Giro d’Italia: Strhujúce finále pre Cimu, Ackermann tesne v cyklámenovom

Giro d'Italia 2019

18. etapa pretekov Giro d’Italia bola poslednou jednoduchou záležitosťou pre jazdcov na celkové poradie, aj keď takto ďaleko v pretekoch dala dvestovka kilometrov každému zabrať. Tranzitná etapa smerujúca z mesta Valdaora do Santa Maria di Sala v blízkosti Benátok mala 222 kilometrov. Prvá polovica obsahovala dlhšiu falošnú rovinku, jedno stúpanie a dlhý zjazd. Posledných 60 km bolo kompletne rovinatých a očakával sa hromadný dojazd. Vrcholila aj súťaž o šprintérsky dres medzi Arnaudom Démarom (FDJ) a Pascalom Ackermannom (BOH). Tí ostali ako jediní svetoví šprintéri na pretekoch.

Na začiatku etapy sa vytvorila väčšia skupina, z ktorej neskôr zaútočili Mirco Maestri (Bardiani Valvole – CSF Inox – GreenTeam), Nico Denz (:alm:) a Damiano Cima (Nippo – Vini Fantini – Faizanè). Táto trojica sformovala definitívny únik dňa. Od pelotónu si počas väčšiny etapy držali šesťminútový náskok.

Trojčlenný únik dňa

V hlavnej skupine ťahali hlavne Bora – hansgrohe, Dimension Data a Israel Cycling Academy. Cyklámenový dres pre najlepšieho šprintéra držal s malým náskokom Démare (FDJ). Jeho tím Groupama – FDJ nepracoval, keďže im výhra úniku a nižší bodový zisk Ackermanna vyhovoval. Naopak, Nemec musel v etape skončiť pred Francúzom so ziskom čo najviac bodov. Pred etapou ich jazdec Bory strácal 13.

Jediné, klasifikované stúpanie nemenilo nič, keďže Talian Giulio Ciccone (:tfr:) má v súťaži o modrý dres veľmi pohodlný náskok a je veľmi pravdepodobné, že vrchársku klasifikáciu nadobro ovládne. Na prvej šprintérskej prémii bodoval únik a za nimi v pelotóne šprintovali Démare Ackermann. Prvý menovaný získal 6 bodov, jeho sok o jeden menej. Za druhú rýchlostnú prémiu sa body do šprintérskej súťaže neudeľovali.

Pokojný deň pre Carapaza v ružovom drese

Na rovinatú časť prišiel únik s náskokom 4 minút, no ten sa postupne začal rozpadať. Trojica bola odhodlaná aj napriek presile balíka. V posledných 20 km sa rozdiel zmenšil na 2:30 a vedelo sa, že bude tesné udržať to až na pásku.

Záver

Pri prejazde cez značku posledných 10 km na čele pracovala stajňa Israel Cycling Academy pre Davide Cimolaia (Israel Cycling Academy) a rozdiel sa zmenšil na jednu minútu. Pre utečencov to vyzeralo o čosi menej priaznivo, no stále to mali vo svojich rukách. Postupne sa tvorili aj vláčiky Bory a Dimension Data, do pozície sa chceli dostať muži z FDJ. Aj napriek zopár odhodlaným jazdcov na špici sa z náskoku počas nasledujúcich kilometrov rapídne neuberalo.

Na čele bol aktívny hlavne Nemec Denz a chcel sa osamostatniť od kolegov. Po krátkych striedaniach sa mu to na pár metrov podarilo v štvrtom kilometri od konca a pri polminútovom náskoku sa pomaly začínala šachová partia v úniku. Najmenej roboty odvádzal Cima, ktorý bol najrýchlejším jazdcom v koncovkách z tohto výberu. Trojka bola stále kompaktná.

Finálnu zákrutu nikto nepretavil do svojej výhody, pri nájazde do posledného kilometra sa rozdiel ustálil na 20 sekundách. Slabá kooperácia úniku hodila šancu pre pelotón. Čelo sa začalo rozpadať na kúsky a až v poslednej stovke metrov sa obe skupiny spojili.

Z úniku šprintoval ako posledný Damiano Cima, ktorý nabral najväčšiu rýchlosť a predbehol spolubojovníkov. Spoza kolegu z Bardiani vyrazil 200 m pred cieľom. Za nimi sa rútil Pascal Ackermann, ktorého skvele potiahol Rüdiger Selig (BOH). V strhujúcich metroch to dokázal Talian Cima dotiahnuť až na pásku na prvom mieste a vyhral etapu. Ackermann skončil druhý a v cieli gestami ukázal frustráciu z toho, že mu tretí triumf z Gira unikol iba o jednu či dve sekundy. Na páske bol jasne rýchlejší, no bojovnosť a výdrž 25-ročného Taliana sa ukázali ako kľúčové.

Frustrácia Ackermanna v cieli

Simone Consonni (:uae:) skončil tretí. Arnaud Démare sa v chaose posledného kilometra nedokázal zorientovať a bral až ôsmu priečku. Tá stačila Ackermannovi k ujatiu sa na čele šprintérskej súťaže.

Damiano Cima zaznamenal druhé profesionálne víťazstvo. Predtým vyhral na jednom z čínskych etapákoch a tak tento skalp po dramatickom priebehu bude určite patriť k najväčším momentom kariéry. Za prokontinentálny tím Nippo jazdí iba druhú kompletnú sezónu. V posledných kilometroch vedel, že má šancu zo šprintu pomedzi spolubojovníkov. Na vzduchu sa tak veľmi nedržal a takticky šetril sily. Cima priniesol piate etapové víťazstvo z tohtoročného Gira. Po ôsmykrát sa radoval únik. Mladý pretekár taktiež vedie menšiu klasifikáciu Fuga Pinarello, keďže spomedzi všetkých účastníkov strávil v úniku najviac kilometrov.

Šprintérsky dres

27-ročný Démare preukázal lepšiu aktivitu na šprintérskej prémii, jeho tím plnil taktické predpoklady, no nedokázal sa priblížiť k rivalovi. Za ôsme miesto získal v cieli osem bodov. Ackermann bral 35 a šprintérsku súťaž vedie o 13 bodov.

25-ročný nemecký majster tak využil poslednú príležitosť pre rýchlych mužov na Gire a iba prekvapivý pád či ukončenie jednej z horských etáp mimo časového limitu by ho stál druhý najcennejší dres talianskej Grand Tour. Do konca ostávajú tri etapy, z toho dve vrchárske a jedna časovka. Ackermann si z 102. ročníka odnesie triumfy z druhej a piatej etapy.

Ackermann bol napokon spokojný

Celkové poradie

Úlohou najväčších favoritov na ružový dres bolo dnes prejsť ochrannú zónu troch kilometrov. Každému sa to podarilo bez problémov a už vtedy sa mohli začať sústrediť na zajtrajší deň, ktorým sa začne finálna cesta až do Verony. Na čele je Ekvádorčan Richard Carapaz (MOV), za ním sedí domáci Vincenzo Nibali (:bmt:) s mankom 1:54.

Video šprintu:

Rovinaté finále:

Profil:

Výsledky 18. etapy:

1.Damiano Cima (Ita)Nippo-Vini Fantini-Faizane4:56:04
2.Pascal Ackermann (Ger)BOH
3.Simone Consonni (Ita):uae:
Florian Senechal (Fra):qst:
5.Ryan Gibbons (RSA):ddd:
6.Manuel Belletti (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec
7.Davide Cimolai (Ita)Israel Cycling Academy
8.Arnaud Demare (FraFDJ
9.Sean Bennett (USA):efd:
10.Mirco Maestri (Ita)Bardiani CSF

Celkové poradie:

1.Richard Carapaz (Ecu)MOV79:44:22
2.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:54
3.Primož Roglič (Slo):tjb:0:02:16
4.Mikel Landa (Spa)MOV0:03:03
5.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:05:07
6.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:06:17
7.Rafal Majka (Pol)BOH0:06:48
8.Simon  Yates (GBr):mts:0:07:13
9.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:08:21
10.Davide Formolo (Ita)BOH0:08:59

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár