Démare je blízko. Získa ešte Sagan cyklámenový dres?

Giro d'Italia 2020
Sagan cyklámenový dres

zdroj: Foto Gian Mattia D'Alberto - LaPresse

Peter Sagan (BOH) stráca na Arnauda Démara (FDJ) v bodovacej súťaží 37 bodov. Do konca Giro d’Italia ostáva ešte jedna rovinatá etapa, jedna horská etapa a záverečná časovka. Práve po 19. etape budeme vedieť, kto bude víťazom druhej najprestížnejšej súťaže na Gire. Bude sa opakovať situácia z vlaňajška, kedy v poslednej rovinatej etape Ackermann z Bory obral Démara? Získa ešte Sagan cyklámenový dres?

Koľko bodov je ešte k dispozícii?

Démare a Sagan majú šancu bodovať v cieli len v rovinatej 19. etape. Tá je v cieli ohodnotená nasledovne:  50, 35, 25, 18, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 15 jazdcov v cieli.

V dvoch etapách sa nachádzajú dokopy ešte dve šprintérske prémie. V piatok príde prémia po 145 km a v horskej 20. etape po rovinatých 50 km. Za šprintérsku prémiu sa udeľuje 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 8 jazdcov na prémii.



Bodovacia súťaž po 18. etape (cyklámenový dres):

1.Arnaud DemareFraFDJ221
2.Peter SaganSvkBOH184
3.Joao AlmeidaPorDQT90
4.Diego UlissiItaUAE77
5.Filippo GannaItaINS72

Únik v 19. etape?

19. etapa Giro d’Italia 2020 má viac ako 250 kilometrov a je kompletne rovinatá. Veľká dĺžka donúti viaceré tímy, aby si oddýchli. Pôjde hlavne o Team Sunweb a INEOS Grenadiers, ktoré majú vrchárskych lídrov. Tie by tak najradšej pustili skorý únik dňa, aby utečenci vyhrali etapu.

19. etapa Giro d'Italia 2020
19. etapa Giro d’Italia 2020

Rovnako sa do stíhania úniku nepustí ani tím Groupama – FDJ, ktorý sa bude chcieť vyhnúť šprintu. Ak by naň neprišlo, Démare by si prakticky zaistil cyklámenový dres. Štyri etapy už má, piata by bolo veľmi pekná, ale radšej to nechajú na iných. Jedným z malého počtu celkov tak zostáva už len BORA – hansgrohe, ktorý by to chcel do špurtu priniesť.

Všetko sa bude odvíjať od vôle Sagana. Tím je zložený z vrchárov v celkovom poradí Majku a Konrada, ktorí pracovať nebudú. Ostanú tak už len traja ľudia na stíhanie, lebo Patrick Gamper počas pretekov odstúpil. To tiež nevychádza najlepšie pre Sagana a na 250 kilometroch je to skoro nesplniteľná úloha. Kontrolovať pelotón ešte teoreticky môžu borci z Israel Start-Up Nation so šprintérom Davidem Cimolaiom. UAE už nemá pre koho ťahať, Gavíria preteky opustil pre pozitívny test koronavírusu.



Samotný Deceuninck – Quick Step má až dvoch šprintérov Hodega a Balleriniho. Tí majú veľkú šancu etapu vyhrať a je dosť možné, že belgický tím priloží ruku k dielu. Joao Almeida ružový dres stratil.

Hromadný špurt

A čo ak by sa do úniku nikto nehrnul? To hrá do kariet šprintérom. Predsa, po ťažkých dňoch nebude predstava o 250 kilometroch v malej skupinke nijak pekná.

Ak by k šprintu veľkej skupiny došlo, Sagan by sa musel umiestniť veľmi vysoko a nestratiť body na Démara. Najväčší rozdiel medzi miestami je medzi prvým (50) a druhým (35) miestom. Pri Saganovom víťazstve a druhom mieste Démara by to však nestačilo. Je potrebný ešte väčší rozdiel, ale 28-ročný francúzsky majster sa zdal byť v prvých týždňoch neporaziteľný. Náročné vrchárske etapy ale môžu s kondíciou urobiť svoje.

Ak nedôjde k šprintu, dres má definitívne Démare. Samozrejme, ak prežije v časovom okresanú vrchársku 20. etapu. Kráľovskú 18. etapu prešiel, takže to by tiež nemal byť problém.

Arnaud Démare
Démare vyhral 6. etapu po dominantnom výkone. Foto Massimo Paolone/LaPresse

Prémia pod horami

V prípade malého menej ako 12-bodového rozdielu zo šprintérskej etapy sa všetko rozhodne na šprintérskej prémii na 51. kilometri 20. etapy Giro d’Italia, ktorá príde po kompletnej rovine. Tam sa udeľuje 12 bodov. Ak si Sagan prinesie väčšiu stratu do etapy, nemá už o čo bojovať. Ale ak by sa mu v 19. etape podarilo takto sa dostať na najlepšieho šprintéra Gira, vznikla by zaujímavá situácia. Slovák by sa snažil ísť do úniku, rovnako aj Démare. Bolo by im to dovolené.

Démare v úniku by bol škrt cez rozpočet, určite by tam získal nejaké body. Predtým by pomohla iba situácia, že by Démare by bol pri chaotickej tvorbe úniku mimo pozície. Potom je na prémii spomínaných 12 bodov. Giro je v tomto oveľa prísnejšie ako Tour de France, kde sa dáva 20 bodov.

Čo to znamená? Získa Sagan cyklámenový dres?

Obrat v cyklámenovej súťaží závisí na príliš veľa premenných a je iba málo pravdepodobný. Sagan cyklámenový dres získa, ak všetko vyjde ideálne. Pre Démara by sa muselo pokaziť skoro všetko.

28-ročný Francúz si však objektívne cyklámenový dres zaslúži viac. Udeľuje sa najlepšiemu šprintérovi. Vyhral štyri etapy bodované päťdesiatkou a rýchlostne bol na tom najlepšie. Bude to aj zadosťučinenie za vlaňajšiu 18. etapu. Tá bola veľmi podobná tej zajtrajšej. Tú vyhral po heroickej koncovke Imerio Cima, ktorý ako posledný odolal z úniku dňa. Pascal Ackermann bol vtedy druhý, Démare v cyklámenovom drese až ôsmy. Nemec zmazal 13-bodovú stratu a získal maglia ciclamino.

Peter Sagan 10. etapa Giro d'Italia 2020
Foto Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Sagan by si zaslúžil fiktívny dres pre veľkého univerzála pretekov, ako vždy. Až štyrikrát bol druhý a vyhral kopcovitú etapu po perfektnom predstavení v úniku dňa. Etapa bola ohodnotená tridsiatimi bodmi. V zradnej 13. etape tesne minul hlavnú skupinu, ostal bez príležitosti bodovať v cieli. Pravdepodobne mu tak tesne unikne možnosť dokončiť zbierku bodovacích dresov z pretekov Grand Tours. Sagan cyklámenový dres určite nepodcenil, bol medzi najlepšími v každej relevantnej etape.

Jedno kvalitné víťazstvo z úniku v 10. etape je však možno viac, ako hromada druhých miest a cyklámenový dres…

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár