Critérium du Dauphiné: Martínez fantasticky získal žltý dres, Kuss vyhral skvelú finálnu etapu

Pódium Critérium du Dauphiné 2020

zdroj: twitter.com/dauphine

Daniel Felipe Martínez (:efd:) celkovo vyhral Critérium du Dauphiné 2020. V poslednej etape zvíťazil Sepp Kuss (:tjb:). Išlo o mimoriadne hektický deň, útočilo sa hneď od začiatku. V závere vznikli selekcie s favoritmi. Do stíhacej skupiny sa prepadol Thibaut Pinot (FDJ), ktorý aj napriek dobrému výkonu vo finále nestačil na víťazného Kolumbijčana o 29 sekúnd. Do dnešného boja nezasiahol Primož Roglič (:tjb:). Dominantný jazdec posledného týždňa včera spadol.

Piata etapa pretekov Critérium du Dauphiné 2020 ukončila poslednú závodnú prípravu na blížiacu sa Tour de France, Tá štartuje 29. augusta. Do Francúzska smerovali veľké mená, viaceré však po včerajšku pre zdravotné problémy odstúpili. Do etapy dnes nezasiahli priebežný líder Primož Roglič (:tjb:), víťaz Tour Egan Bernal (:ins:), lídri svojich tímov Steven Kruijswijk (:tjb:) alebo Emanuel Buchmann (BOH). Poslední dvaja menovaní doplatili na veľmi nebezpečný strmý zjazd, cez ktorý sa včera išlo. Boli na ňom viaceré výtlky, štrk alebo poklopy od kanalizácie.

Dnes sa prešlo 153,5 km. Išlo o najťažší deň v sedle. V pláne bolo 8 kategorizovaných stúpaní. Medzi nimi vynikali hlavne Col de Romme (8,8 km – 8.9%), Col de la Colombiere (7,5 km – 8,5%). Finále v Megeve prišlo po schodovitej sekcii dvojkových stúpaní. Stúpať sa začalo od méty 26 km do konca. Poslednýkrát sa cesta zdvihla 9 km pred cieľom na tiahlom kopci s priemerom 4,6%.

Profil 5. etapy Critérium du Dauphiné:

5. etapa Critérium du Dauphiné 2020
5. etapa Critérium du Dauphiné 2020 | zdroj: criterium-du-dauphine.fr

Etapa vybuchla hneď na začiatku

Do etapy nastúpil na priebežnom prvom mieste celkovej klasifikácie Thibaut Pinot (FDJ). Z úcty k Rogličovi si ale nezvolil nosiť žltý dres.

Po údernom tempe Wouta van Aerta (:tjb:) a dlhšom zjazde sa na čele vytvorila 11-členná skupina. Bola zložená z absolútnych favoritov pretekov, čiže PinotaAlaphilippa (:dqt:), Pogačara (:uae:), Dumoulina (:tjb:), Kussa (:tjb:) či Landu (:bmt:). Chýbali borci ako López (AST), Martinez (:efd:), Quintana (MOV) či Porte (:tfr:). Neskôr sa na vedúcich členov dotiahli aj ostatní favoriti a na špici sa nachádzalo 25 pretekárov.

Útočilo sa vo veľkom, čo iba viac prerieďovalo skupinu. Pod Col de la Colombiere sa situácia upokojila a etapu viedli všetci lídri. Nie všetci ale mali dostatok pomocníkov, skupina sa skladala z 23 mužov.

Po 60 km pretekania sa do úniku dostali Julian Alaphilippe (:dqt:) a Pavel Sivakov (:ins:). Mali náskok 50 sekúnd. V skupine za ním sa darilo držať tempo. Na to nereagoval Mikel Landa a musel si vystúpiť z hlavnej skupiny. Španiel dnes nabral veľkú stratu. Rýchlosť udával Van Aert, ktorý sa v horách ukazuje mimoriadne prínosne pre svoj tím.

Na col des Aravis si David de la Cruz (:uae:) zabezpečil dres pre lídra vrchárskej súťaže. Na dvojkovom stúpaní skončil tretí, minútu za Alaphilippom a Sivakovom.

Preteky takto ďalej pokračovali, s dvojicou na čele a skupinou s viacerými favoritmi.

32 km pred koncom spadol Sivakov, ale rýchlo sa pobral na bicykel a pokračoval v úniku s Francúzom aj napriek odreninám a roztrhanému dresu.

Pred poslednou sekciou stúpaní odstúpil Nairo Quintana (Arkea-Samsic). Kolumbijčan sa sťažoval na bolesť v kolene. To si poranil pri nehode s autom pri tréningu v Kolumbii.

Posledné stúpania

Schodovité finále ešte ponúklo veľkú drámu po mimoriadne zaujímavom dni. Najprv z hlavnej skupiny útočili Tadej Pogačar (:uae:) a Miguel Ángel López (AST). Na stíhaní sa podujali Sepp Kuss (:tjb:) a Daniel Martinez (:efd:).  S odstupom ich nasledovali Bardet (:alm:), Valverde (MOV), Mas (MOV) a Lutsenko (AST). Na tempo útočníkov nevládal Thibaut Pinot (FDJ), ktorý sa ocitol v problémoch a hra o celkové poradie sa otvorila, keďže Martínez sa pri odpadnutí jazdca FDJ stal virtuálnym lídrom.

Pogačar, Alaphilippe, Martinez, Kuss, Sivakov a López boli 20 km pred cieľom na čele. Za nimi bola Pinotova skupina s minútovou stratou. Najsilnejší jazdci zo skupiny favoritov sa tak spojili s utečencami.

Z tejto prednej grupy sa útočilo. Skúšali to Kuss, Pogačar aj Sivakov. Do problémov dostali Lópeza, ale na poslednom stúpaní bola šestica pokope. Naháňala ich partia okolo Pinota, kde neskôr zatlačil Warren Barguil (Arkea-Samsic). Nastupoval aj Bardet a ich strata na čelo sa začala zmenšovať. Ako keby druhý dych nabral Pinot a sám začal sťahovať svoje manko 8 km pred záverom. O dva kilometre sa na jeho koleso dostal Tom Dumoulin (:tjb:), neskôr aj najsilnejší muži zo stíhacej skupiny. Tam ešte o pódium bojoval ďalší Francúz Guillame Martin (COF).

15 km pred koncom bolo tempo lídrov už príliš na Alaphilippa a prepadol sa dozadu, podobne aj López. Neskôr sa vpredu začalo taktizovať. Netrvalo dlho, aby sa 9 km pred cieľom osamostatnil Sepp Kuss.

Američan si udržoval polminútový náskok na Martínezovú skupinu. V nej sa striedali Pogačar, Sivakov a Martinez. Ničoho sa nevzdával Thibaut Pinot, ktorý stále sťahoval svoju stratu. Spoza jeho kolesa v posledných troch kilometroch zaútočili Lennard Kämna (BOH) a Dumoulin (:tjb:).

Záver

Sepp Kuss po silnom individuálnom výkone vyhral 5. etapu Critérium du Dauphiné. Po jeho útoku na neho nikto nestačil a v svižnom tempe pokračoval smerom na cieľovú pásku s 27 sekundami k dobru na druhého jazdca. Američan dostal voľnú ruku po strate tímového lídra Rogliča a každému ukázal, akú formu si do Francúzska priniesol.

Daniel Martinez skončil na druhom mieste, pripísal si šesť bonusových sekúnd a čakal, s akou stratou skončí Pinot. Tretie miesto vo fantastickej etape zobral Slovinec Tadej Pogačar.

Thibaut PinotWarren BarguilRomain Bardet Guillame Martin stíhali Martíneza. Najviac roboty spadalo na Pinota, ktorý väčšinu kopca išiel v podstate individuálnu časovku. Do cieľa prišiel so stratou 35 sekúnd na Kolumbijčana, čo mu na celkové víťazstvo nestačilo o približne polminútu.

Posledný kilometer:

Celkové poradie

Daniel Felipe Martinez neuveriteľne vyhral Critérium du Dauphiné 2020. Správne dnes nasledoval útoky najväčších favoritov. Dostal pod tlak Pinota, ktorý sa najprv prepadol do stíhacej skupiny a rýchle nohy našiel až v samotnom závere. Francúz celkovo stratil 29 sekúnd na 24-ročného vrchára.

Marzínez dnes získal najväčšíe víťazstvo v kariére. Pred etapou bol na druhom mieste, no dokázal zlomiť Pinota. Okrem toho má na konte víťaznú etapu z Paríž – Nice 2019 alebo tretie miesto na Okolo Kalifornie 2018. Stal sa prvým kolumbijským víťazom Critérium du Dauphiné od roku 1998, kedy to dokázal Luis Herrra.

Thibaut Pinot napriek kríze v strede etapy ukázal formu pred Tour de France. Tam sa pokúsi zaútočiť na celkové poradie. Dnes sa ukázalo, že pri absencii dominantných tímových vlakov Jumbo-Visma a INEOS sa dá v horách jazdiť úplne otvorene bez zbytočných stratégií. Francúzsko dnes získalo aj tretie miesto s Guillamom Martinom (COF). Ten taktiež zažíva výbornú formu.

Peter Sagan

Peter Sagan (BOH) dnešnú etapu nedokončil. Počas týždňa zbieral pretekárske kilometre v čisto vrchárskych etapách. Tento tréning si zvolil pred svojím prvým veľkým cieľom sezóny – Tour de France.

Výsledky 5. etapy Critérium du Dauphiné 2020:

1.Sepp Kuss (USA):tjb:3:58:39
2.Daniel Felipe Martinez Poveda (Col):efd:0:00:27
3.Tadej Pogacar (Slo):uae:0:00:30
4.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:00:45
5.Tom Dumoulin (Ned):tjb:0:00:51
6.Lennard Kämna (Ger)BOH
7.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:01:02
8.Guillaume Martin (Fra)COF0:01:04
9.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:06
10.Warren Barguil (Fra)Arkea-Samsic

Celkové poradie Critérium du Dauphiné:

1.Daniel Felipe Martinez Poveda (Col):efd:21:44:58
2.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:29
3.Guillaume Martin (Fra)COF0:00:41
4.Tadej Pogacar (Slo):uae:0:00:56
5.Miguel Angel Lopez Moreno (Col)AST0:01:38
6.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:43
7.Tom Dumoulin (Ned):tjb:0:02:07
8.Lennard Kämna (Ger)BOH0:02:14
9.Warren Barguil (Fra)Arkea-Samsic0:02:14
10.Sepp Kuss (USA):tjb:0:02:55
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár