS Grenadiers a Movistar Team majú iba šesť jazdcov a stratili viaceré sily, aby kontrolovali únik počas ťažkých stúpaní. Team Jumbo-Visma bude rád za ľahký priebeh.

Michael Storer 7. etapa La Vuelta 2021
Michael Storer. ©Cxcling

Romain Bardet (DSM) a Michael Storer (DSM) by boli v skorom úniku medzi najsilnejšími. Obaja už majú na konte etapy a jazdia vo veľkej forme.

Steven Kruijswijk (:tjb:) sa pravdepodobne bude sústrediť na pomoc Rogličovi, ale čo ak nie? Dieselový pretekár by mohol vedieť postupne zo svojho kolesa vyhodiť viacerých vrchárov.

Mark Padun 7. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Mark Padun. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Rafal Majka (:uae:), Damiano Caruso (TBV), Mark Padun (TBV), Clément Champoussin (ACT) sú ďalšími jazdcami, ktorí by vedeli uspieť na jednom z najťažších stúpaní pretekov.

Jay Vine 12. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Jay Vine. zdroj: twitter.com/JayVine3

A čo Jay Vine (Alpecin-Fenix)? Víťazná etapa by bola veľkým zadosťučinením, keďže v 14. etape bojoval o triumf, až sa zrazil s tímovým autom. Víťaz Zwift Academy je vo veku 25 rokov na prelome veľkého výsledku.

Zdroj titulnej foto: Wikipedia

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár