2. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Výbušné finále

Giro d'Italia 2020
2. etapa Giro d'Italia preview

2. etapa Giro d’Italia 2020 je ďalšou etapou na Sicílii. Pôjde o typickú trasu na tomto najväčšom ostrove v Stredozemnom mori. Po zvlnenej trase uvidíme veľmi zaujímavý boj na klasikárskom stúpaní.

3. októbra 2020
Dĺžka
: 149 km
Profil: zvlnený, 2270 nastúpaných metrov
Štart: 12:45 LSEČ v Alcamo
Predpokladaný dojazd: ~ 16:30 LSEČ v
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 od 13:00

2. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Konvoj ostáva na Sicílii. Od severovýchodného mesta Alcamo sa prejde cez celý ostrov na jeho južnú časť do mesta Alcamo so 60-tisícmi obyvateľov. Toto mesto hostí Giro prvýkrát od roku 2008, premiéru však odbilo ešte v roku 1965.

2. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

2. etapa Giro d'Italia 2020
2. etapa Giro d’Italia 2020

Prvá časť etapy je najnáročnejšia – nachádzajú sa v nej štyri stúpania, z ktorých jedno je kategorizované a na nej zabojuje únik. Uvidíme, či možnosť využije Rick Zabel alebo Davide Ballerini, ktorí majú 3, respektíve 1 bod z vrchárskej prémie v časovke. Dva z nich má Peter Sagan, ale toho do úniku klasikárske tímy nepustia. Na 47. kilometri sa nachádza šprintérska prémia, z ktorej body sa počítajú do bodovacej súťaže o cyklámenový dres. V každej etape je iba prvá prémia takto hodnotená. Podrobné pravidlá nájdete tu.

Po kopcovitej časti a nástupe na rovinu Valle del Belice prichádza dlhá rovinatá sekcia po stredozemnom pobreží, až ku finále. 30 km pred koncom sa to opäť začína vlniť, ale také stúpanie ako Porto Empedocle problémy nenarobí. Po ňom príde prémia s 3, 2 a 1 sekundami do celkovej klasifikácie.

2. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa:

2. etapa Giro d'Italia mapa
zdroj: giroditalia.it

Pravdepodobne sa bude čakať až na poslednú prekážku, ktorou je stúpanie Agrigento na námestie Piazza Vittorio Emanuele. Cieľ príde po 3,7 km s 5,3%. Maximá 10% prídu v prvej polovici. Prejde sa cez dve vracačky, takže pozícia pre záverečné zrýchlenie bude dôležitá. Cieľ príde po priamej 200-metrovej ceste na 5%. Útočiť sa môže prakticky od začiatku stúpania, aj v najťažšej sekcii. Ak sa nikomu nepodarí udržať vysoké tempo samostatne do cieľa, najlepším východiskom je špurt zriedeného pelotónu, kde navrch budú mať klasikári. Samotné stúpanie je štvrtej kategórie.

Cieľové stúpanie:

2. etapa Giro d'Italia 2020

Počasie

Predpoveď hlási na juhovýchodnom pobreží Sicílie príjemných 24 ºC bez prehánok. Zaujímavý je vietor, ktorý má byť východný a na dlhej sekcii pelotón bude sprevádzať ako neslávne známy bočný zadný vietor. Rýchlosti okolo 10 km/h však veľké divadlo nesľubujú.

2. etapa Giro d’Italia – favoriti:

Ako sme spomínali možné scenáre na záverečnom stúpaní, v hre sú hlavne klasikári a výbušní vrchári. Tých ma Giro na štartovej listine hneď niekoľko.

Michael Matthews (:sun:) vyhral Bretagne Classic, bol tretí na Miláno – San Remo a na nedávnych majstrovstvách sveta skončil siedmy. Išlo o niekoľkokrát ťažšiu trasu so selektívnym priebehom. Taký sa v druhom dni 21-etapových pretekov rozhodne nečaká. Austrálčan je vo veľkej forme a takéto etapy mu momentálne sedia na pretekoch najlepšie. Ak dôjde k šprintu na pásku, 30-ročný Bling je najväčším favoritom.

Michael Matthews
Matthews víťazí na Bretagne Classic 2020. zdroj: twitter.com/diriflesso

Peter Sagan (BOH) je prirodzeným vyzývateľom Matthewsa, aj keď Austrálčan sa zdá byť v lepšej forme a trojkilometrové stúpania mu v poslednej dobe idú lepšie. Nevieme však, ako na tom po dvoch týždňoch po Tour Sagan je. Zajtra tak príde test zaťažených nôh. Ak uspeje, vyzve Matthewsa a ďalších a zabojuje o prvé víťazstvo v sezóne. Ak nie, bude sa musieť uspokojiť s jednoduchšími trasami.

Peter Sagan počas časovky. zdroj: twitter.com/ArturoDucati

Diego Ulissi (:uae:) tento rok na rozdiel od Sagan drží svoju víťaznú vlnu – vyhral Okolo Luxemburska. Talianovi sa však šance dávajú hlavne v skoršom útoku, keďže v čistom šprinte do kopca má na Sagana či Matthewsa nejaké medzery.

Diego Ulissi
Diego Ulissi

Joao Almeida (:dqt:) ukázal napríklad na Vuelta a Burgos svoju výbušnosť na podobných kopcoch, kedy vyhral špurt skupiny v prvej etape. Navyše, 22-ročný Portugalčan má motiváciu v tom, že je druhý v celkovom poradí. Zaútočí na ťažkého rovinára Gannu a zmaže manko 22 sekúnd?

Davide Ballerini (:dqt:) ukazoval po prestupe do Deceuninck – Quick Step rýchle nohy a v závere vie byť nebezpečný. Navyše, je tretí vo vrchárskej súťaži a body v Agrigento sú dobrým lákadlom. Rovnakú motiváciu zobrať modrý dres má aj Peter Sagan.

Davide Ballerini na Okolo Poľska 2020
Ballerini vyhral 5. etapu na Okolo Poľska 2020 | zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Aj vrchári či prekvapenia

Z favoritov na celkové poradie sa môže zadariť Jakobovi Fuglsangovi (AST), Simonovi Yatesovi (:mts:) alebo Wilcovi Keldermanovi (:sun:).

Záverečný kopec bude na šprintérov Arnauda Démara (FDJ) či Fernanda Gavíriu (:uae:) asi príliš ťažký.

Enrico Battaglin (:bmt:) vyhral podobnú sicílsku etapu pred dvomi rokmi a na Gire sa mu väčšinou zázračne darí. Simon Clarke (:efd:), Andrea Vendrame (:alm:), Nathan Haas (COF) či Ruben Guerreiro (:efd:) môžu prekvapiť.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár