19. etapa Giro d’Italia 2023: Buitrago rozosmutnil opäť raz druhého Dereka Geea

Giro d’Italia 2023
19. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/10/photo/1

Kráľovská 19. etapa Giro d’Italia 2023 nesklamala. Z víťazstva sa po celodennom úniku tešil Santiago Buitrago (TBV), ktorý v záverečných najnáročnejších horských kilometroch najprv dostihol a potom predbehol hrdinu Dereka Geea (Israel-Premier Tech). Kanaďan si tak pripísal ďalšie druhé miesto do svojho palmarés. Tretí finišoval Magnus Cort (EFE). 

Celkovému poradiu naďalej kráľuje Geraint Thomas (IGD), ku ktorému sa ale priblížil jeho najväčší konkurent Primož Roglič (TJV) a to presne o tri sekundy. Rozostup medzi prvými dvoma pretekármi je pred horskou časovkou len 26-sekundový. Tretiu priečku naďalej háji Joao Almeida (UAD), ktorému sa ťažkosti nevyhli ani dnes. Podobný osud postretol aj Edwarda Dunbara (JAY), ktorý klesol na 5. miesto. Na štvrté miesto sa dostal Damiano Caruso (TBV).

19. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-19/today/profiles

Štart:

Pinot uhájil dres vrchára

V dnešnej etape bolo situovaných až 5 klasifikovanmých stúpaní, a teda veľké množstvo bodov do súťaže o modrý dres (pre najlepšieho vrchára). Predpokladalo sa, že do úniku si nastúpi Thibaut Pinot (FDJ), ktorý si bude chcieť pred rivalmi cenný dres poistiť. Napokon sa tak nestalo, no na konci dňa bolo jasné, že skúsený Francúz dovezie modrý dres až do cieľa v Ríme. Do úniku sa nedostal ani Ben Healy (EFE), ktorý najviac Pinota ohrozoval.

Derek Gee – kráľ druhých miest

Narozdiel od Pinota a Healyho sa do celodenného úniku (opäť) dostal Kanaďan Derek Gee (Israel-Premier Tech) – objav a hrdina 106. ročníka Amore Infinito. Nielenže aj v dnešnej etape bojoval na prémiách a postupne zbieral body aj do vrchárskej, aj do šprintérskej súťaže, Derek Gee dokonca opäť bojoval o etapový vavrín. V záverečnom ťažkom stúpaní z čela zaútočil a vzdialil sa Santiagovi Buitragovi. Rodák z kolumbie však bol na vysokú nadmorskú výšku viac prispôsobený, preto veľmi silného a nezdolného Kanaďana napokon predbehol a vyhral.

Boj o celkové poradie

Boj o cenné sekundy do celkovej klasifikácie začal 2 kilometre pred cieľom. ako prvý zaútočil Primož Roglič, no svojho ružového tieňa (Gerainta Thomasa) sa striasť nevedel. Do problémov sa rýchlo dostal bojovný Joao Almeida, ktorý ale so cťou hájiť priebežné tretie miesto. Neskôr, bližšie k cieľu, pre zmenu zaútočil Thomas a Roglič nevyzeral, že si to užíva. Slovinec sa však nevzdával a svoju konštantnú jazdu vygradoval; cieľovú čiaru preťal o tri sekundy skôr ako rodák z Walesu.

Väčšie problémy prvýkrát postihli Edwarsa Dunbara, ktorého v celkovej klasifikácii preskočil domáci Damiano Caruso.

19. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 20. etapa, ktorá bude horskou časovkou jednotivcov. Boj o ružový dres teda zajtra vyvrcholí.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár