18. etapa Tour de France 2021: Tadej Pogačar dominoval

Tour de France 2021
18. etapa Tour de France 2021 Tadej Pogačar

zdroj: © A.S.O./Charly Lopez

18. etapa Tour de France 2021 ponúkla posledný horský dojazd. Slovinec Tadej Pogačar (:uae:) vyhral svoju tretiu etapu v 108. ročníku TdF, ktorému nekompromisne dominuje.

Na záverečnom kopci Luz Ariden sa oddelila najlepšia štvorica Tadej Pogačar (:uae:) – Jonas Vingegaard (:tjb:) – Richard Carapaz (:ins:) – Enric Mas (MOV). Posledný menovaný Španiel vyskúšal v poslednom kilometri nástup, ale pohotovo na neho odpovedal Pogačar, ktorý sa nástupom oddelil vo finálnych 400 metroch a sám oslavoval pyrenejský dojazd dva dni po sebe.

Druhý skončil Dán Jonas Vingegaard (:tjb:) s odstupom dvoch sekúnd, tretie miesto bral Ekvádorčan Richard Carapaz (:ins:) a štvrté Enric Mas (:ins:) s rozdielom 13 sekúnd na víťaza.

Prvá trojica zároveň vedie celkové poradie. Slovinec Pogačar má náskok 5:45 min na Vingegaarda, ďalších šesť sekúnd stráca tretí Carapaz. Len veľká športová tragédia v časovke v 20. pretekárskom dni by ohrozila žltý dres 22-ročného jazdca z UAE, ktorý vyzeral počas celého stúpania vo veľkej forme.

Na štvrté miesto sa posunul Austrálčan Ben O’Connor (ACT), ktorý stráca 8:18 min a len so životným výkonom v časovke by dokázal ohroziť niekoho z pódia. Piate miesto obsadzuje Holanďan Wilco Kelderman (BOH), šieste Španiel Enric Mas (MOV), ktorého strata je viac ako desaťminútová. Za nimi sú Kazach Alexej Lucenko (:ast), Francúz Guillaume Martin (COF) a Španiel Pello Bilbao (TBV), ktorí sa všetci posunuli o jednu priečku.

Najväčšiu krízu vo štvrtok prežil Kolumbijčan Rigoberto Urán (:efn:), ktorý v cieli stratil vyše 8 minút a prepadol sa na desiatu priečku celkového poradia s mankom 16:25 min.

Bodkovaný dres berie Pogačar, Cavendish prežil v zelenom

Pogačar vďaka víťazstvu na stúpaní s označením HC – bez kategórie – dosiahol na 40 bodov do vrchárskej súťaže a zároveň sa stane aj víťazom bodkovaného dresu. Vyzliekol z neho Holanďana Wouta Poelsa (:tjb:), ktorý sa snažil získať body na predposlednom kopci Col du Tourmalet. Vedúci jazdec má 108 bodov, Poels má 19-bodové manko, ktoré sa už nedá dohnať.

Bodovacia súťaž sa rovnako nemenila. Tím BikeExchange sa snažil pred prémiou zaútočiť na tím Deceuninck – Quick-Step, ale vedúci Mark Cavendish (:dqt:) body nestratil. Brit vedie súťaž o zelený dres s 298 bodmi na čele, druhý Michael Matthews (:bex:) má 260 bodov. Cavendish aj s kolegami stihol časový limit s rezervou 6 minút.

Tadej Pogačar po 18. etape TdF 2021:

„Je to neuveriteľné. Po včerajšku som sa cítil dobre. Táto hra sa mi páči, celkové víťazstvo mám asi už na 50 percent, možno viac,“ hovoril v cieli. „Bolo to veľmi ťažké, na Tourmalete sa išlo veľmi tvrdé tempo. Posledné stúpanie sa išlo na maximum.“

Vo veku 22 rokov získal šieste víťazstvo na Tour de France. Vždy, keď išiel Grand Tour (Vuelta 2019 a Tour 2020), vyhral práve tri etapy. Od celkového víťazstva v v 27-kilometrovej časovke by ho muselo zastaviť iba odstúpenie, alebo ťažký pád.

Tadej Pogačar – 18. etapa Tour de France 2021 (video):



Ako prebehla 18. etapa Tour de France 2021 (TdF)

Policajti navštívili Bahrain Victorious

V stredu večer prebehla policajná razia v hoteli, v ktorom bol ubytovaný tím Bahrain Victorious. Jednotka úradu zaoberajúcim sa verejným zdravím hľadala ilegálne používané látky. Nikto nebol zadržaný a prípad sa bude ďalej vyvíjať.

18. etapa Tour de France (TdF) 2021 – profil:

18. etapa Tour de France 2021
18. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Mesto Pau sa 74-krát objavilo ako hostiteľské mesto Tour de France. Po 70-kilometrovej rovine pod Pyrenejami prišlo legendárne stúpanie Col du Tourmalet (17,1 km – 7,3%), na ktoré sa vystúpilo už 88-krát. Nasledoval dlhý a rýchly zjazd pod posledný horský finiš na tejto Tour – Luz Ardiden (13,3 km – 7,4%). Išlo o strmú skúšku na konci krátkej, intenzívnej etapy dlhej 130 km.

19 ºC a prakticky bezvetrie so suchým počasím si počkalo na všetkých 144 zostávajúcich pretekárov na pretekoch.

Tadej Pogačar v žltom drese pred 18. etapou TdF:

Poels v bodkovanom, Pogačar v žltom, Cavendish v zelenom, Vingegaard v bielom drese. Perez najbojovnejší jazdec 17. etapy © A.S.O./Charly Lopez

Rýchla tvorba malého úniku

Ihneď po nultom kilometri sa od pelotónu oddelili Matej Mohorič (TBV), Christopher Juul-Jensen (:tqa:) a Sean Bennett (:tqa:). Čelo pelotónu sa rozložilo po šírke cesty, išlo asi o najrýchlejšie vytvorenie úniku na týchto hektických pretekoch. Na krátkom stúpaní štvrtej kategórie sa do stíhania trojice pustili majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:) a Pierre-Luc Périchon (COF).

S 97 km do konca mali náskok iba 1:30 min.

Únik nemal väčší náskok ako 2 minúty

Na dlhej rovinatej a zvlnenej časti sa striedali viaceré tímy, ako UAE alebo Bahrain, ktorý chcel dostať na Tourmalet ako prvého Wouta Poelsa – vedúceho muža vrchárskej klasifikácie. Mikkel Bjerg (:uae:) pred etapou hlásil útok na etapové víťazstvo s predošlým víťazom etapy Tadejom Pogačarom.

Prezident Francúzska Emmanuel Macron v riaditeľskom aute. © Emmanuel Macron

Na stúpaní Côte de Loucrop 75 km pred cieľom sa snažil zaútočiť tím BikeExchange s Michaelom Matthewsom (:bex:), aby pod tlak dostali Marka Cavendisha.

Mark Cavendish pevne drží zelený dres

Alaphilippe prišiel na rýchlostnej prémii 67 km do konca po maximum bodov aj so štyrmi utečencami za ním.

Obrat v bodovacej súťaži sa nekonal, o šieste miesto na šprintérskej prémii z pelotónu si pohotovo prišiel Cavendish, získal 11 bodov. Jeho rozbiehač Michael Morkov 10. Michael Matthews mal o dva body menej a jeho možný útok na zelený dres nevyšiel.

Cavendish po etape vedie s 298 bodmi na konte, Matthews má o 38 bodov menej. Do konca ostávajú už len dve rovinaté etapy a časovka, kde má výhodu najlepší šprintér podujatia z Quick-Stepu. Štvornásobný víťaz etapy sa na začiatku Tourmaletu zaradil do grupetta, kde s tímovými kolegami stíhali časový limit.

Nový únik na Tourmalete

Mohorič Alaphilippe sa oddelili od zvyšku úniku na začiatku stúpania Col du Tourmalet, vyše 55 km pred cieľom. Za nimi prebiehali útoky z pelotónu. Od hlavnej skupiny sa odtrhli Pierre Rolland (B&B Hotels), za ním ho stíhali Kenny Elissonde (:tfr:), Pierre Latour (Team TotalEnergies) a Valentin Madouas (FDJ). Francúzska trojica sa spojila 48 km od konca.

Na špicu pelotónu sa posadil UAE Team Emirates, po nasledujúcich útokoch nasadil tempo aj konkurenčný INEOS Grenadiers.

Útočilo sa aj 45 km od konca, tentokrát sa postupne zo sedla stavali Miguel Ángel López (MOV) a Nairo Quintana, ktorí však ihneď narazili na svoj limit a začali sa prepadať.

David Gaudu (FDJ), Omar Fraile (AST), Ion Izagirre (AST), Ruben Guerreiro (:efn:) sa 40 km spojili s Alaphilippom Mohoričom, do tohto úniku sa pridali predtým útočiaci Elissonde, Latour Madouas, aby pomohol Gauduovi. Rolland mal problémy a vystúpil si z tempa.

Rigoberto Urán odpáraný

Tesne na konci stúpania z hlavnej skupiny odpadol Kolumbijčan Rigoberto Urán (:efn:), štvrtý muž celkového poradia. Pripojili sa k nemu kolegovia a snažili sa limitovať straty, lenže po včerajšom vypadnutí z top 3 to nebola ľahká úloha.

Ineos ponúkal výkon ako za starých čias, starali sa o zmenšovanie hlavnej skupiny.

Wout Poels získal body

Po tom, čo sa Madouas vyčerpal, zaútočil 5 km pod vrcholom Tourmaletu Gaudu a držali sa ho len Guerreiro a Latour, Alaphilippe o pár stoviek metrov stratil rytmus a naháňal ich už len Fraile. Mali len malý náskok 40 sekúnd na zriedený pelotón vedený Ineosom, zvyšok úniku bol postupne pohlcovaný.

Pred prémiou s označením HC – bez kategórie – zaútočili z vWout Poels (:tjb:) a Michael Woods (:isn:). Nakoniec 10 bodov za štvrté miesto získal Holanďan Poels, Woodsovi vyplo nohy a bral iba šesť bodov.

David Gaudu viedol na klesaní, ale na Luz Ariden skončil

Do klesania vstupovala ako prvá dvojica Gaudu – Latour, ale prvý menovaný predvádzal technicky bezchybný zjazd a striasol sa Latoura. Zvyšok úniku (Latour, Guerreiro, Fraile) bol na klesaní pohltený.

Gaudu vstupoval na posledné stúpanie v posledných 11 km s náskokom len 20 sekúnd na hlavnú skupinu zloženú z 25 pretekárov. Mladý Francúz bol dostihnutý 9,5 km pred cieľom. 24-ročný líder Groupama – FDJ bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca etapy.

Luz Ardiden

Wout Poels v bodkovanom drese sa začal hneď na začiatku posledného kopca TdF prepadať a musel dúfať, že Pogačar skončí mimo top 3 etapy, aby sa opäť nedostal do vedenia súťaže o najlepšieho vrchára. Odpadali aj ďalší jazdci z čela vrchárskej klasifikácie – Woods a Quintana.

Ďalším jazdcom z celkového poradia, ktorý mal veľké problémy, bol ôsmy Alexej Lutsenko (AST). Skupinu postupne viedli Kwiatkowski a Geoghegan Hart. Tempo víťaza Giro d’Italia 2019 nebolo vysoké, tak Pogačar požiadal Majku, aby zvýšil stupeň päť kilometrov do konca.

Tadej Pogačar útočí

Keď Majka skončil svoju prácu, prišiel vysoko očakávaný útok Tadeja Pogačara 3,3 km pred cieľom. So Slovincom sa držali Jonas Vingegaard, Sepp Kuss (:tjb:), Richard Carapaz (:ins:) a Enric Mas (MOV). Kuss začal udávať tempo pre svojho lídra Vingegaarda.

V stíhacej skupine za nimi boli Kelderman, Buchmann, O’Connor, Valverde, Guillaume Martin, Dan Martin, Higuita. Strácali 20 sekúnd. Útok vyskúšal Ír Martin, ale na najlepších sa nedostal.

V poslednom kilometri nastúpil Španiel Mas, ale nie dostatočne razantne. Nakoniec sa na neho chytil Pogačar, ktorý mal posledné slovo.

18. etapa Tour de France 2021 (TdF) – výsledky:

01Tadej PogacarUAE Team Emirates03:33:45
02Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 02
03Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 02
04Enric MasMovistar Team+ 13
05Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 24
06Sepp KussJumbo-Visma+ 30
07Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 33
08Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 34
09Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 34
10Alejandro ValverdeMovistar Team+ 40
11Pello BilbaoBahrain Victorious+ 45
12Guillaume MartinCofidis+ 45
13Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 01:08
14Emanuel BuchmannBORA-hansgrohe+ 01:15
15Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 01:43
16Rafal MajkaUAE Team Emirates+ 01:46
17Jonathan CastroviejoINEOS Grenadiers+ 01:56
18Wout PoelsBahrain Victorious+ 02:32
19David GauduGroupama-FDJ+ 02:50
20Xandro MeurisseAlpecin-Fenix+ 03:07

18. etapa Tour de France 2021 (TdF) – priebežné celkové poradie:

01Tadej PogacarUAE Team Emirates75:00:02
02Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:45
03Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:51
04Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 08:18
05Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 08:50
06Enric MasMovistar Team+ 10:11
07Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 11:22
08Guillaume MartinCofidis+ 12:46
09Pello BilbaoBahrain Victorious+ 13:48
10Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 16:25
11David GauduGroupama-FDJ+ 18:42
12Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 23:36
13Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 32:07
14Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 35:55
15Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 37:21
16Wout PoelsBahrain Victorious+ 47:00
17Dylan TeunsBahrain Victorious+ 49:33
18Ruben GuerreiroEF Education-NIPPO+ 52:26
19Wout Van AertJumbo-Visma+ 58:09
20Sergio HenaoTeam Qhubeka NextHash+ 58:26
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár