Bretagne Classic: Michael Matthews bol najsilnejší

GP Ouest France - Plouay

 Francúzsku Bretagne Classic vyhral Michael Matthews (:sun:). Výrazne mu pomohol mladý Nils Eekhoff (:sun:) a austrálsky šprintér mohol ukázať silnú koncovku. Vyhral nad Mezgecom (:mts:) a Sénéchalom (:dqt:).

V dejisku Majstrovstiev Európy v cestnej cyklistike Plouay 2020 sa konal 84. ročník Bretagne Classic – Ouest-FranceOproti minulým rokom sa trať zjednodušila, ale klasikárska príchuť ostala, no závod bol menej selektívny. Preteky World Tour mali 249 kilometrov. V poslednej stovke sa nachádzali okruhy s krátkymi kopcami, približne do jedného či dvoch kilometrov.

Profil Bretagne Classic:

Profil Bretagne Classic
zdroj: la-flamme-rouge.eu

Ešte pred pretekmi prišla správa, že nemenovaný jazdec BORA – hansgrohe vrátil pozitívny test na COVID-19. Celý nemecký tím z pretekov odstúpil a jazdci Cesare Benedetti, Marcus Burghardt, Jempy Dricker, Patrick Gamper, Oscar Gatto, Jay McCarthy a Ide Schelling budú najbližšie dni v izolácii. V tej bude aj celý personál tímu, ktorý putoval na sever Francúzska.

Remi Cavagna (:dqt:), Floris De Tier (Alpecin-Fenix), Joey Rosskopf (:ccc:), Will Clarke (Trek-Segafredo), Zhandos Bizhigitov (Astana), aAlexander Cataford (Israel Start-Up Nation) začali hlavnú akciu. Dostali sa do úniku dňa a najprv mali trojminútový náskok na pelotón. 80 km pred koncom sa vpredu cítil najsilnejší Cavagna a zaútočil. O 40 km bol čerstvý víťaz majstrovstiev Francúzska v časovke dostihnutý. Pracovali hlavne tímy EF Pro Cycling a UAE Team Emirates. Potom nasledovali jednotlivé útoky ďalších jazdcov z hlavnej skupiny, ale dlho nevydržali.

Balík išiel ďalšie desiatky kilometrov tempo, nástupy nevychádzali. 13 km pred páskou to skúsili Seigle (FDJ) a Lafay (COF), ale borci z UAE verili Jasperovi Philipsenovi (:uae:) a jeho šanciam na víťazstvo v hromadnom dojazde.

Na poslednom stúpaní dňa Restergal skúsil posledný útok Florian Sénéchal (:dqt:), ale výborne zapracoval prvoročák Nils Eekhoff (:sun:). Ten pokryl Francúza, dokonca sa nechtiac osamostatnil na pár metrov, ale nezištne pripravil pozíciu svojmu lídrovi Michaelovi Matthewsovi (:sun:). Ten sa v šprinte malej skupiny nemýlil.

Austrálčan Michael Matthews vyhral Bretagne Classic 2020. Svoj záverečný nástup na čiaru začal v poslednej stovke metrov a potvrdil, že na kopcovitých tratiach s hromadnou koncovkou je svetová špička. Na záverečnom kopci na neho nestačil Slovinec Luka Mezgec (:mts:). Sénéchal po bojovnom výkone bral pekné tretie miesto.

Pre Team Sunweb ide prvé víťazstvo od Paríž – Nice. Tam etapy vyhrali Kragh aj Benoot. Matthews, ktorý sa prekvapivo neobjavil v plánoch Sunwebu na Tour de France, ukázal svoju formu. Na Miláno – San Remo po dlhej prestávke mal taktiež vynikajúce nohy, len na Poggiu narazil do steny a prezeral si ruku. Vyhral ale šprint stíhacej skupiny a skončil tretí. Dnes získal 37. víťazstvo v profesionálnej kariére

Michael Matthews:

„Luka musel začať šprintovať skoro, takže ja som mohol čakať. Svoj špurt som skvele načasoval. Incident na Miláno – San Remo bol ťažký pre moju psychiku. Vedel som, že som mal veľmi dobrú formu, ale prísť sem takto, na druhé preteky po karanténe… Som naozaj šťastný,“ povedal podľa Cyclingnews.

Výsledky:

1.Michael Matthews (Aus):sun:6:01:14
2.Luka Mezgec (Slo):mts:0:00:01
3.Florian Senechal (Fra):dqt:
4.Aime De Gendt (Bel)Circus-Wanty Gobert
5.Alessandro Fedeli (Ita)Nippo Delko Provence
6.Quinn Simmons (USA):tfr:
7.Nils Eekhoff (Ned):sun:0:00:03
8.Daniel McLay (GBr)Team Arkea-Samsic0:00:05
9.Anthony Roux (Fra)FDJ
10.Ivan Garcia Cortina (Spa):bmt:

 

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár