Slovinsko čaká s Pogačarom a Rogličom výzva zlepšiť sa, hovorí slovinský novinár

Tour de France 2020
Primož Roglič a Tadej Pogačar

zdroj: © A.S.O./Alex Broadway

Slovinsko je s neuveriteľnými talentami Tadeja Pogačara a Primoža Rogliča na vrchole. Na situáciu v slovinskej cyklistike sme sa pýtali šéfredaktora najväčšieho slovinského cyklistického magazínu Bicikel.com. Boštjan Svete pre Cyklonews.sk odpovedal na to, ako sa pozerá na Tour, kde dvaja jazdci malej balkánskej krajiny zabrali prvé dve miesta. Našli sme podobnosť so Slovenskom, ktoré bolo pred pár rokmi v rovnakej situácii, keď svetovej cyklistike začal dominovať Peter Sagan.

PG: Očakávali ste tento výsledok na Tour de France ešte pred tromi mesiacmi?

Boštjan Svete: Ak ste pozerali preteky ešte pred Tour de France – Tour de l’Ain a Dauphiné, kde sa Roglič doslova hral s Bernalom na stúpaniach, dalo sa čakať, že Roglič bude veľmi dobrý. Ale nečakali sme, že to urobí Pogačar. Viete, Pogačar je veľmi dobrý, ale nemá dobrý tím. Pogačar využil priateľstvo s Rogličom a skrýval sa za vlakom Jumbo-Visma.

A tu prichádza rozdiel. Pogačar má celú cyklistickú „školu“, keďže jazdí od detských čias. A v tom je ten rozdiel – Pogačar vie, ako jazdiť v pelotóne. Roglič je v cyklistike pomerné nový. Odlišné na tejto Tour bolo hlavne to, že Roglič mal veľmi silný tím.

Aj keď sa pozriete na ich štýl jazdenia – je úplne odlišný. Pogačar je veľmi mladý a explozívny na stúpaniach, je veľmi výbušný na krátkych intervaloch. Roglič vie nasledovať útoky, je veľmi silný, ale nie je taký výbušný.

Tadej Pogačar
Pogačar útočí v 8. etape TdF | zdroj: www.instagram.com/ciclisti.brutti

Čiže v 8. etape to nebolo len kamarátstvo, ale aj rozdielne kvality? Pogačar vtedy získal 40 sekúnd. 

Ôsma etapa to iba potvrdzuje. Roglič s tímom boli jediní, kto dovtedy tvorili Tour de France. Nikto iný tam nebol. Každý iba pozeral na to, čo urobí Jumbo-Visma, prípadne čo vymyslí Pogačar, ale každý čakal.

Ako ste reagovali na 20. etapu, časovku? Čakali ste také niečo od Pogačara? Mali Jumbo-Visma útočiť predtým?

Nikto to nečakal. Práve som dokončil editoriál k nášmu vydaniu a dostal som správu od novinára, ktorý bol práve pri tej etape. Všetci novinári na Tour si už pripravili články o tom, že Roglič vyhral. V jednej minúte sa ten článok znehodnotil. Ponáhľali sa, menili všetko. Celý svet bol pripravený na Rogliča.

Po vojne je každý generál. Hlavnú chybu podľa mňa urobil športový riaditeľ Jumbo-Visma. Ste v pelotóne, vidíte jazdcov. Jasné, Roglič a Pogačar sú kamaráti, ale keď jazdia, neexistuje priateľstvo. Jazdia za UAE a za Jumbo-Visma. Takže športový riaditeľ je ten, kto musí viesť a hovoriť, čo je zlé a čo sa môže robiť. Ale tak si boli istí víťazstvom, boli jediný tím, ktorý vládol Tour…teda až do 20. etapy.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar a Primož Roglič pred 15. etapou | ©A.S.O./Alex Broadway

Ako Slovinsko reagovalo? Konali sa nejaké oslavy?

Nie, žiadne oslavy. Toto pravdepodobne počká na koniec októbra alebo koniec Vuelty. Momentálne máme v krajine veľmi striktné obmedzenia o hromadných podujatiach, takže najbližší mesiac sa neplánuje žiadna oslava a privítanie Primoža a Tadeja. Ale niekedy to v pláne je. Na ceremoniál v Paríži prišiel slovinský prezident.

Zažíva Slovinsko nárast popularity cyklistiky?

Už niekoľko rokov zažívame „boom“. Ten začal s víťazstvami Primoža Rogliča. Hlavne, keď vyhral etapu na Tour de France v roku 2018. Už predtým sme mali víťazov etáp, ale Roglič bol jazdcom, ktorý to urýchlil. A teraz tento trend bude pokračovať s Pogačarom.

Myslím, že v každej krajine sa predáva menej časopisov, ale to je všeobecne. Webovej stránke sa darí, ale nemyslím si, že úspechy Rogliča a Pogačara nejak výrazne zvýšia počet čitateľov.

Prečo máte toľko veľa jazdcov vo World Tour? Je ich tam deväť. 

Pretože počas mnohých rokov boli slovinskí jazdci známi ako dobrí domestici. Ale teraz sa to mení, lebo Primož Roglič ukázal, že slovinskí jazdci vedia viesť preteky a nie sú len pomocníci.

Matej Mohorič
Matej Mohorič vyhral etapu na Okolo Poľska 2019. Sezónu predtým ovládol BinckBank Tour a na konte má dve Grand Tour etapy

Je v Slovinsku nejaký dobrý systém práce s mládežou zo strany vlády? Okrem prvých dvoch jazdcov Tour máte aj veľmi dobrých jazdcov ako Mohoriča, Polanca či Mezgeca.

Teraz zažívame obdobie s excelentnými jazdcami. Ale v skutočnosti nemáme nejakú dobrú politiku, ktorá by vylepšovala mladých jazdcov. Dúfam, že zmena systému bude prvou vecou, ktorá sa v ďalších rokoch zmení.

Máme nejaký systém, ale v posledných piatich rokoch máme veľký problém s juniorskými jazdcami. Máme problém s tímami od 18 do 23 rokov. Máme len dva tímy, kde môžu títo jazdci pretekať. Máme iba dva tímy, kde jazdci v najdôležitejšom veku rastú. A to nie je dosť.

Rozdiel medzi Slovinskom a Slovenskom:

Na vašom šampionáte sme mali 40 jazdcov a máte 5 miliónov obyvateľov. My sme mali 59 ľudí na štarte a máme 2 milióny. Peter Sagan je najväčšou hviezdou pelotónu, prečo nemáte viacej jazdcov?

Teraz Sagan pomaly klesá, ale Slovinsko je teraz v čase, v akom ste boli vy, keď Sagan začínal byť hviezdou. Pred nami je rovnaká výzva a možnosť, ako vtedy pred vami. Kompetentní teraz musia urobiť niečo, aby sme to využili a mali lepší systém mládeže. O desať rokov môže všetko padnúť. Ešte aj skôr, ak sa jazdec zraní a jeho sláva opadne. Nič nie je isté.

Obávam sa nielen o budúcnosť mládeže, ale aj cyklistických médií a hľadáme iné cesty. Sami robíme preklady cyklistických kníh a urobili sme aj preklad knihy Petra Sagana. Rovnako sme ako jediní na svete preložili knihu komentátora Eurosportu Carltona Kirbyho, robili sme s ním rozhovor a je to zábavný chlap. Knihu odporúčam.

Borjanovi ďakujeme za ochotu a čas, ktoré si pre nás našiel. 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár