Chris Froome oficiálne končí v Team Ineos a prestupuje do Izraelu

Chris Froome na UAE Tour 2020

zdroj: twitter.com/LesoirSports

Team Ineos oficiálne potvrdil, že na konci sezóny najúspešnejšiu Grand Tour zostavu opustí Chris Froome (:ins:). Podľa portálu Cyclingnews si Brit našiel nový tím, bude ním Israel Start-Up Nation. 35-ročný jazdec s World Tour tímom podpísal niekoľkoročný kontrakt a pokračuje v misii získať piaty triumf na Tour de France.

Manažér Ineosu Dave Brailsford:

„Chrisov kontrakt sa ukončil a rozhodli sme sa ho nepredĺžiť. Toto oznámenie vydávame skôr, ako by sa malo, ale chceli sme zabrániť rôznym špekuláciám a sústrediť sa na zvyšok sezóny. Chris bol s nami od začiatku tímu [ešte pod názvom Team Sky, pozn. red.]. Je to veľký šampión, zažili sme spolu mnoho ale myslím, že toto rozhodnutie je správne. Chris chce mať samostatnú vedúcu pozíciu v tíme, čo mu pri vysokej konkurencii nedokážeme zaručiť.“

Chris Froome:

„Bola to fenomenálna dekáda s týmto tímom, dosiahli sme veľa a budem si ceniť tieto spomienky. Teším sa na nové výzvy, keďže sa posúvam v mojej kariére Stále chcem vyhrať piaty titul na Tour de France.“

Nie je jasné, či si víťaz siedmich Grand Tour prinesie aj personál do tímu vlastneného americkým podnikateľom Ronaldom Baronom. Froome bol v Team Sky/Ineos od roku 2010. Za tím získal všetky svoje profesionálne víťazstvá, prvým bola etapa na Vuelte 2011, ktorú po vylúčení Coba Aceba vlani vyhral. Neskôr od roku 2013 získal štyrikrát Tour de France, v rokoch 2013, 2015, 2016 a 2017 a je blízko sa dostať na historickú hranicu piatich Tour. Po Vuelte 2017 vyhral aj Giro d’Italia heroickým výkonom v 19. etape a dosiahol tak na kariérnu trojkorunu.

Vlani ho od bojovania na Tour de France zastavil veľmi ťažký pád na Critérium du Dauphiné. Po náraze do steny utrpel zlomeninu stehennej kosti, poranenia panvy, zápästia, hrudnej kosti a stavca. Už vo februári tohto roka sa mu podarilo zapísať si prvý štart od zranenia na pretekoch UAE Tour a tým dokázal, že jeho odhodlanie pretekať naspäť vo vrcholnej forme je vysoké.

Team Ineos ešte neoznámil zostavu na Tour de France. Je takmer isté, že lídrami budú obhajca žltého dresu Egan Bernal (:ins:) a víťaz z roku 2018 Geraint Thomas (:ins:). Či už dohodnutý odchod Frooma z tímu bude mať vplyv na výber alebo rolu na Tour, zatiaľ nevedno.

 

Zdroj: teamineos.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár