18. etapa Tour de France 2022: Posledný horský deň ovládol Vingegaard

Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/LeTour/status/1550138548279513089/photo/1

18. etapa Tour de France 2022 priniesla posledný horský deň. Úvodných 60 kilometrov na rovine sa jazdilo veľmi nervózne a vyselektovala sa početná skupina na čele. Tri náročné výstupy pokračovali v selektovaní pretekárov na trati. Na záverečnom kopci ťažil s tímovej práce Jonas Vingegaard (:tjb:), ktorí si sám prišiel po etapové víťazstvo. 

Na Col de Spandelles skúšal zlomiť Jonasa Vingegaarda (:tjb:) Tadej Pogačar (:uae:). Slovinec však Dána nezaskočil a dvojica klesala spolu. Jednou s posledných príležitostí bol Hautacam. Po páde v klesaní však Pogačar (:uae:) neatakoval. Naopak na  na záverečnom kopci ešte stratil na  Vingegaarda (:tjb:), ktorý si po skvelej tímovej práci prišiel po etapový triumf, bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára.

18. etapa Tour de France 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: https://www.letour.fr/en/stage-18

Slávnostný štart

Na štart sa dnes nepostavili Chris Froome (:isn:), Damiano Caruso (TBV) i Imanol Erviti (MOV). Táto trojica bola pozitívne testovaná na Covid-19. Pelotón dnes vyrazil na trať krátko po pól druhej popoludní. Žltý dres stále obliekal Jonas Vingegaard (:tjb:). Dán disponoval viac ako dvojminútovým náskokom pred Tadejom Pogačarom (:uae:)

Úvod na rovine a roztrhaný balík

Úvodných 60 kilometrov sa odohralo na rovine. Hneď po odmávaní štartu atakoval z balíku Wout Van Aert (:tjb:). K mužovi v zelenom sa chceli pridať hneď niekoľkí pretekári. Avšak odstup nebol veľký a po pár kilometroch bol pelotón opäť pohromade. Netrvalo to dlho a Belgičan zaútočil opäť. Tým vyprovokoval viaceré ataky.

Na čele sa vytvorila šestica, ktorú postupne dopĺňali ďalší cyklisti. Napokon sa vyprofilovala takmer tridsaťčlenná vedúca skupina. To úplne nadelilo hlavné pole a na trati sa pohybovali skupiny jazdcov v pól minútových rozostupoch. Na rýchlostnej prémii si po plný počet bodov došpurtoval Wout Van Aert (:tjb:)

Col d’Aubisque

Krátko po rýchlostnej prémii sa začalo stúpať na prvý kopec. Na Col d’Aubisque ako prvý atakoval muž v bodkovanom drese Simon Geschke (COF). Nemec však nemal dostatok síl a pomaly klesal štartovým poľom, až sa vrátil do pelotónu. V boji o najlepšieho vrchára tak ešte stále nebolo rozhodnuté.

Vedúca skupina zvýšila svoj náskok na balík so žltým mužom na dve minúty. Col d’Aubisque výrazne nepreriedil únik na čele. Zo 17 pretekárov jeho vrchol ako prvý preťal Giulio Ciccone (:tfr:). Po výstupe čakalo sa cyklistov dlhé dvadsať kilometrové klesanie.

Premiérový Col de Spandelles

Na 109. ročníku starej dámy sa v itinerári pretekov po prvýkrát objavil kopec Col de Spandelles. 43 kilometrov pred cieľom začala vedúca skupina premiérový výstup so štvorminútovým odstupom pred balíkom. Tempo udával Wout Van Aert (:tjb:) a skupina sa preriedila na trojicu pretekárov.

Stúpanie prvej kategórie chcel využiť tím UAE Emirates. Na čele pelotónu zvýšil tempo Brandon McNulty (:uae:). Američan odviedol skvelú prácu a šesť kilometrov pred vrcholom zaútočil jeho tímový kolega Tadej Pogačar (:uae:). Slovinec však súpera Jonasa Vingegaarda (:tjb:) nezaskočil. O tri kilometre neskôr Tadej Pogačar (:uae:) opäť vstával zo sedla. Jonas Vingegaard (:tjb:) sa však držal zadného kolesa Slovinca ako kliešť. Toto duo napokon pokorilo stúpanie spolu.

V úvode prudkého klesania dvojica favoritov na celkové poradie riskovala. Pádu sa len tak-tak vyhol Vingegaard (:tjb:). O pár metrov  neskôr na zemi skončil Pogačar (:uae:). Slovinec bol však veľmi rýchlo opäť na bicykli a stíhal muža v žltom drese. Na trati sa odohral fair-play moment, keď Dán počkal na svojho súpera. K dvojici sa v klesaní pripojila skupina pretekárov.

Záver na Hautacame

Do posledného kopca tohtoročnej edície francúzskej grand tour vyrazila ako prvá trojica Wout Van Aert (:tjb:), Thibaul Pinot (FDJ) i Daniel Martinéz (:ins:), ktorá mala dve minúty k dobru pred prenasledovateľmi. Odstup medzi skupinami pomaly klesal. Jazdilo sa stabilným tempom. Prvý nástup prišiel 9 kilometrov pred cieľom. Zo sedla sa postavil Wout Van Aert (:tjb:). Belgičana sa udržal Daniel Martinéz (:ins:).

Dvojica z pôvodného úniku však bola dostihnutá. K Van Aertovi (:tjb:) sa pridalo duo na čele celkového poradia. Kontakt začal strácať Tadej Pogačar (:uae:), čo znamenalo že už nezasiahne do boja o celkové víťazstvo. Jonas Vingegaard (:tjb:) si na posledných troch kilometroch prišiel sám nie len po etapové víťazstvo ale aj pre bodkovaný dres.

18. etapa Tour de France 2022 – výsledky

Results powered by FirstCycling.com

 

Zajtra si to opäť rozdajú najrýchlejší muži pelotónu v 19. etape.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár