Giro d’Italia 2021 pozná svoju tvár: Tuhé kopce, časovky a prašné cesty

Giro d'Italia 2021
Giro d'Italia 2021

zdroj: twitter.com/giroditalia

Len pred pár hodinami sa športový svet dozvedel, aká bude trasa 104. ročníka grandtour Giro d’Italia 2021. Pár týždňov sa už vedelo, že taliansky súboj o ružový dres, ktorý slávy 90. výročie, sa začne v regióne Piemont, v meste Turín a to konkrétne časovkou jednotlivcov. Zvyšok trasy však ostával do stredajšej prezentácie záhadou.

Na odhalení bol pomocou krátkej videovsuvky prítomný aj Peter Sagan. Ten tu vlani ovládol 10. etapu. „Minulý rok som sa veľmi rád vrátil k závodom v Taliansku a zažil svoje prvé Giro d’Italia. Škoda, že pandémia znemožnila účasť verejnosti, dúfame, že to čoskoro uplynie a že sa môžeme stretnúť na uliciach,“ povedal Sagan.

„Ešte som nevidel trasu Giro 2021, pretože som bol na tréningu vonku a vrátil som sa len preto, aby som sa s vami spojil,“ pokračoval Slovák, ktorý sa prednedávnom dostal z covid-19. Ešte stále sa nachádza na Kanárskych ostrovoch. To, či má v pláne účasť na Giro d’Italia 2021, nespomenul.

Základné parametre Giro d’Italia 2021

Cyklisti sa na najťažšie 21-etapové preteky vydajú v sobotu 8. mája a na talianskych cestách zotrvajú presne až do 30. mája. Dokopy tak prejdú 3 650 kilometrov. Necelých 40 z nich budú musieť prejsť na časovkárskych špeciáloch, keďže okrem úvodného 9-kilometrového súboja proti chronometru na jazdcov čaká aj záverečné meranie síl na tento spôsob v Miláne. V meste módy však pôjde o 29-kilometrov dlhú časovku, ktorá výrazne prehovorí do celkového poradia. Okrem toho na pretekárov čakajú dni strávené v Dolomitoch a susediacom Slovinsku, biele cesty zo Strade Bianche v Montalcine, pripomienkové etapy talianskych majstrov nielen v cyklistike ale aj v literatúre v druhom týždni a samozrejme dych berúce scenérie, litre potu a tisíce očakávaní. A to aj na strane športových fanúšikov. Priblížme si, čo v Taliansku čaká na cyklistov bojujúcich o nekonečnú trofej.

Prvý týždeň Giro d’Italia 2021

Grande Partenza

Organizátori sa rozhodli umiestniť Grande Partenzu (veľký štart pretekov) do mesta Turín na predhorie Álp kvôli 160. výročiu zjednotenia Talianska, ktoré sa práve odohralo v tomto centre regiónu Piemont. Ako sme už spomínali, prvou etapou bude individuálna časovka v dĺžke 9 kilometrov ulicami Turína. Druhá etapa bude zas vyhovovať šprintérom, zatiaľ čo tretia určite bude v hľadáčiku cyklistov, ktorých jazdecký charakter je skôr klasikársky či puncheursky.

Z každého rožka troška

Ozajstné kopce na cyklistov čakajú však až vo 4. etape, ktorej štart je naplánovaný do mesta Piacenza. Šprintéri si na svoje opäť prídu v piatej etape ešte pred prvou výraznou horskou skúškou. Tá je naplánovaná na 13. mája a cyklisti na nej budú musieť zdolať 3 400 výškových metrov. Finišovať sa bude v nadmorskej výške 1090 metrov nad morom, čo bude určite náročný koniec po dni strávenom v horách. Avšak na druhý deň je opäť naplánovaná šprintérska etapa o dĺžke 178 kilometrov.

Giro d'Italia 2020 výsledky
Vlaňajší víťaz Tao Geoghegan Hart na Gire 2020. foto: twitter.com/giroditalia

Prvý víkend – prvé ozajstné kopce

Prvý víkend na Giro d’Italia 2021 bude patriť vrchárskym súbojom. 8. etapa v sobotu 15. mája z Foggia do Guardia Sanframondi (173 kilometrov) bude tvrdým testom pre cyklistov, ktorí pomýšľajú o celkovom triumfe na druhej najstaršej Grand Tour na svete. Zuby si v ten deň bude brúsiť najmä stúpanie Bocca della Selva vzdialené 53 km od cieľa. Ešte náročnejší deň na cyklistov čaká v nedeľu 16. mája, kedy je na programe etapa končiaca na stúpaní neďaleko Campo Felice. Počas jej priebehu cyklisti budú musieť zdolať viac než 3400 výškových metrov a to kvôli trom Grand Prix horským prémiám pred záverečným strmým stúpaním do spomínanej dedinky.

10. etapa po horskom víkende bude ľahšia, avšak rozhodne nebude šprintérska. Víťaz v nej pravdepodobne vzíde z úniku, alebo ním bude výbušný komplexný šprintér. Prvý oddychový deň je naplánovaný na utorok 18. mája.

Druhý týždeň Giro d’Italia 2021

Tri spomienkové etapy

Druhý týždeň odštartuje hneď z ostra 11. etapou v stredu 19. mája. Etapa zavedie cyklistov z Perugie na Montalcino a bude charakteristická zvlnenou prvou časťou, zatiaľ čo na posledných 70 kilometroch jazdci zavítajú na cesty, ktoré sú známe z jedinej severskej klasiky jazdenej v južnej Európe Strade Bianche. Táto „vínna“ etapa však bude špeciálna. Nepôjde len o opätovnú propagáciu klasiky Strade Bianche, ale najmä o spomienku na víťazstvo Cadela Evansa spred desiatich rokov, ktorý si Montalcino podmanil v dúhovom drese majstra sveta.

Po tejto Evansovej etape bude nasledovať etapa venovaná velikánom Ginovi Bartalimu a Alfredovi Martinimu, pretože pretekári zavítajú do rodísk oboch týchto cyklistov (Ponte a Ema – rodisko Bartaliho; Sesta Fiorentina – rodisko Martiniho) a skončia v Bagno di Romagna po tom, čo budú mať v nohách nastúpaných 3 700 metrov prevýšenia.

Treťou spomienkovou etapou, v ktorej si cyklisti pripomenú 700. výročie smrti Danteho Alighieriho bude 13. etapa z Ravenny, kde je renesančný básnik pochovaný. Na jej konci vo Verone sa očakáva šprintérska koncovka.

Druhý víkend

Sobota 22. mája bude patriť súbojom na extrémne náročnom stúpaní Monte Zoncolan. Cyklisti však naň budú stúpať z inej strany, ako je vo zvyku a to konkrétne zo Sutrie. Odtiaľ jazdci zdolali obávaný taliansky zub iba raz a to v roku 2003, kedy vyhral Gilbert Simoni.

15. etapa v nedeľu bude opäť pre šprintérov, ktorí trikrát zavítajú aj do susedného Slovinska. Alpská etapa zo Sacile do Cortiny d’Ampezzo, kde sa prednedávnom skončili majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní a kde bude zimná olympiáda v roku 2026, uzavrie druhý týždeň. Je to etapa naprieč Dolomitmi s priesmykom Fedaia, Pordoi a Giau. Taktiež časť trate je situovaná v Slovinsku.

Naposledy sa na Zoncolane radoval Chris Froome v roku 2018. zdroj: twitter.com/giroditalia

Tretí týždeň = brutálny týždeň

Po druhom dni voľna sa cyklisti opäť vydajú v ústrety horám. 16. etapa zavedie cyklistov na doposiaľ nepoznané stúpanie Sega di Ala. 17. etapa zase na Passo San Valentino.

Štvrtok 27. mája bude v znamení 18. etapy idúcej z Rovereta do Stradelly. Tá si na pretekárov taktiež pripravila zaujímavé stúpania v kopcoch Oltrepo Pavese.

19. etapa bude ešte ťažšia. Začne sa v Abbiategrasso a bude sa končiť v Alpe di Mera vo Valsesii. Medzi týmito bodmi cyklisti vystúpia na Mottarone a Colma di Varallo. V prepočte to znamená ďalších 3700 nastúpaných metrov. To však nebude ešte nič v porovnaní s poslednou klasickou etapou, ktorá je klasifikovaná 5 hviezdičkami náročnosti. Pretekári v nej nalezú 4 800 metrov cez priesmyk San Bernardino a Spluga. Potom už „len“ 29 rýchlych kilometrov na maximálnej hrane v Miláne. Finito.

Giro d'Italia 2021 trasa
zdroj: giroditalia.it

Účasť potvrdili viaceré veľké mená

Nuž, Giro d’Italia neostalo svojej povesti nič dlžné. Opäť pripravilo vyčerpávajúcu trasu, na ktorej šprintéri budú mať len minimum príležitostí na to, aby si uchmatli etapový vavrín.

Keďže Tour de France stavila na časovky, do konkurenčného Talianska majú namierené najlepší vrchári sveta. Egan Bernal, Thibaut Pinot, Vincenzo Nibali, Mikel Landa, Remco Evenepoel už sľúbili účasť, rovnako aj časovkársky bombardér Filippo Ganna. Aj keď sa Sagan stal tvárou prezentácie, nič nepotvrdil.

Bez ohľadu na to, či niekdajší trojnásobný majster sveta bude štartovať na Gire a pobije sa o cyklámenový dres pre víťaza bodovacej súťaže alebo nie, máme sa na čo tešiť. Bude to ozajstný boj o rúžovú.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár