18. etapa Vuelta a España 2022: Evenepoel pokoril súperov v šprinte

Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/qst_alphavinyl/status/1567529910884864001/photo/1

18. etapa Vuelta a España priniesla dramatický scenár. Od úvodných kilometrov sa situácia na trati neustále menila. Náročné výstupy nadelili balík na niekoľko skupín. Prvý výstup na Alto de Piornal využila šestica pretekárov a vytvorila si dvojminútový náskok pred prenasledovateľmi. O etapovom víťazovi na Alto de Piornal rozhodli záverečné kilometre, ktoré sprevádzali neustále útoky pretekárov. Vavrín ukoristil v šprinte na posledných metroch Remco Evenepoel (:dqt:). 

18. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: https://www.lavuelta.es/en/stage-18

Slávnostný štart

Na pelotón dnes čakal náročný horský dojazd. Etapa odštartovala len pár minút po poludní.

Nadelený pelotón

Cyklisti na nič nečakali a hneď od úvodného kilometru atakovali. Získať náskok pred hlavným poľom sa pokúšali jednotlivci, ale aj početnejšie skupiny. Len 20 kilometrov po štarte došlo v balíku k pádu. Kvôli zraneniam preteky opustil Jay Vine (:dqt:). Aj po viacerých útokoch bol po 30 kilometroch pelotón stále pohromade. Nasledoval atak sedmičky jazdcov, ktorá si dokázala vytvoriť odstup.

Stále však nebol denný únik kompletný a stále sa pretekalo v rýchlom tempe. Štartové pole sa rozdelilo na dve skupiny. Na čele figurovala skupina 32 jazdcov. V polovici dnešnej trati sa manko prenasledovateľov pohybovalo na deviatich minútach.

Alto de la Desesperá

Po prvýkrát sa stúpalo 86 kilometrov pred cieľom. Pred cyklistami čakal kopec Alto de la Desesperá. Situácia na trati bola stále rovnaká. Výstup sprevádzali nové útoky. Skupiny pretekárov sa neustále prelievali. Stúpanie nadelilo denný únik aj hlavné pole na niekoľko skupín. Ako prvý ho zdolal Richard Carapaz (:ins:).

Šestica na čele

Roztrhané štartové pole malo pred sebou dlhý výstup na Alto de Piornal. Na 13 kilometrový kopec ako prvá vyrazila trojica Hugh Carthy (:efn:), Sergio Higuita (boh:) i Thibault Pinot (FDJ). Len dvadsať sekúnd strácali Robert Gesink (:tjb:), Richard Carapaz (:ins:) a Élie Gesbert (Arkéa Samsic). Tieto dve skupiny sa počas výstupu spojili. Za nimi sa pohybovala početná skupina prenasledovateľov. Silní vrchári na čele poctivo pracovali a dokázali svoj náskok zvýšiť na dve minúty. Nasledovalo takmer 20 kilometrové klesanie.

Cieľový Alto de Piornal

Unikajúca skupina začala svoje posledné stúpanie dňa s náskokom jeden a pól minúty. Do zápolenia o etapový triumf tak stále mohli zasiahnuť aj stíhajúci pretekári, ktorých viedol João Almeida (:uae:). Hneď v úvode kopca to sám skúsil Élie Gesbert (Arkéa Samsic). 10 kilometrov pred páskou strácali prenasledovatelia už len minútu. Ďaleko nebol ani Remco Evenepoel (:dqt:).

Ku Gesbertovi (Arkéa Samsic) sa dotiahol Robert Gesink (:tjb:) a 6 kilometrov pred cieľom zaútočil. K stíhajúcej skupine sa dotiahol muž v červenom drese. Belgičan strácal na osamoteného Holanďana na čele 50 sekúnd. Na trati sa zvádzal veľký boj o etapový vavrín. Zaútočil Enric Mas (MOV). Španiel však Evenepoela nezaskočil a skupina pokračovala pohromade. S pól minútovým náskokom pomaly stúpal do cieľa Robert Gesink (:tjb:).

Na záverečnom kilometri sa k Holanďanovi dotiahlo duo Remco Evenepoel (:dqt:) a Enric Mas (MOV). V šprinte potvrdil svoju dominanciu na Vuelte vedúci muž celkového poradia, ktorý ukoristil etapový triumf.

18. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Results powered by FirstCycling.com

Cyklisti zostanú v horách aj v 19. etape španielskej Grand Tour.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár