19. etapa Giro d’Italia preview: Posledná rovina

Giro d'Italia 2020
19. etapa Giro dItalia 2020

19. etapa Giro d’Italia 2020 je poslednou rovinatou etapou 103. edície talianskej Grand Tour. Je najdlhšou etapou a ponúkne možnosť na poslednú šprintérsku bitku a rozuzlenie súťaže o cyklámenový dres, alebo šancu pre únik.



Aktualizované: Jazdci protestovali, trasa sa skrátila

Pred začiatkom najdlhšej etapy pršalo. Viacerí jazdci sa sťažovali na dĺžku a podmienky etapy. Následne sa rozhodlo, že prvých 150 kilometrov etapy sa pôjde v tímových autobusoch. Vystúpi sa pri meste Vigevano  a etapa bude mať 100 kilometrov po pôvodnej trase. Išlo hlavne o to, aby sa približne dodržal časový plán etapy a uzavretia ciest.

23. októbra 2020
Dĺžka
: 258 km
Profil: rovinatý, 1251 nastúpaných metrov
Štart: 10:20 LSEČ, Morbegno
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, Asti
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25

19. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Z mesta Morbegno v Lombardii sa pelotón presunie smerom na juh po doline Valtellina medzi Comským jazerom a Milánom. To sa pelotón dostane na Pádsku nížinu po rovných širokých cestách. Okrem jedného kopca pri opátstve Masio nie je na trati žiadna výrazná prekážka.

19. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

19. etapa Giro d'Italia 2020 profil
Profil 19. etapy. zdroj: giroditalia.it

Posledné kilometre sú taktiež rovné. Pri vstupe do finálneho mesta Asti zostáva do konca etapy päť kilometrov. Okrem pár kruhových objazdov a zúžení cesty je v poslednom kilometri iba jedna prekážka. Je ňou sekcia dvoch pravouhlých zákrut, ktoré môžu rozhodiť pozície pri prípadnom hromadnom šprinte. Cieľ vidno od 550 metrov od konca, čiže to je ideálny prístup pre rýchlostný súboj jazdcov s dobre získanými pozíciami v závere.

19. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie

19. etapa Giro dItalia 2020

V čase štartu etapy sa predpovedá dážď. Teploty by sa mali držať okolo 12 ºC. Vietor šprint neovplyvní, fúkať bude bočný vietor o rýchlosti 5 km/h. Nie príliš priaznivé počasie bude každému nepríjemné.



19. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Posledná šprintérska etapa, kde by sa museli viaceré tímy dohodnúť na sťahovaní skorého úniku. Tímy s vedúcim Wilcom Keldermanom Team Sunweb a tretím Jaiom Hindleym a INEOS Grenadiers s Tao Geoghegan Hartom si budú želať pokojný deň s únikom.

Zato tím BORA – hansgrohe a asi aj Deceuninck – Quick Step a hlavne Cofidis by mali chcieť dotiahnuť etapu do šprintu. Groupama – FDJ už vyhrala štyri etapy a mala by prenechať prácu na iných.

Šprintéri

Arnaud Démare (FDJ) je najlepším šprintérom pretekov a keď sa dostane na hromadnú koncovku, bude mať zase dobrú tímovú podporu. Tá mu pripraví pozíciu a šancu na piatu víťaznú etapu.

Démare 7. etapa Giro d'Italia
Démare vedie bodovaciu súťaž a v 7. etape zavŕšil hatrick. twitter.com/DataCycling

Peter Sagan (BOH) má na konte jednu etapu a štyri druhé miesta. V prípadnej chaotickom finiši má určitú výhodu. Zároveň vrcholí súťaž o cyklámenový dres. Démare má náskok 37 bodov, zajtra sa v cieli rozdá 50 pre víťaza. Viac o možných scenároch bodovacej súťaže sa dozviete v našom článku.

Peter Sagan 10. etapa Giro d'Italia 2020
Foto Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Deceuninck – Quick Step má Davide Balleriniho (:dqt:). Na rovinách bol posledných etapách rýchlejší José Alváro Hodeg (:dqt:), ktorý čaká a prvý triumf v roku.

Alváro Hodeg
Alváro Hodeg. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Na ten čaká aj Elia Viviani (COF), ktorého môže zastúpiť Simone Consonni (COF). Davide Cimolai (:isn:), Stefano Oldani (:lts:), Filippo Fioreli (Bardiani-CSF), Andrea Vendrame (:alm:) sú ďalší prípadní šprintéri v top 10.

Únik

Mikkel Bjerg v drese majstra U23. zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Keďže najviac práce vyjde na Cofidis, to nie je dobré znamenie pre šprint. Prokontinetálne tímy a menej známi jazdci by to preto mali využiť najlepšie, ako len vedia.

Málo spolupráce v pelotóne počas dlhého dňa by ponúkol šancu úniku. Rovinári ako Salvatore Puccio (:ins:), Matthias Brändle (:isn:), Victor Campenaerts (:ntt:), Mikkel Bjerg (:uae:), Ben Swift (:ins:) či Rick Zabel (:isn:) by mali využiť príležitosť. Posledná šanca prichádza aj pre jazdcov z Pro tímov ako Simon Pellaud (Andoroni Giocattoli), Marco Frapporti (Vini Zabù – KTM) či Lorenzo Rota (Vini Zabù – KTM).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár