Tour de France 2020 17. etapa: López víťazom, Roglič stále žltý

Tour de France 2020
Tour de France 2020 17. etapa Miguel Ángel López

zdroj: twitter.com/BBCSport

17. etapa Tour de France 2020 zaviedla jazdcov do najvyšších nadmorských výšok na pretekoch. Etapu vyhral Miguel Ángel López (AST) a dostal sa na pódium. Išlo o dôležitý deň v celkovom poradí, aj po jeho konci je na čele Primož Roglič (:tjb:), ktorý získal 15 sekúnd na Tadeja Pogačara (:uae:).

17. etapa Tour de France 2020 mala 170 km a profilovo sa jednalo o jednu z úplne najťažších etáp 107. ročníka pretekov. O prívlastok „kráľovskej etapy“ sa postarali alpské stúpania v druhej polovici Col de la Madeleine (18,5 km – 8,1%) a záverečné Col de la Loze (21,5 km – 7,8%). Posledné stúpanie sa objavilo na Tour vôbec prvýkrát, keďže len minulý rok bol na ňom položený asfalt. Strmé to bolo hlavne v druhej polovici, držalo sa to nad 9,5% s maximami 18% či až 24%.

Pred kopcami sa nachádzala dlhá rovina, aj napriek tomu sa nabralo 4430 výškových metrov. Iba dvakrát sa na tejto Tour prešlo cez výšku 2000 m. n. m. Stalo sa to dnes na oboch stúpaniach. V okolí Grenoble na východe Francúzska bolo dnes príjemné počasie slnečné, ale na prvých častiach fúkalo.

Tour de France 2020 17. etapa – profil:

17. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

V žltom drese pred etapou Roglič, v bielom Pogačar, v zelenom Bennett:

Pred etapou sme sa dozvedeli o odstúpení Egana Bernala (:ins:), ktorý zápasil so zdravotnými problémami. Už v 15. etape odpadol zo skupiny favoritov.

Skorý únik

Od začiatku sa útočilo, keďže sa predpokladalo, že Team Jumbo-Visma prenechá dennému úniku veľký náskok, tým pádom aj víťazstvo v etape. Tím okolo Rogliča to tak urobil včera. Po niekoľkých agresívnych kilometroch sa ale nikto nedokázal na dlhší čas uvoľniť, pracovali viaceré tímy ako Movistar, ktoré zmeškali uvoľnenie sa 21-člennej skupiny.

Peter Sagan (BOH) utrpel v najhorší možný moment mechanický problém na bicykli a musel ho meniť. Tým sa pripravil o pár chvíľ, v ktorých mohol zaútočiť a dostať Bennetta pod tlak. Keď sa aj tak predtým stalo, Ír ho pohotovo stíhal a ani dnes mu tím Deceuninck – Quick Step nedovolil ísť si po body na šprintérskej prémii bez 29-ročného šprintéra v zelenom drese.

Pelotón sa po 30 odjazdených kilometroch spojil a útočila nová skupinka. Ustálený únik dňa vytvorili Richard Carapaz (:ins:), Lennard Kämna (BOH), Julian Alaphilippe (:dqt:), Gorka Izagirre (AST) a Dan Martin (:isn:). Väčšina z nich bola v úniku aj včera. 24-ročnému Kämnovi sa včera podarilo vyhrať prvú etapu na Tour, Carapaz dnes nosil červené číslo pre najagresívnejšieho jazdca z predošlej etapy.

Únik mal dnes najviac šesť minút na pelotón. Ten ovládala zostava Jumbo-Visma, využívala zadný vietor. Bol to malý náskok na to, aby sa málo utečencov mohlo tešiť na etapový triumf.

Bennett, Mørkøv opäť obrali Sagana o body

Na šprintérskej prémii na 46. kilometri bral najviac bodov z úniku Alaphilippe. V pelotóne sa ale šprintovalo. Opäť to bola úderná dvojica Sam Bennett – Michael Mørkøv (:dqt:), ktorá zobrala 9, respektíve 8 bodov. Peter Sagan bol z pelotónu tretí a slabšia rýchlosť mu dnes zarobila o dva body menej ako Bennettovi. Šesť bodov zobral Matteo Trentin (:ccc:), tretí muž bodovacej súťaže.

Rozdiel medzi Bennettom a Saganom bol po etape 47 bodov. Trentin na Sagana strácal 13 bodov.

Na Col de la Madeleine ťahal Bahrain, únik bez šance

Na prvo kopci dňa Col de la Madeleine začal pracovať v hlavnej skupine tím Bahrain-McLaren. Mal tam dosť jazdcov, ťahal Colbrelli, ale aj Wout Poels (:bmt:), ktorý Tour jazdí od začiatku so zlomeným rebrom. Ich španielsky líder Mikel Landa (:bmt:) sa pred etapou cítil dobre a vedel, že dnes je to jedna z posledných šancí na zlepšenie svojej siedmej celkovej priečky. Spokojný s tým musel byť tím Jumbo-Visma, ktorý na kopci vôbec neudával tempo.

Jazdci v oranžových bahrajnských dresoch zmenšili pelotón. Zo skupiny odpadol Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) a bolo tam už len približne 30 jazdcov, všetci favoriti celkového poradia a ich pomocníci. Šprintéri na prvých kilometroch stúpania prešli do pomalších skupín a dúfali, že etapu dokončia v časovom limite.

Z úniku vypadol Kämna, ktorý po včerajšom výbornom výkone nemal dostatok síl. Po vrchole Madelaine mali Martin, Alaphilippe, Izagirre a Carapaz náskok dvoch minút na hlavnú skupinu.

Pogačar vo virtuálnom bodkovanom drese

Na stúpani s najvyšším označením – HC (hors categorie – bez kategórie) získal najvyšší počet bodov Carapaz, až 20. Na piatej priečke však z pelotónu prišiel Pogačar. Krátkym nástupom získal 8 bodov a s 42 bodmi dostal na čelo vrchárskej súťaže. Doteraz jej vládol klasikár Benôit Cosnefroy (:alm:), ktorý mal spoločne s Pierrom Rollandom (B&B Hotels – Vital Concept) zhodne po 36 bodov. Na vrchole Col de la Loze sa neskôr ako na najvyššom stúpaní Tour udeľovalo až 40 bodov.

Najlepší mladý jazdec pretekov tak v tom momente viedol aj vrchársku klasifikáciu a v celkovom poradí bol 40 sekúnd za slovinským krajanom Rogličom.

Mikel Nieve nedokončil svoju prvú Grand Tour

V strede Col de la Madeleine sme sa dozvedeli o odstúpení Mikela Nieveho (:mts:). 36-ročný Španiel za svoju dlhú kariéru absolvoval 17 pretekov Grand Tours a všetky dokončil. Najhoršie skončil na neuveriteľnom celkovom 25. mieste, najlepšie bol 8. na Vuelte 2015. Až šesťkrát bol v prvej desiatke.

Dnes sa však táto obdivuhodná séria ukončila. Nieve zostúpil z bicykla a opustil preteky. Pády v prvých etapách a následné zdravotné bolesti sprevádzané bolesťami mu nedovolili pokračovať.

Príprava na finále

Na rýchlom zjazde bol najhorší Dan Martin, ktorý nemá úplne najlepšiu techniku jazdy. Na klesaní útočil Alaphilippe, ale Carapaz a Izagirre na neho dokázali reagovať. Martin sa musel zaradiť do hlavnej skupiny V doline pod lyžiarskym strediskom Méribel mali náskok dvoch minút na hlavnú skupinu. Za nimi však stále pracovala stajňa Bahrain-McLaren a nedarovala im väčší priestor.

Prezident Francúzska Emmanuel Macron na Tour de France:

Col de la Loze

profil Col de la Loze 17. etapa Tour de France 2020
Profil Col de la Loze | zdroj: letour.fr

Trojica Carapaz – Alaphilippe – Izagirre pokračovala a jej náskok sa nezvyšoval, ale ani nezmenšoval. 21 km pred koncom bol stále na čele vlak Bahrainu, za ním formácia Jumbo-Visma, ktorá mala po prvýkrát konkurenciu v prevahe na stúpaniach. Na konci pre Landu ťahali hlavne Pello Bilbao (:bmt:) a Damiano Caruso (:bmt:).

Tvrdé tempo v prvej polovici pochovalo šance úniku. Rýchlo to spadlo na 40 sekúnd, Alaphilippe 12 km pod vrcholom stuhol a začal sa prepadávať do zadných pozícií. Ako posledný odolával víťaz Giro d’Italia 2019 Richard Carapaz a v istom momente 5 km pred koncom získaval ďalšie sekundy k dobru. Jednoznačne išiel skvelé preteky a zachraňoval svoj tím INESO Grenadiers.

V skupine favoritov boli pri vstupe do posledných 7 km boli Roglič, Dumoulin, Kuss (:tjb:), López (AST), Landa, Bilbao (:bmt:), Urán (:efd:), Mas (MOV), Porte, De la Cruz, Pogačar (:uae:) a Adam Yates (:mts:).

4 km pred cieľom sa na čelo postavil David de la Cruz pre Pogačara. Vtedy zo skupiny odpadali LandaUrán Adam Yates. 3,5 km pred cieľom zaútočil Miguel Ángel López a ostali s ním len Roglič, Pogačar a Kuss. Po pár metroch sa na nich dotiahol aj Richie Porte. Situáciu začal kontrolovať Sepp Kuss (:tjb:).

Sólo pokus Carapaza sa ukončil 3 km pod vrcholom. Vtedy utiekol Kuss, vydal sa za ním López. Slovinci sa pozerali hlavne po sebe, keďže práve oni bojovali o titul. Držal sa s nimi Porte. Skupinky od seba delilo iba 10 sekúnd na najstrmších pasážach stúpania.

Roglič zrýchlil, posadil sa na koleso Kussa, ktorý si vystúpil z kolesa osamoteného Lópeza na čele. Na dvojicu z Jumbo-Visma strácal pár metrov Pogačar. Niekoľko sekúnd za nimi bol Porte. Kuss nakrátko stuhol a Pogačar bol na trati tretí.

Tour de France 2020 17. etapa priniesla rozdiely, vyhral ju Miguel Ángel López

Miguel Ángel López (AST) vyhral 17. etapu Tour de France 2020. So stratou 15 sekúnd skončil druhý Primož Roglič (:tjb:), tretí Tadej Pogačar (:uae:) s ďašími 15 sekundami. Štvrté miesto dnes získal po veľmi dobrom výkone Kuss.

Richie Porte bol piaty so stratou 1:01. Ďalších 11 sekund stratil Enric MasLanda prišiel 1:10 po víťazovi v spoločnosti Adama YatesaRigoberto Urán dnes stratil bez sekundy dve minúty.

26-ročný Miguel Ángel López, prezývaný „Superman“ vyhral prvú etapu na Tour pri svojej vôbec prvej účasti. Získal 17. profi víťazstvo v kariére. Na treťom mieste Grand Tours bol na Vuelte 2018 a Giro 2018.

Celkové poradie

Primož Roglič dnes niekoľkokrát útočil na Pogačara a získal na neho čas. Jeho 21-ročný slovinský konkurent má na neho 57-sekundové manko. Miguel Ángel López sa posunul už na tretiu priečku s odstupom 1:26.

Richie Porte sa priblížil pódiu a je tretí so stratou 3:05. Adam Yates je naďalej piaty. Na šiestu priečku sa prepadol UránLanda ani Mas dnes miesta nemenili, len celkové straty.

Do top-10 sa dnes dostal 40-ročný Alejandro Valverde (MOV). V etape skončil nestarnúci Španiel 12.

Posledný kilometer:

Peter Sagan

Peter Sagan a ostatní šprintéri prišli v grupette v časovom limite. Sagan skončil na 115. mieste so stratou 29:16.

Jedine Debusschere prišiel po časovom limite. Počas celej etapy chránil svojho lídra Bryana Coquarda (B&B Hotels  – Vital Concept).

Tour de France 2020 17 etapa – výsledky:

1.Miguel Ángel López (Col)AST04:49:08
2.Primož Roglič (Slo):tjb:00:15
3.Tadej Pogačar (Slo):uae:00:30
4.Sepp Kuss (USA):tjb:00:56
5.Richie Porte (Aus):tfr:01:01
6.Enric Mas (Spa)MOV01:12
7.Mikel Landa (Spa):bmt:01:20
8.Adam Yates (GBr):mts:
9.Rigoberto Urán (Col):efd:01:59
10.Tom Dumoulin (Ned):tjb:02:13

Tour de France 2020 17. etapa – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB74:56:04
2.Tadej Pogačar (Slo)UAE0:00:59
3.Miguel Ángel López (Col)AST0:01:26
4.Richie Porte (Col):tfr:0:03:05
5.Adam Yates (GBr):mts:0:03:14
6.Rigoberto Urán (Col):efd:0:03:24
7.Mikel Landa (Spa):bmt:0:03:27
8.Enric Mas (Spa)MOV0:04:18
9.Tom Dumoulin (Ned):tjb:0:07:23
10.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:09:31

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár