19. etapa Tour de France 2022: O francúzske víťazstvo sa postaral Laporte

Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/1550499635546001409/photo/1

19. etapa Tour de France 2022 mala byť venovaná najrýchlejším mužom pelotónu. Na rovinatom profile sa odohral dramatický boj o etapový triumf. V závere využil chaos, ktorý vznikol na posledných dvoch kilometroch Christophe Laporte (:tjb:) a získal víťazstvo pre Francúzov. 

Profil etapy:

zdroj: https://www.letour.fr/en/stage-19

Slávnostný štart

Po náročných dňoch v horách na cyklistov čakala rovinatá etapa. Štartové pole vyrazilo na trať pár minút po jednej popoludní. Prvé tri kilometre pelotón absolvoval pohromade. O o pár metrov neskôr atakovala pätica Mikkel Honoré (:dqt:), Matej Mohorič (TBV), Taco Van DerHoorn (:iwg:), Quinn Simonns (:tfr:) i Nils Politt (BOH). To si takmer hneď vytvorilo odstup.

Tradičný scenár

V balíku pozorne kontrolovali situáciu šprintérske zostavy. Unikajúcich pretekárov držali na dostrel. Rozdiel medzi skupinami počas celého dňa nevystúpil nad minútu a tridsať sekúnd. Rýchlostnú prémiu preťal ako prvý únik, kde bral plný počet bodov Američan Quinn Simmons (:tfr:). Po 63 kilometroch v úniku sa z vedúcej skupiny do pelotónu vrátil Nils Politt (BOH).

Na čele tak jazdilo s minútovým odstup len kvarteto. Nasledovali nezáživné kilometre. Čakalo sa či pretekárov potrápi vietor. To sa však nestalo a pelotón jazdil stále pokope. Manko na denný únik pomaly klesalo. Šprintéri šetrili sily do hromadného špurtu na posledných metroch. 50 kilometrov pred cieľom bol rozdiel medzi skupinami len pól minútový.

Krátke výstupy a pelotón v malých problémoch

50 kilometrov pred cieľom bol rozdiel medzi skupinami len pól minútový. Stúpanie štvrtej kategórie narobilo problémy. Vo vedúcej skupine zaútočil Quinn Simmons (:tfr:), ktorí napokon zostal na čele sám. Jeho kolegovia z úniku sa vrátili do pelotónu. Aj ten sa rozdelil na dve skupiny. Netrvalo to však dlho a balík bol opäť takmer celý pokope.

Druhý kopec vrcholil 35 kilometrov pred cieľom. Ten hlavné pole dokázalo pokoriť pohromade. Poslednou prekážkou šprintérov bol už len osamotený Američan, ktorí mal už len 20 sekúnd k dobru. Aj on sa však po pokorení vrcholu stúpania vrátil do pelotónu, kde nechýbali favoriti na dnešný dojazd. Klesanie využili pretekári na ďalšie ataky.

Dramatický záver

Klesanie využili pretekári na ďalšie ataky. 30 sekúnd k dobru získalo trio Jasper Stuyven (:tfr:), Fred Wright (TBV) a Alexis Gougeard (B&B Hotels – KTM). Šprintérske zostavy mali čo robiť aby unikajúcich jazdcov na posledných kilometroch dostihli. Manko balíku klesalo veľmi pomaly. Technický záver plný zákrut hral do kariet vedúcej trojici. Tá mala ešte 5 kilometrov pred cieľom stále desať sekúnd k dobru. V hlavnej skupine udával tempo Wout Van Aert (:tjb:).

Skupina prenasledovateľov takmer pokorila unikajúcu trojicu kilometer pred cieľom. V závere však vznikol na trati úplný chaos a šprintérom chýbali tímový kolegovia. To využil Christophe Laporte (:tjb:). Francúz zrýchlil a kilometer pred cieľom predstihol trio na čele. Pokračoval do cieľa a postaral sa o prvé francúzske víťazstvo na tohtoročnej starej dáme.

19. etapa Tour de France 2022 – výsledky

Results powered by FirstCycling.com

Predposlednou etapou 109. ročníka francúzskej grand tour bude individuálna časovka.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár