19. etapa Tour de France 2021: profil, trasa, favoriti

Tour de France 2021
19. etapa Tour de France 2021 (TdF)

zdroj: Larrousiney (+text, filter)

Pred záverečnou časovkou a ceremoniálom v Paríži cyklistov čaká ešte jedna rovinatá skúška. 19. etapa Tour de France 2021 asi padne šprintérovi, a teda s najväčšou pravdepodobnosťou rekordnému Markovi Cavendishovi, ale v ceste mu budú stáť odolní hladní špurtéri, alebo úspešný únik.

19. etapa TdF 2021:

piatok 16. júla 2021
Dĺžka
: 207 km
Profil: rovinatý, 1100 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:30, Mourenx
Predpokladaný dojazd: ~17:19, Libourne

19. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV



19. etapa Tour de France (TdF) 2021 – trasa

Z Pyrenejí sa pelotón posúva kolmo na sever. Začína sa v malom meste Mourenx, ktoré bolo na Tour päťkrát, ale do pamäti sa zapísalo hlavne Eddymu Merckxovi. „Kanibal“ v ňom získal po veľkom sóle osemminútový náskok a o pár dní oslavoval svoje prvé celkové víťazstvo na Tour v roku 1969.

Cez nížinu a národný park Landes de Gascogne plný borovicových lesov a atlantickej prírody sa po dlhých 207 km finišuje v meste Libourne. S malým mestom sa spája ďalšia legenda, Jacques Anquetil, ktorý tu dva dni pred koncom Tour potvrdil svoju dominanciu a vyhral svoj prvý žltý dres v roku 1957.

Dva dni pred koncom Tour má žltý dres aj Tadej Pogačar, ktorý svoju dominanciu potvrdil už v mnohých prípadoch. Vyhral dve pyrenejské etapy za sebou a s 5-minútovým náskokom pravdepodobne vyhrá aj svoju druhú Tour de France. Časovka v 20. etape by ho nemala zastaviť.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. ©A.S.O./Pauline Ballet

19. etapa Tour de France (TdF) 2021 – profil

19. etapa Tour de France 2021
19. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

V pozadí štartu sa nachádzajú majestátne hory, ale treba sa pozerať vpred. Prvá časť v Akvitánsku je zvlnená a ideálna pre tvorbu úniku. Obsahuje predposledné kategorizované stúpanie pretekov, Côte de Bareille (1,9 km – 5,1%) už 12 km po štarte.

Aj šprintérska prémia sa nachádza na stúpaní, takže Michael Matthews môže ešte viac-menej ukázať, že zdanlivo prehratý súboj o zelený dres ešte nevzdal. Aspoň symbolicky.

Nasleduje predlhá rovina, až sa prekročí rieka Garonne. V dedine Cadillac sa začne posledná zvlnená časť etapy. Dedina je pomenovaná po Antoineovi de la Mothe Cadillacovi, francúzskom objaviteľovi a zakladateľovi amerického mesta Detroit. Jedna z najstarších automobilových značiek na svete Cadillac, je divíziou detroitského koncernu General Motors a tiež nesie meno po dobrodruhovi z Akvitánie.

Ale krátke „brdky“ nikomu problémy neurobia, žiaden šprintér by sa nemal dostať do červených čísel.

Samotné finále je najprv rovinaté, posledný kilometer je do falošnej rovinky. Cesta je priama, bez zbytočných zákrut. Pozor si treba dávať na ostrovčeky a bariéry v strede cesty, tie môžu byť jedinou bezpečnostnou otázkou.

Počasie

Francúzsky meteorologický ústav hlási slnečné počasie a príjemných 25 ºC počas celého dňa. Zároveň sa počas celej etapy hlási protivietor, ktorý bude s pribúdajúcimi kilometrami naberať na sile. Zlá správa pre útočníkov, dobrá pre organizovaný pelotón.

Bodovacia súťaž (zelený dres) pred 19. etapou TdF

01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step298
02Michael MatthewsTeam BikeExchange260
03Sonny ColbrelliBahrain Victorious208
04Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix184
05Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step155
06Tadej PogacarUAE Team Emirates146
07Michael MørkøvDeceuninck-Quick Step112
08Wout Van AertJumbo-Visma101
09Matej MohoricBahrain Victorious98
10Jonas VingegaardJumbo-Visma88

Bodovanie počas etapy:

Šprintérska prémia – Saint-Sever– 153 km pred cieľom
20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2 a 1 bod pre prvých 15 pretekárov

Cieľ – Libourne
50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3 a 2 body pre prvých 15 pretekárov v cieli

19. etapa Tour de France (TdF) 2021 – favoriti

Možné scenáre

  • Agresívna jazda od Team BikeExchange a Team Bahrain Victorious pre odolných šprintérov Michaela Matthewsa a Sonnyho Colbrelliho, ktorí zvládli horské etapy oveľa lepšie ako Cavendish. Prvé kilometre nie sú rovné a Matthews stráca len 38 bodov na Cavendisha, na prémii môže získať až 20. Vtedy by mala austrálsko-talianska dvojica výhodu aj v cieli.
  • Prvé kilometre poslúžia na vytvorenie úniku zloženého z tempárov a klasikárov. Získajú veľký náskok a prídu si po etapu, ako to urobil Nils Politt v 12. dni. Absencia viacerých šprintérov ponúka výhodu, keďže sa nenájde veľa tímov, ktoré by to chceli doviesť do špurtu. Niektorí kandidáti ako Stefan Küng alebo Stefan Bissegger sa však budú šetriť na sobotňajšiu časovku.
  • Šprintérske tímy Deceuninck – Quick-Step, Alpecin-Fenix a Team DSM ukontrolujú únik a poskytnú šprintérske finále.

Šprintéri

Petr Vakoč nám počas voľného dňa povedal, že v Alpecine sa pokúsia hlavne o poslednú variantu. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) zvládol hory dobre a po Cavendishovi je druhým najrýchlejším mužom.

23-ročný Belgičan stratil svoj šprintérsky vlak, ale práve únava hlavného rivala môže byť niečo, s čím môže na dlhej etape po troch týždňoch brutálneho pretekania výhoda.

Jasper Philipsen
Jasper Philipsen. twitter.com/FlandersClassic

Mark Cavendish (:dqt:) je na hrane prekonania historického rekordu TdF. Na konto si môže pripásať 35. víťazstvo. Má suverénne najlepší šprintérsky vlak s jazdcami, ako Michael Morkov, Davide Ballerini a Kasper Asgreen. Taktiež je aj najrýchlejším mužom prebiehajúcej Tour de France a ak všetko vyjde podľa plánu, mal by sa radovať. Alebo si nechá korunováciu na post absolútnej šprintérskej legendy až na Paríž?

Mark Cavendish 13. etapa Tour de France 2021
4 etapy Marka Cavendisha. © A.S.O./Charly Lopez

Cees Bol (DSM) je zatiaľ len odvarom toho, s čím sa predstavoval na vlaňajšej Tour, kde bol vyrovnaným súperom vo viacerých šprintoch. Holanďan ešte ani raz nevyužil svoj vlak podľa predstáv. Takisto v každej etape ledva dochádzal v limite, dokáže sa ešte ku koncu Tour premôcť?

2. etapa Paríž - Nice 2021 Cees Bol
Cees Bol. © A.S.O./Fabien Boukla

Wout van Aert (:tjb:) sa podľa vlastných slov bude šetriť na časovku, v ktorej je po vzraste formy veľkým favoritom. Belgičan však vie aj na konci dňa zašprintovať, na tejto Tour už obsadil aj druhé miesto v rovinatej etape.

Univerzálny víťaz etapy na Mont Ventoux však pre Het Nieuwsblad povedal, že v tíme Jumbo-Visma bude špurtovať Holanďan Mike Teunissen (:tjb:), ktorý vyhral prvú etapu na TdF pred dvoma rokmi.

Mike Teunissen na TdF '19
Mike Teunissen na TdF ’19. © ASO/Pauline BALLET

Michael Matthews (:bex:) má motiváciu hlavne v podobe zeleného dresu, v ktorom má ešte matematickú šancu poraziť Cavendisha. Musel by byť agresívny na prémii a v cieli by ho muselo postretnúť šťastie v podobe zaváhania Cavendisha. V rovnom šprintérskom súboji je totiž o triedu pomalší, ale tento rok už skončil v top 5.

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

O ďalšiu triedu v šprintérskych koncovkách je nižšie taliansky majster Sonny Colbrelli (TBV), ktorý aj napriek životnej forme nedokázal získať etapové prvenstvo. Rýchlosť by aj mal, ale najväčším problémom je pozičná hra a výber správneho kolesa.c

Mads Pedersen (:tfr:), Magnus Cort (:efn:), André Greipel (:isn:), Christophe Laporte (COF) sú ďalšími rýchlikmi, ktorí na Tour ostali.

Klasikári

Lukas Postlberger (BOH), Iván Garcia Cortina (MOV), Oliver Naesen (ACT), Greg Van Avermaet (ACT), Anthony Turgis (Team TotalEnergies), Jasper Stuyven (:tfr:), Alex Aranburu (AST) alebo Bren Van Moer (:lts:). 

Nils Politt 12. etapa Tour de France 2021
Nils Politt sa radoval na rovinatej etape z úniku. © A.S.O./Charly Lopez

To sú len niektorí únikoví špecialisti a klasikári, ktorí sa môžu dostať do úniku a bojovať s niekoľkominútovým náskokom na pelotón o veľký triumf na Tour.

V dobrej forme sa nachádza Christopher Juul-Jensen (:bex:). Únikový špecialista Thomas De Gendt (:lts:) hovorí o znechutení z Tour, ktorá je pravdepodobne jeho posledná. Vyburcuje ho to k lepším výkonom?

V prospech úniku hovorí fakt, že až 15 tímov ešte nevyhralo ani etapu a práve tieto celky budú agresívne.

19. etapa TdF 2021 – favoriti

Hlavne pre protivietor si myslíme, že pelotón má šancu na kontrolovanie úniku. Preto za favoritov dávame šprintérov.

★★★★ Cavendish
★★★ Philipsen
★★ Pedersen, Van Aert, Teunissen, Pedersen,
★ Postlberger, Turgis, Naesen, Stuyven, Van Moer

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár