19. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Koniec začína v Alpách

Giro d'Italia 2021
19. etapa Giro d’Italia 2021

zdroj: foto Fabio Ferrari/LaPresse (pridaný text)

19. etapa Giro d’Italia 2021 začína najdôležitejšie (a posledné) tri dni pretekov. Vrchárske finále sa odohrá v Alpách, samotný záver pretekov v milánskej nedeľnej časovke. Výstup na Alpe di Mera bude ďalším testom pre Egana Bernala, ktorý ukázal prvé problémy. Ožije ešte Simon Yates a bude vo svojej forme pokračovať João Almeida?



Predošlú, najdlhšiu etapu pretekov vyhral Alberto Bettiol (:efn:) z celodenného úniku. Peter Sagan (BOH) sa udržal v cyklámenovom drese a s najväčšou pravdepodobnosťou si ho udrží až do konca talianskej Grand Tour.

Alberto Bettiol 18. etapa Giro d'Italia 2021
Alberto Bettiol. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

piatok 28. mája 2021
Dĺžka
: 166 km
Profil: horský, 2800 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:30, Abbiategrasso
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Alpe di Mera

19. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:

19. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

Z mesta Abbiategrasso sa v prvej časti pelotón popasuje s rovinou, prejde do Álp na severozápade Talianska. Po 166 km sa etapa ukončí na náročnom stúpaní Alpe di Mera. Po olympiáde v Turíne 2006 tu zostali viaceré lyžiarske svahy, ktoré sa doteraz využívajú.

Z etapy vypadlo stúpanie Mottarone. Minulú nedeľu na nej pri páde kabínovej lanovky tragicky zomrelo 14 ľudí. V 16. etape si cyklisti obete uctili minútou ticha, následne sa organizátori rozhodli pre zmenu trasy.

19. etapa Giro d’Italia 2021 profil

19. etapa Giro d'Italia 2021
zdroj: giroditalia.it

Smerom na sever sa pokračuje k pridanému stúpaniu Gignese (12,8 km – 2,8%). Ide o ľahšie stúpanie ako odobraté Mottarone, ale celkovo sa na etape nič nemení. Po zjazde k šprintérskej prémii príde 50 km pred cieľom kopec Passo della Colma (7,5 km – 6,4%), z ktorého bude výhľad na druhé najväčšia jazero Talianska Lago Maggiore.

Keďže šprintérsku súťaž má pevne v moci Peter Sagan, neočakáva sa žiadna aktivita na šprintérskej prémii. Rozdáva sa ne nej len 12 bodov, druhý Cimolai stráca na Slováka 22 bodov, tretí Gavíria 25. Jedna prémia za 12 bodov bude ešte na rovinatej časti vrchárskej 20. etapy.

Ani v doline Valsesia sa nečaká nejaký zvýšený tlak vrchárskych tímov. Prístup pod posledné stúpanie je pomerne priamočiary a veľké rozdiely sa počas etapy robiť nedajú. O všetkom rozhodne Alpe di Mera (9,7 km – 9%). Ide o konštantné stúpanie, ktoré má v posledných 5 kilometroch sklon až o 10%. Pôjde o skúšku individuálnych kvalít, aj keď na začiatku bude tímová podpora dôležitá.

19. etapa Giro d’Italia 2021 favoriti

Ako to na Gire 2021 býva zvykom, veľkú šancu má skorý únik dňa. INEOS Grenadiers nemá prečo sťahovať únik a zvyšné tímy by iba zbytočne míňali sily. Jedine BikeExchange a Deceuninck- Quick-Step môžu mať ambície na etapový vavrín. Pre brejk bude dôležité udržať si dostatočný náskok a v závere preukázať najlepšie nohy. Tak, ako to ukázal Dan Martin v podobnej 17. etape.

Egan Bernal má stále dostatočný náskok

Najväčšia otázka ostáva, či Egan Bernal (:ins:) mal iba chvíľkou krízu. Stále má dvojminútový náskok v celkovom na Damiana Carusa (TBV), ktorý je približne na úrovni Kolumbíjčana. Jazdec Ineosu podporovaný výborným Danielom Martínezom (:ins:) pôjde len defenzívnu jazdu, aby nestratil veľmi blízke víťazstvo.

Egan Bernal Daniel Martínez
Daniel Martinez povzbudzuje Bernala v kríze v 17. etape. © POOL Bettini/LaPresse

Pod tlak ho okrem skvelého Taliana Carusa bude chcieť dostať aj tretí Simon Yates (:bex:). Brit vyzeral byť na Sega di Ala späť vo forme, ale stále má viac ako trojminútovú stratu na Bernala. Z tímu mu vypadol dôležitý pomocník Nick Schultz, ale to neznamená, že Yates nebude agresívny. Práve naopak, zdá sa, že je na koni.

Simon Yates a Joao Almeida
Simon Yates a Joao Almeida. © POOL GETTY IMAGES/LaPresse

João Almeida (:dqt:) bol dokonca najrýchlejším jazdcom na stúpaní v 17. etape a len o pár sekúnd nedostihol víťazného Dana Martina. Mladý Portugalčan je na ôsmej celkovej priečke, preto tak bude chcieť hlavne získať cenný etapový triumf. Konštantné stúpania jazdcovi Deceuninck – Quick-Step náramne sedia.

Alexandr Vlasov (AST), Hugh Carthy (:efn:) a Romain Bardet (DSM) nezažili v poslednej etape najlepší deň a čas na Yatesa či upadajúceho Bernala strácali už od začiatku stúpania Sega di Ala v stredu. Naopak, čas na túto trojicu vo stredu top 10 našiel Nór Tobias Foss (:tjb:).

Únikoví vrchári

Dan Martin (:efn:), Bauke Mollema (:tfr:), George Bennett (:tjb:), Gianluca Brambilla (:tfr:) sú mená, ktoré to neustále skúšajú. Len Martin zatiaľ premenil svoje pokusy vo víťazný koniec. Silná je aj dvojica z Movistaru Antonio Pedrero (MOV) vo vynikajúcej forme a Einer Rubio (MOV), pričom prekvapiť môže Matto Jorgenson (MOV).

Geroge Bennett útočí na Gianclucu Brambillu. © Fabio Ferrari/LaPresse

BORA – hansgrohe musí dopredu vyslať vrchárov Mattea Fabbra (BOH) a Felixa Großschartnera (BOH). Ďalší kandidáti do úniku sú Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Diego Ulissi (:uae:), ktorý má skvelú formu, ale aj Jan Hirt (:iwg:), Harm Vanhoucke (:lts:) alebo Geoffrey Bouchard (ACT), ktorý chráni vrchársky dres.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár