18. etapa Tour de France 2021 (TdF): profil, trasa, favoriti

Tour de France 2021
18. etapa Tour de France 2021 TdF

Keď už nás hory začali baviť, musíme s nimi skončiť. 18. etapa Tour de France 2021 je poslednou vrchárskou skúškou pretekov. Pelotón TdF zavedie na legendárny Tourmalet a finálny výstup na Luz Ardiden.

V predošlej etape sa na Col du Portet zrodila výhra Tadeja Pogačara v žltom drese. Dominantný Slovinec si poradil s Jonasom Vingegaardom a Richardom Carapazom a práve táto trojica vládne Tour. Aj keď jej absolútny panovník je iba jeden a pochádza z predhoria slovinských Álp.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. @UAETeamEmirates/Fizza

18. etapa TdF 2021:

štvrtok 15. júla 2021
Dĺžka
: 129,7 km
Profil: horský, 3500 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:35, Pau
Predpokladaný dojazd: ~17:30, Luz Ardiden

18. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV

18. etapa Tour de France (TdF) 2021 – trasa

Len Pau a Paríž sú tak častými destináciami Tour de France. Pyrenejské mesto Pau má 76-tisíc obyvateľov a TdF hostilo až 73-krát. A keď sa povie Pau, povie sa aj Tourmalet – legendárne stúpanie v Pyrenejach, ktoré bolo do pretekov uvedené už v roku 1910 a prešlo sa cezeň rekordne 87-krát. Po ňom si na cyklistov ešte počká cesta zjazd na západ a stúpanie ku Luz Ardiden.

V cieľovej destinácii ostávali v neďalekých kúpeľoch v doline už Napoleon III. s manželkou Eugéniou, teraz tu však nájdeme lyžiarov alebo cyklistov, ktorí v lete vyhľadávajú legendárne priesmyky ako spomínaný Tourmalet, Aspin alebo Aubisque.

18. etapa Tour de France (TdF) 2021 – profil:

18. etapa Tour de France 2021
18. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Etapa má iba 130 kilometrov, začína opäť dlhou rovinatou časťou, ktorá ale mierne stúpa. Z Pau sa mieri smerom na juhovýchod, prejde sa cez slávne pútnické miesto Lurdy a v obci Pouzac sa prejde šprintérskou prémiou 67 km pred cieľom. Predtým sa ešte pôjde cez dve vrchárske prémie, na ktorých sa však rozdáva iba jeden bod.

Tvorba úniku bude opäť zaujímavá. Hlavne pre vrchársku súťaž by sa do neho mali hrnúť jazdci ako Wout Poels alebo Nairo Quintana. So sebou si budú musieť vziať väčších kolegov, aby ich udržali na rovine, čo celkovo nebude jednoduchá úloha. Zároveň sme videli, že Mark Cavendish si vie s tímom Deceuninck – Quick-Step postrážiť Michaela Matthewsa a Sonnyho Colbrelliho na prémii.

Ak sa vytvorí únik, rozhodujúci bude pre neho rozdiel na Col du Tourmalet, na ktorý sa začína stúpať 53 km pred cieľom, ale cesta sa zdvihá už dobrých 15 km predtým. Stúpanie s oficiálnou dĺžkou 17,1 km o sklone 7,3% je každému známe. Zo začiatku sa ide ľahšie, do stredu sa stúpa o konštantných 8%, až v závere sa miešajú 9-percentné kilometre s ťažšími o 10 percentách.

Zjazd z Tourmaletu začínajúci vo výške 2115 metrov nad morom je veľmi rýchly, ale miestami aj dosť technický.

Záverečný kopec TdF 2021 Lurz Adriden:

Luz Ardiden 18. etapa Tour de France 2021 TdF
© A.S.O.

Od méty 14 km do cieľa sa začína Luz-Saint-Sauveur stúpať na Luz Ardiden (13,3 km – 7,4%). Iba na začiatku a v strede sa nachádza jeden kilometer s miernejšími 5%, inak sa stúpa o 8%. Posledné tri kilometre sú nad 7% a pôjde o ďalšiu ostrú vrchársku skúšku, kde rozhoduje absolútna výdrž.

Počasie v 18. etape TdF

21 ºC, poloblačno a iba slabý vietor na rovine. Na vrcholoch stúpaní má byť o desať stupňov menej, na Tourmalete bude fúkať o rýchlosti 10 km/h do chrbta.

18. etapa Tour de France (TdF) 2021 – favoriti

V poslednej vrchárskej etape má zároveň niekoľko ľudí posledný pokus na etapové víťazstvo. Preto môžeme čakať, že niektorí stavia na udržanie sa v úniku. Úspešný brejk musí mať dostatočný náskok už na Tourmalete, aby ho rýchlejšia hlavná skupina nedošla.

Svoje určite povie boj o bodkovaný dres. Poels ani Quintana si nemôžu dovoliť čakať a zaútočiť až na Tourmalete, aby potom Pogačar bral dvojnásobný počet bodov v cieli. Musia sa dostať do úniku dňa a na bájnom stúpaní si to rozdať o maillot à pois. Výhodu má Poels, ktorý ale nesmie zaspať.

Vrchárska súťaž pred 18. etapou TdF:

1Wout PoelsBahrain Victorious78
2Tadej PogacarUAE Team Emirates67
3Nairo QuintanaArkéa-Samsic66
4Michael WoodsIsrael Start-Up Nation66
5Wout Van AertJumbo-Visma64
6Jonas VingegaardJumbo-Visma50

Horské prémie na trase:

  • 11. km – Côte de Notre-Dame de Piétat (4. kategória) 1 bod
  • 55. km – Côte de Loucrup (4. kategória) 1 bod
  • 95. km – Col du Tourmalet (HC – mimo kategórie) 20-15-12-10-8-6-4-2
  • Cieľ – Luz Ardiden (HC – mimo kategórie) 40-30-24-20-16-12-8-4

Wout Poels (TBV), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) a Michael Woods (ISN), stále bojujú o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Výhodu má Holanďan Poels, ktorý väčšinou v treťom týždni rastie do formy. Quintana sa zdá, že nemá na Tour optimálnu formu a Woods ju pomaly stráca.

Wout Poels. © Charly Lopez

Jakob Fuglsang (AST), Esteban Chaves (BEX), Sergio Higuita (EFN), Kenny Elissonde (TFR), Mattia Cattaneo (DQT), Bauke Mollema (TFR) alebo Ion Izagirre (AST) to v úniku môžu skúsiť. Výsledok bude závisieť od ich dennej formy. Majster sveta Julian Alaphilippe (DQT) už vypálil veľmi veľa síl a konkurencieschopný výkon na tak ťažkej etape by bol prekvapením.

Spomenúť musíme všetkých Juhoameričanov zvyknutých na vyššie nadmorské výšky, ako HiguitaMiguel Ángel López (MOV), Esteban Chaves alebo Sergio Henao (:tqa:).

Dôležitý poznatok je, že líder španielskej zostavy Movistar Enric Mas nemal dobrý deň. Ak sa teda bude cítiť podobne, jazdci v modrom drese budú chcieť etapu, aby si aspoň niečo z Tour odniesli. Preto šancu môže dostať nevýrazný López, alebo aj skúsený Alejandro Valverde (MOV).

Miguel Angel Lopez ako zachranca Movistaru?. zdroj: twitter.com/lavuelta

Celkové poradie pred 18. etapou Tour de France:

01Tadej PogačarUAE Team Emirates71:26:27
02Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:39
03Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:43
04Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 07:17
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 07:34
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 08:06
07Enric MasMovistar Team+ 09:48
08Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 10:04
09Guillaume MartinCofidis+ 11:51
10Pello BilbaoBahrain Victorious+ 12:53
11David GauduGroupama-FDJ+ 15:42

Tadej Pogačar je neohrozený

Do konca Tour ostane po Luz Ardiden ešte rovinatá etapa a časovka. V nej majú výhodu Tadej Pogačar (:uae:) i Jonas Vingegaard (:tjb:), ktorí sú zároveň najsilnejšími vrchármi na podujatí.

Pogačar vedie Tour s pohodlným náskokom dvoch minút a ani v treťom týždni nespomaľuje. Slovinec má k dispozícii ďalšiu možnosť na etapový triumf, ktorý ale môže prenechať úniku. To bude závisieť od jeho motivácie opäť vyhrať v legendárnom žltom drese, či dokonca ovládnuť súťaž vrchárov.

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Richard Carapaz 17. etapa TdF Tour de France 2021
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Richard Carapaz. © A.S.O./Pauline Ballet

24-ročný Dán Vingegaard ide životné preteky, odolal aj útoku od Richarda Carapaza (:ins:), keď si stálym tempom na Col de Portet dotiahol elitnú dvojicu a v závere skončil druhý. Vingegaard prišielo ďalšieho pomocníka – Stevena Kruijswijka – ale bývalý pracovník v rybacej firme sa vie v živote zaobísť aj bez pomoci. Wout van Aert, Sepp Kuss a rovinár Mike Teunissen ho však pred najdôležitejší bod etapy v poriadku dostanú.

Richard Carapaz (:ins:) predviedol na Col de Portet zatiaľ svoj najlepší výkon na pretekoch, takticky to uhral dobre – telom klamal, že je vyčerpaný a potom zaútočil. Nanešťastie, formou sa na neho Pogačar i Vingegaard v poriadku chytajú. Navyše, taktické správanie Ekvádorčana im nemuselo chutiť a teraz ho môžu uštvať spoločne viacerými útokmi.

Pogačar a Carapaz
Pogačar a Carapaz v cieli 16. etapy. © A.S.O./Charly Lopez

Jazdec Ineosu bojuje o udržanie sa na pódiu, čo sa mu pravdepodobne aj podarí. Ak chce tím Ineos druhé miesto, musí zapnúť. Lenže Porte, Geoghegan Hart i Kwiatkowski nemali v 17. etape ideálne nohy a len ťažko niečo vymyslia na stúpaniach, kde aj tak vo výsledku rozhoduje konkurencieschopná výkonnosť, ktorú si do Francúzska nepriniesli.

Všetko nasvedčuje tomu, že top 3 je zaslúžene rozložená podľa výkonnosti.

Súboje o top 5

Rigoberto Urán (:efn:) stráca na pódium už minútu a pol. Kolumbijčan navyše prvýkrát upadol vo forme. Útočný veľmi nie je, takže muselo by sa udiať naozaj niečo nečakané s Carapazom alebo Vingegaardom, aby sa skúsený „Mick Jagger“ dostal na pódium, aj napriek časovke.

Rigoberto Uran
Rigoberto Uran© A.S.O./Pauline Ballet

Ben O’Connor (ACT), Wilco Kelderman (BOH) sú od seba oddelení polminútou, na stále cenné štvrté miesto stráca piaty Austrálčan 17 sekúnd. Aj keď obaja na dlhých stúpaniach zapínajú do „dieselového“ režimu, stále môžu odpárať Urána a zabojovať o kariéren maximum.

Ben O'Connor a Sergio Higuita
Ben O’Connor a Sergio Higuita. © A.S.O./Pauline Ballet

Siedmy Enric Mas (MOV) je vyše dve minúty od lepšej priečky a musel by vytiahnuť formu v poslednom týždni, na akú sme u neho zvyknutí. Na Col du Portet sa to však nestalo a Španiela majú isto mnoho otázok. Dlhé stúpania v domovských Pyrenejach mu sedia, ale forma je viac ako neistá.

Alexej Lucenko (AST), Guillaume Martin (COF) a Pello Bilbao (TBV) budú bojovať o zotrvanie v top 10. Bask Bilbao klasicky vyrástol v treťom pretekárskom bloku a ide sa mu veľmi dobre, zato Kazach Lucenko horko-ťažko zápasí s prvým pokusom na celkové poradie v živote.

4. etapa Okolo Álp 2021 Pellbo Bilbao
Pello Bilbao. (c) Josef Vaishar

Zozadu na nich útočí ešte David Gaudu (FDJ), ktorý na top 10 Bilbaa má manko troch minút. Francúz vyzeral cez národný sviatok veľmi dobre, ale jeho forma je veľmi nestabilná. Cesta do najlepšej desiatky však vedie cez krajan Martina, ktorý stratil ešte niekoľko desiatok sekúnd na Lucenka v predošlej etape. Mladý Francúz má zároveň šancu dostať sa aj do úniku spôsobiť chaos. Jeho forma však narástla a pri taktickej hre favoritov môže zaútočiť aj z hlavnej skupiny.

David Gaudu 17. etapa Vuelta a España 2020
David Gaudu. ©PHOTOGOMEZSPORT2019
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár