Roglič a jeho tím porazili Ineos na Tour de l’Ain

Roglic na Tour de l'Ain

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Primož Roglič (:tjb:) ovládol celkové poradie na pretekoch Tour de l’Ain. Skvele sa ukázal jeho tím Jumbo-Visma, ktorý konkuroval Ineosu s Eganom Bernalom. 

Od 7. do 9. augusta sa v juhovýchodnom Francúzsku konali preteky Tour de l’Ain 2020. Počas troch etáp sme mali možnosť sledovať tímy Ineos a Jumbo-Visma, ktoré tu poslali všetkých hlavných jazdcov, ktorí za nich budú bojovať na Tour de France. Preteky patrili do tretej najvyššej kategórie, 2.1., no prilákali veľké mená svetového pelotónu.

Na štarte sme videli prakticky väčšinu favoritov pred Tour de France, ktorá začína 29. augusta. Boli tu lídri z dvoch najväčších tímov Roglič, Dumoulin, Kruijswijk (:tjb:), Bernal, Thomas, Froome (:ins:), ale aj Porte, Mollema (:tfr:), G. Martin (COF), D. Martin (:isn:) či Quintana (Arkea Samsic).

1. etapa | Montréal-La-Cluse – Ceyzériat | 139,5 km

V prvej etape došlo na poslednom kilometrovom stúpaní k útokom od Jana Hirta (:ccc:), či tvrdému tempu od tímu Jumbo-Visma, hlavne Toma Dumoulina (:tjb:). Etapu po hromadnej koncovke vyhral Andrea Bagioli (:dqt:). Nováčik v profesionálnej cyklistike získal vo veku 21 rokov prvý triumf. V poslednej stovke metrov sa cesta ešte zdvihla a Talian ukázal skvelé zrýchlenie a zo zadnej pozície prešpurtoval druhého Primoža Rogliča (:tjb:). Tretí skončil talentovaný Švajčiar Stefan Bissegger v drese národnej reprezentácie.

2. etapa | Lagnieu – Lélex Monts-Jura | 140,5 km

Druhý deň už obsahoval dlhšie, približne desaťkilometrové stúpania. Po dvoch kategorizovaných kopcoch 2. kategórie prišiel na záver tiahly výstup dlhý 11 km končiaci na falošnej rovinke. V posledných 35 km za to zobral tím Jumbo-Visma, ktorý sa postaral o veľmi tvrdé tempo a pred záverom o víťazstvo bojovala skupina zložená z 12 jazdcov. Samostatne útočil Steven Kruijswijk (:tjb:), vyťažil tak domestikov Ineosu a potom mal George Bennett (:tjb:) s Rogličom (:tjb:) priestor na kontrolovanie skupiny.

Na záver sa šprintovalo. Tam svoju univerzálnosť potvrdil Primož Roglič (:tjb:) a vyhral etapu pred Eganom Bernalom (:ins:) a Valeriom Contim (:uae:). Slovinec sa dostal do líderského dresu, ktorý vymenil za svoje novo predstavené národné farby.

3. etapa | Saint-Vulbas – Grand Colombier  | 144.5 km

Kráľovská etapa končila na stúpaní Grand Colombier (17,8 km o sklone 7%) v pohorí Švajčiarska Jura. Rovnaký výstup sa objaví v 15. etape tohtoročnej Tour de France a išlo o peknú ochutnávku Grand Tour. Na ťahu dnes bol tím Ineos, ktorý musel útočiť na Rogliča. Dlho pracoval víťaz Tour 2018 Geraint Thomas (:ins:), neskôr Jonathan Castroviejo (:ins:) a Chris Froome (:ins:), ktorý ešte stále bojuje o miesto v tíme na augustovom Grand Départ v Nice. Brit sa ukázal nohy až do 8. kilometra pred koncom, kedy sa kompletne vyšťavil. Spoločne so Španielom však dostali do problémov Egana Bernala (:ins:), ktorý v skupine ostal sám a vyzeralo to, že sa trápi.

To na čele zriedenej skupiny operovali George Bennett (:tjb:) a Dumoulin (:tjb:). Po troch nástupoch dobre vyzerajúceho Richieho Porta (:tfr:) v poslednom kilometri Bernal predsa len nastúpil. Na jeho kolese bol však ihneď nalepený Roglič. V posledných 200 metroch ukázal 30-ročný víťaz Vuelty svoju šprintérsku silu a ovládol svoju druhú etapu na pretekoch a celkovo si s prehľadom udržal žltý dres. Druhý skončil Bernal, tretí opäť pasívny Nairo Quintana (Arkéa-Samsic).

Roglič ovládol celkové poradie Tour de l’Ain 2020

1.Primož Roglič (Slo):tjb:11:21:12
2.Egan Bernal (Col):ins:0:00:18
3.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic0:00:28
4.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:56
5.George Bennett (NZl):tjb:0:01:27
6.Bauke Mollema (Ned):tfr:
7.João Almeida (Por):dqt:
8.Guillaume Martin (Fra)COF
9.Jesùs Herrada (Spa)COF
10.Fabio Aru (Ita):uae:0:04:26

Primož Roglič vyhral Tour de l’Ain 2020 po dominantných výkonoch. Spoľahnúť sa mohol na svoju stúpajúcu formu, ale aj veľmi silný tím. Vyzerá to tak, že po rokoch dominancie vláčiku tímu Sky/Ineosu niekto dokázal vybudovať rovnakú zbraň. Na predčasné závery o Tour de France je ale veľmi skoro. Bernal ešte vôbec nemá finálnu formu, nemal by ju mať ani Roglič, aj keď ten v minulosti viackrát svoju prípravu prepálil a v treťom týždni Grand Tours na najlepších nestíhal. V kopcoch vyzeral silne tom Dumoulin, ktorý sa zúčastnil na pretekoch po takmer 420 dňoch od pádu a zdravotných komplikácií.

Ineos viedol víťaz Tour de France Egan Bernal, ktorému dobre slúžili hlavne Thomas a Castroviejo. Froomovi sa podarilo po minuloročnom ťažkom páde dostať opäť na úroveň svetového pelotónu, aj keď na svoje najlepšie vrchárske časy ešte stráca. Tím Ineos podľa najnovších správ nemá rozhodnuté o poslednom voľnom mieste na Tour. Možno tímové odhodlanie a práca na Grand Colombier mu miestenku zaistí. Ťažko ale pri zlepšujúcej sa forme Bernala bude lídrom. Hlavne ak Froome o pár mesiacov vymení tím Ineos za Israel Start-Up Nation.

V top 10 sme videli aj Joãa Almeidu (:dqt:). Quick Step tak po Bagiolim ukázal ďalšieho perspektívneho 21-ročného jazdca. Dobre vyzeral aj Richie Porte (:tfr:), ktorý sa poslednýkrát pokúsi vo veku 35 rokov zajazdiť „Starú Dámu“ na výsledok.

Francúzske vrchárske etapáky pokračujú už ďalší týždeň na Critérum du Dauphiné. Vo vyslovene kopcovitom profile opäť uvidíme podobných protagonistov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár