2. etapa Critérium du Dauphiné: Lukas Pöstlberger opäť unikol

2. etapa Critérium du Dauphiné 2021 Lukas Postelberger

zdroj: © A.S.O./Pauline BALLET

2. etapa Critérium du Dauphiné 2021 sa skončila opäť víťazným únikom. Po sólo jazde sa radoval rakúsky cyklista Lukas Pöstlberger (BOH).

Na kopcovitej trase do Saugeus sa skoro vytvoril silný únik dňa, z ktorého ako posledný vydržal 29-ročný jazdec BORA – hansgrohe. V cieli etapy dlhej 172 km mal Pöstlberger náskok 11 sekúnd na šprintujúci pelotón.

Opakoval sa scenár z predošlej etapy. V pelotóne druhé miesto získal Sonny Colbrelli (TBV), tretí skončil Alejandro Valverde (MOV). O tempo hlavného balíka sa opäť staral hlavne tím Bahrain Victorious, ktorý neskoro dostal pomoc od ostatných a znovu prišli o príležitosť vyhrať.

Pöstlberger sa zároveň obliekol do žltého dresu pre celkového lídra. Pridal ho do svojej zbierky k ružovému dresy z Giro d’Italia 2017, keď ovládol prvú etapu. Doterajší držiteľ Bren Van Moer (:lts:) z pelotónu odpadol na záverečnom stúpaní dňa.

V utorok je na programe jednoduchšia etapa s krátkym kopcom pred cieľom. Príležitosť by mali dostať klasikári a puncheuri.



Ako prebehla 2. etapa Critérium du Dauphiné 2021

V pondelok bola na programe druhá etapa pretekov Critérium du Dauphiné. V itinerári boli ťažšie stúpania ako včera, no klasikári to mohli zvládnuť. Najväčšia skúška bola ihneď v úvode, kde čakalo stúpanie Col de Peyra Tailade. 8,3 kilometrov malo v priemere 7,4 % prevýšenie. Celkovo bolo v profile 5 stúpaní na takmer 173 kilometroch.

2. etapa Critérium du Dauphiné 2021 profil:

2. etapa criteriu, du dauphine
Zdroj: criterium-du-dauphine.fr/en/stage-2

Štart etapy

Únik dňa

Po štarte bol prvý pokus o únik neúspešný, no ten druhý už áno. Zahájil ho Lukas Postlberger (BOH), priskočili k nemu Anthony Delaplace (Arkéa Samsic), Matthew Holmes (:lts:), Shane Archbold (:dqt:) a Rob Power (:tqa:). Pelotón túto skupinu akceptoval a nechal ju odskočiť na 5 minút. Na vrchole Col de Peyra Tailade bol rozostup o minútu menší. Sto kilometrov pred cieľom bol náskok tesne pod hranicou 4 minút. V tento moment opustil preteky Ian Garrison (:dqt:), ktorý participoval vo včerajšom úniku.


Na vrchole druhého stúpania dňa klesol náskok na 3 minúty, pelotón nechcel podceniť situáciu ako včera. V čele diktoval tempo tím Ineos. 60 kilometrov pred cieľom bol náskok stále rovnaký, no jazdcov čakali ešte tri stúpania. Medzičasom ostala v čele etapy už len štvorica jazdcov, Rob Power (:tqa:) nedokázal akceptovať tempo skupiny. V čele hlavnej skupiny doplnil Ineos tím Bahrain Victorious a náskok klesol už iba na 2 minúty. V úniku využili zjazdárske schopnosti Shane Archbold (:dqt:) – Lukas Postleberger (BOH). Dvojica zbierala sekundu po sekunde.



17 kilometrov pred cieľom zvesil nohy Archbold (:dqt:) a jeho dobrodružstvo skončilo. Rakúšan tak šiel sám smerom do cieľa. Pred poslednou dvojicou stúpaní bol náskok na úrovni necelých 3 minút, na Postlebergera (BOH) však čakalo ešte ťažkých 15 kilometrov.

Postlberger udržal vedenie

V záverečných 8 km z pelotónu zaútočil Ben O’Connor (ACT), ale 3,5 km pred cieľom bolo po útoku Austrálčana. Pelotón viedla zostava Bahrain Victorious a Colbrelli ešte neskladal zbrane. Pridávali sa aj tímy Astana a Movistar.

V posledných 2000 metroch mal Pöstelberger náskok 23 sekúnd, viditeľne sa trápil, ale do svojej jazdy dával úplne všetko. Napokon bol jeho pokus úspešný.

V šprinte bol opäť najrýchlejší Talian Colbrelli. Rýchle nohy ukázal aj španielsky veterán Valverde.

2. etapa Critérium du Dauphiné 2021:

01Lukas PöstlbergerBORA-hansgrohe04:25:20
02Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 11
03Alejandro ValverdeMovistar Team+ 11
04Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step+ 11
05Sven Erik BystrømUAE Team Emirates+ 11
06Patrick KonradBORA-hansgrohe+ 11
07Ilan Van WilderTeam DSM+ 11
08Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 11
09Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 11
10David GauduGroupama-FDJ+ 11

Critérium du Dauphiné  2021 – celkové poradie:

01Lukas PöstlbergerBORA-hansgrohe08:38:32
02Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 12
03Alejandro ValverdeMovistar Team+ 20
04Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step+ 24
05Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 24
06Patrick KonradBORA-hansgrohe+ 24
07Michael ValgrenEF Education-NIPPO+ 24
08Guillaume MartinCofidis+ 24
09Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 24
10Ilan Van WilderTeam DSM+ 24
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár