17. etapa Vuelta a España 2022: Na vrchole stúpania bol najrýchlejší Urán

Vuelta a España 2022
Rigoberto Uran

zdroj: Rigoberto Uran© A.S.O./Pauline Ballet

17. etapa Vuelta a España priniesla šancu pre jazdcov z úniku. Od úvodných kilometrov sa jazdilo nervózne s veľkým záujmom o únik. Po 40 kilometroch pelotón spomalil a pustil pred seba 13-člennú skupinu. Z tej atakoval ešte pred výstupom Lawson Craddock (:bex:). Američan bol pokorení. Kilometer pred páskou si to muž proti mužovi rozdala trojica Jesús Herrada (COF), Rigoberto Urán (:efn:) a Quentin Pachét (FDJ). Etapový triumf si vyšpurtoval Rigoberto Urán (:efn:)

17. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: https://www.lavuelta.es/en/stage-17

Slávnostný štart

Ešte pred štartom prišla z pelotónu správa, že z pretekov odstúpil jeden z favoritov v celkovom poradí, Primož Roglič (:tjb:). Slovinec strácal na vedúceho Remca Evenepoela (:dqt:) len jeden a pól minúty. V závere včerajšej etapy vyprovokoval atak a odpútal sa s kvartetom cyklistov. V šprinte na posledných metroch však Roglič skončil na zemi. Včerajší pád mu nespôsobil vážnejšie zranenia no aj napriek tomu už do španielskej Grand Tour nezasiahne. Pelotón dnes vyrazil do etapy krátko po jednej hodine popoludní.

Početný únik

Dnešný zvlnený profil bol ideálnym pre jazdcov atakujúcich z úniku. Prvé pokusy o vytvorenie odstupu prišli len pár metrov po odmávaní ostrého štartu. Ako prvý svoje šťastie vyskúšal Thomas De Gent (:lts:). Balík ho však nikam nepustil. Rovnaký osud postihol aj Ryana Mullena (BOH). V nastupovaní sa pokračovalo niekoľko kilometrov. Situácia sa ustálila až po 40 kilometroch na trati.

Po viacerých snahách sa na čele usadil početný únik, v ktorom jazdilo 13 pretekárov. Medzi nimi figurovali mená Bob Jungels (ACT), Marc Soler (:uae:) i Rigoberto Uran (:efn:). V hlavnej skupine sa tempa ujal Alpecin –  Deceunick. Tím okolo muža v červenom drese doprial úniku viac ako päť minút. Rozdiel medzi skupinami sa postupne zvyšoval a takýto priebeh naznačoval, že o etapové víťazstvo bude zápoliť celodenný únik. Nasledovali pokojné kilometre až do záverečného výstupu.

Zápolenie o etapu na posledných metroch

18 kilometrov pred cieľom mali unikajúci jazdci takmer sedem minút k dobru. Práve v týchto momentoch prišli prvé ataky z čelnej skupiny. Dvakrát sa zo sedla postavil Lawson Craddock (:bex:), ktorý získal pár sekúnd k dobru. Skupina prenasledovateľov usilovne pracovala na jeho dostihnutí. Craddockov náskok však pomaly stúpal. Stúpanie na kopec Tentudía nadelil pôvodný denní únik a osamoteného muža na čele stíhali roztrúsené skupiny.

Dva kilometre pred cieľom zaútočil Marc Soler (:uae:) zo snahou dotiahnuť sa na Craddocka. Kilometer pred cieľom boli odstupy medzi pretekármi minimálne a vedúci muž bol pokorení. Na poslednom kilometri zaútočil Jesús Herrada (COF). Španielov atak zachytil iba Rigoberto Urán (:efn:). Na túto dvojicu sa stihol dotiahnuť Quentin Pachét (FDJ). V šprinte trojice bol napokon najrýchlejší Rigoberto Urán (:efn:), ktorý ukoristil etapový vavrín.

17. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Results powered by FirstCycling.com

Španielska Grand Tour zajtra pokračuje 18. etapou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár