19. etapa Tour de France 2020 preview: Dramatická pauza

Tour de France 2020
19. etapa Tour de France 2020 preview

19. etapa Tour de France 2020 bude definíciou prívlastku „tranzitná“. Zvlnená etapa uprostred dvoch veľkých vrchárskych záležitostí bude poslednou šancou pre mnohých jazdcov, aby zachránili svoje pôsobenie na týchto pretekoch.

18. septembra 2020
Dĺžka
: 166,5 km
Profil: zvlnený, 2208 nastúpaných metrov
Štart: 13:45 LSEČ v Bourg-en-Bresse
Predpokladaný dojazd: od 17:27– 17:48 LSEČ v Champagnole

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať v celej dĺžke na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

19. etapa Tour de France 2020

Začína sa v 60-tisícovom meste Bourg-en-Bresse v departmente Ain v strede Francúzska. Piaty raz bude mesto hostiť etapu Tour. Naposledy sa to stalo v roku 2007. Tom Boonen tu získal piaty triumf Tour kariéry. Potom prišiel do Paríža v zelenom drese.

Potom sa skončí v Champagnole po 166,5 km. Pretekári na celkové poradie budú mať deň voľna, poslednú príležitosť dostanú lovci etapových triumfov.

Profil 19. etapy Tour de France 2020:

19. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Po neutrálnom štarte sa stúpa na miernom kopci Col de France a pokračuje sa po dlhej rovine. Už tu budeme vidieť silu úniku dňa a aj to, či to útočníci dotiahnu do cieľa. Team Jumbo-Visma pravdepodobne nebude mať záujem o stíhanie. Poslednú príležitosť tvoriť preteky a ešte na poslednú chvíľu aspoň zdramatizovať boj o zelený dres bude mať BORA – hansgrohe. Šprintérska prémia sa nachádza až hlboko v druhej polovici.

Práve druhá časť etapy je zaujímavá a dôležitá. Otvorí ju stúpanie štvrtej kategórie Côte Chateau-Chalon a pokračuje sa po výrazne zvlnenej sekcii. Od 80. kilometra sa postupne stúpa k dedine Bief-des-Maisons. Je to sústava falošných roviniek a krátkych stúpaní s 5%. Dá sa tu zvýšiť tempo a zbaviť sa šprintérov, ale aj zaútočiť z úniku. Do cieľa v Champagnole bude od méty 30 km do konca postupná sekcia klesaní po rovnej ceste až do posledných kilometrov. Nervozita sa však zvýši pri vstupe do posledných 8 km, kde to bude klesať a cesta bude veľmi úzka.

19. etapa Tour de France 2020 mapa

Do centra Champagnole je to po ďalšej priamej ceste s malým množstvom zákrut. Záver bude do falošnej rovinky.

Predpokladá sa stabilné teplé slnečné počasie. Vietor by mohol byť jediným faktorom, ktorý by výrazne mal ovplyvniť etapu, ale nič také sa nepredpovedá.

19. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Posledná Saganova šanca

Takéto tranzitné etapy sú väčšinou ako stvorené pre únik, ale zajtrajšok môže byť v tomto trochu odlišný.

Bennett má pred Saganom náskok 52 bodov v bodovacej súťaži. BORA – hansgrohe môže urobiť posledný akt nevzdávania sa a kontrolovať etapu, pokúsiť sa striasť sa Bennetta a pripraviť Saganovi ideálnu pozíciu do šprintu. Etapa je klasifikovaná ako rovinatá, takže na jej konci čaká pre víťaza 50 bodov. Rovnako, CCC Team sa snaží uchmatnúť si víťazstvo s Van Avermaetom alebo Trentinom.

BORA – hansgrohe pracuje v 7. etape TdF ’20| zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Mnoho ľudí sa pokúsi o únik, ale dostanú sa tam všetci? Viac ako 10 tímov ešte nevyhralo etapu a účasťou vo veľkom úniku by sa im to mohlo napraviť. No, nie vždy sa vytvorí dostatočné silný či prívetivý brejk a tak sa do sťahovania náskoku môžu zapojiť aj iné celky. Únik je vždy lotéria a na tejto Tour to platí dvojnásobne.

Šprintéri

Sam Bennett (:dqt:), Cees Bol (:sun:) či Caleb Ewan (:lts:) by boli pri ideálnej situácii na čele v posledných kilometroch a mohli by zašpurtovať, no to je málo pravdepodobné. Dôležitým bodom etapy bude jediná vrchárska prémia, kde sa bude na nich útočiť.

Sam Bennett
Sam Bennett v zelenom | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Pri tuhej práci spomínaných tímov sa to skončí šprintom zriedenej skupinky s klasikármi a odolnými šprintérmi. Medzi takých patrí Peter Sagan (BOH), ktorý ešte na tejto Tour nevyhral. Má motiváciu v podobe zeleného dresu. Pre neho prichádza posledná šanca, keďže Bennett v Paríži skončí lepšie, alebo nestratí až tak veľa bodov. Všetko to bude závisieť od jeho tímu. Slováka do úniku dňa Deceuninck – Quick Step nepustí. Ak áno, bude tam aj Bennett.

Peter Sagan, Sunweb išiel najlepšie
Peter Sagan | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Matteo Trentin (:ccc:) a Greg Van Avermaet (:ccc:) sa stále snažia o prvý triumf, ale márne. Vyčerpané nohy protivníkov v treťom týždni im však môžu pri chaotickom finále pomôcť.

Trentin Van Avermaet CCC Team
Trentin a Van Avermaet | zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Wout van Aert (:tjb:) skončil v ťažkej horskej etape tretí a opäť sa môže ukázať ako najväčší fenomén tejto sezóny. Bez problémov prežije pár kopcov.

Van Aert 7. etapa Tour de France 2020
Van Aert víťazí v 7. etape TdF 2020 | zdroj: twitter.com/VeloUK

Mads Pedersen (:tfr:) má po chaotickom, ťažkom a selektívnom priebehu výborný šprint. Zároveň sa môže ukázať aj v úniku dňa a takto sa rozlúčiť s dúhovým dresom, ktorý nosil bezprecedentne krátko.

Ďalšími šprintérmi vhodnými pre tento profil sú napríklad Alexander Kristoff (:uae:), Jasper Stuyven (:tfr:), Hugo Hofstetter (:isn:), Luka Mezgec (:mts:), Simone Consonni (COF) či Bryan Coquard (B&B Hotels  – Vital Concept).

Cieľové emóce Kristoffa, za ním Bol a Pedersen | zdroj: twitter.com/VeloUK

Únik

Čo ak BORA nebude mať dostatok síl na kontrolu? Vtedy nastupujú starí známi únikoví špecialisti. Thomas De Gendt (:lts:) by potreboval naozaj ťažký priebeh a dlhí sólo jazdu.

Soren Kragh Andersen
Kragh Andersen | twitter.com/BBCSport

Videli sme, že Søren Kragh Andersen (:sun:) je vo výbornej forme a jeho motor v nohách mu dovoľuje bodovať na podobných profiloch. Z jeho tímu to môžu skúsiť aj Tiesj Benoot (:sun:), Nikias Arndt (:sun:) či Casper Pedersen (:sun:). Alberto Bettiol (:efd:), Matej Mohorič (:bmt:), Rémi Cavagna (:dqt:), Edvald Boasson Hagen (:ntt:), Nils Politt (:isn:) alebo Jens Keukeleire (:efd:) patria do partie klasikárov, ktorí by boli z úniku medzi najsilnejšími.

19. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Veríme v romantickú rozlúčku s ikonickým dúhovým dresom Madsa Pedersena (:tfr:). 24-ročný Dán má silný šprint, čo ukázal v etape na Okolo Poľska, ale aj druhým miestom v prvom dni Tour. V poslednom týždni ukazoval dobrú formu. Hlavne v brutálnej 17. etape sa dlho držal v skupine favoritov na dlhých stúpaniach Col de la Madeleine a Col de la Loze.

Mads Pedersen | © Szymon Gruchalski

Kurz na jeho víťazstvo v stávkovej spoločnosti Tipsport je 13,00:1.

Alebo veríte Petrovi Saganovi. Bookmakeri mu pridelili kurz 6,00:1. Zaujímavým tipom je rozhodne aj Soren Kragh Andersen s kurzom až 41,00:1. Najväčším favoritom je podľa nášho inzertného partnera Wout van Aert.

Ak už veríte hocikomu, zaregistrujte sa na tomto odkaze, získajte bonus 15€ zadarmo s možnosťou získania až 4000€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár