18-mesačné suchoty Taliana sú konečne preč

Cholet-Pays de la Loire

zdroj: https://twitter.com/ThePeteD/status/1376186487302148101/photo/1

Taliansky šprintér Elia Viviani (COF) ukončil obdobie bez víťazstva na nedeľňajších jednodňových pretekov Cholet-Pays de la Loire vo Francúzsku. Zaznamenal tak prvé víťazstvo po 18 mesiacoch, navyše prvé po prestupe zo stajne Deceuninck – Quick Step, v ktorej vyhrával ako na bežiacom pása. V podstate takým spôsobom, ako to má vo zvyku každý jeden šprintér, ktorý oblieka dres belgického tímu Patricka Lefévera.

Ostatné dva roky

Elia Viviani naposledy vyhral na pretekoch Okolo Slovenska v roku 2019, ktoré sa konali na začiatku jesene. V záverečnom šprinte porazil napríklad aj Erika Bašku (BOH). Talian toto víťazstvo zaznamenal ešte ako jazdec tímu Deceuninck – Quick Step, avšak v čase, kedy o jeho osude bolo už jasné. Vtedy už veľa ľudí totiž vedelo, že to bolo jeho posledné víťazstvo za spomínaný tím, pretože od začiatku roka 2020 jazdil za francúzsky tím Cofidis, ktorý sa z jeho zisku nesmierne tešil. Nikto však v tom čase ešte netušil, že práve zisk etapového vavrína na slovenských cestách bude pre Taliana dlho jeho zatiaľ posledným triumfom a Cofidis tak bude premýšľať, či kúpa bola dobrá.

Obrázok
https://twitter.com/eliaviviani/status/1374797668921266181/photo/1

Tak sa aj napokon stalo. V priebehu roku 2020 Elia nevyhral ani jedny preteky. Táto nelichotivá pretekárska „úspešnosť“ pokračovala aj v prvých troch mesiacoch roku 2021, až prišiel 28. marec a spomínané preteky Cholet-Pays de la Loire vo Francúzsku. Elia Viviani totiž v záverečnom šprinte porazil Jona Aberasturiho (Caja – Rural). Na treťom mieste skončil domáci Pierre Barber (Delko).

Aké sú to preteky Cholet-Pays de la Loire?

Cholet-Pays de la Loire sú jednodňové preteky, ktoré v roku 2021 napísali už 42. ročník. Ide konkrétne o podujatie, ktoré sa primárne jazdí vo francúzskom meste Cholete o dĺžke približne 160 kilometrov. Sú zapísané do kategórie 1.1, čo znamená, že na nich môžu štartovať aj jazdci World Tour tímov. Povahovo sú to skôr preteky na spôsob mestského kritéria.

Cholet-Pays de la Loire 2021: výsledky

  1. VIVIANI Elia / COFIDIS
  2. ABERASTURI IZAGA Jon / CAJA Rural-SEGUROS RGA
  3. BARBER Pierre / DELKO
  4. GODON Dorian / AG2R CITROEN TEAM
  5. SARREAU Marc / AG2R CITROEN TEAM
  6. VOGEL Alex / ŠVAJČIARSKE ZÁVODNÉ AKADÉMIE
  7. BOSTOCK Matthew / CANYON DHB SUNGOD
  8. BOUDAT Thomas / TEAM ARKEA – SAMSIC
  9. CARDIS Romain / ST MICHEL – AUBER 93
  10. GESCHKE Simon / COFIDIs

Vyjadrenie Eliu Vivianiho po víťazstve:

Konečne som získal víťazstvo. Som šťastný, pretože ja a tím sme to potrebovali. Je to oslobodenie konečne mať víťazstvo. Teraz si chcem udržať tento optimizmus pre ďalšie preteky. Taktiež sa chcem poďakovať tímu, ktorý mi veril. Najdôležitejšia vec je nepanikáriť a nazahadzovať veci, keď víťazstvá neprichádzajú, hoci to nie je ľahké. Potreboval som pretekať, to je najlepšia cesta, ako sa vrátiť späť ku forme a ku šťastiu. 

Neskôr dodal na adresu tímových spolujazdcov: „Preteky ako tieto by mali byť normálne pre mňa a pre tím. Tím urobil skvelú prácu a lead-out pre šprint. Emmanuel (Morin) a ‚Saba‘ (Fabio Sabatini) boli dobrí vo finále.“

Interview s Gazzetta Dello Sport však zakončil prekvapivo: „Neviem, či to bolo šťastné riešenie ma neposlať na Gent – Wevelgem; nie je žiaden dôkaz, že by sa mi tam nedarilo tiež.“

Budúcnosť

Čo sa týka ďalšieho programu Elia Vivianiho, Talian má v pláne štartovať na stredajšom Dwars door Vlaanderen a potom o týždeň na ďalšej šprintérskej klasike Scheldeprijs. V pláne má taktiež Giro d´Italia a olympijské hry v Tokiu v dráhovej cyklistike.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár