2. etapa Giro d’Italia 2022: Časovku ovládol Yates, v ružovom stále Van der Poel

Giro d'Italia 2022

zdroj: twitter.com/giroditalia/status/1522950836627906561/photo/1

2. etapa Giro d’Italia 2022 neopustila Budapešť. Na programe bola mestská časovka jednotlivcov. Rovinatý profil vrcholil dvojkilometrovým stúpaním v Budíne. Technicky náročnú trať plnú zákrut najrýchlejšie pokoril Simon Yates (:bex:) v čase 11 minút a 51 sekúnd. Ružový dres si druhým miestom udržal Mathieu van der Poel (Alpecin – Fénix). Holanďan v cieli stratil len tri sekundy. Za touto dvojicou finišoval jeden z najväčších favoritov na etapový triumf Tom Dumoulin (TJV)   

2. etapa Giro d’Italia 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: giroditalia.it/en/tappe/stage-2-giro-ditalia-2022-budapest-budapest-tissot-itt/

Technicky náročná časovka

Ako prvý na krátku, deväť kilometrov merajúcu, trať v uliciach hlavného mesta Maďarska vyštartoval Harm Van Hoecke (:lts:). Belgičan stanovil v cieli čas 12 minút a 48 sekúnd. Pretekári odštartovali vo veľmi rýchlom tempe a priebežný líder sa menil.

Po prvej pol hodine sa na čele usadil Alex Dowsett (:isn:). Brit predvádzal priebežne najrýchlejšie tempo. Cieľ preťal v čase pod 12 a pól minúty.  Jeho pozíciu atakoval Lawson Craddock (:bex:).  Na záverečnom stúpaní však stratil dôležité desatiny sekundy. Tí najväčší favoriti stále čakali na svoj štart.

Lídri z Jumbo Visma

Brita na líderskej stoličke vystriedal Jos Van Emden (:tjb:), ktorý skresal čas Alexa Dowsetta (:isn:) o ďalšie štyri sekundy. Holanďana však o pár minút vystriedal jeho tímový kolega Edoardo Affini (:tjb:). Talian začal do cieľa stúpať s trojsekundovým náskokom. Ten dokázal ešte navýšiť. Cieľ preťal desaťsekundovým náskokom. Prvé dve priečky tak držal tím Jumbo Visma.

Duo Jumbo Visma pokoril v cieli až Lennard Kämna (BOH). Nemecký pretekár vyrazil do záverečného stúpania o osem sekúnd skôr ako jeho súperi. Aj napriek tomu, že počas výstupu stratil niekoľko sekúnd, pásku dokázal preťať v rýchlejšom čase s tromi sekundami k dobru.

Súboj favoritov

Popoludnie sa pomaly blížilo k svojmu vrcholu a na trati sa postupne predstavili favoriti na víťazstvo. Priebežnú vedúcu pozíciu stále držal Lennard Kämna (BOH). Skvelý stupňujúci sa výkon predviedol v uliciach Budapešti Matteo Sobrero (:bex:). Taliansky cyklista strácal pred záverečným výstupom pred cieľovú pásku tri sekundy. Počas výstupu však pridával do pedálov a lídra z Nemecka zdolal o štyri sekundy.

O pol piatej štartoval jeden z najväčších favoritov na triumf. Tom Dumoulin (TJV) na trati nepoľavoval. Na medzičase disponoval štvorsekundovým náskokom. Holanďan ako prvý pokoril trať pod 12 minútami. Dlho sa však na líderskej pozícii neohrial. Takmer po jeho dojazde ho v cieli o päť sekúnd pokoril Simon Yates (:bex:). Brit svojím výkonom hodil rukavicu všetkým favoritom na celkové poradie.

Posledný do časovky vyrazil Mathieu van der Poel (Alpecin – Fénix) v ružovom drese. Na aktuálneho lídra etapy Simona Yatesa (:bex:) mal v celkovom poradí 14 sekúnd k dobru. Holanďan zápolil na diaľku s časom Brita. Pred záverečným kopcom strácal Mathieu van der Poel (Alpecin – Fénix) len jednu sekundu. Aj keď čas Simona Yatesa (:bex:) nedokázal pokoriť udržal si ružový dres aj do zajtrajšej etapy. Nečakaným víťazom časovky sa napokon stal Brit Simon Yates (:bex:) v čase 11 minút a 55 sekúnd.

Spomedzi ďalších ašpirantov na ružový dres v časovke príliš veľa nestratil Richard Carapaz (:ins:). Ekvádorčan získal vo finiši 28 sekúnd manko na víťaza. Solídnu časovku predviedol aj Joao Almeida (:dqt:), ktorý finišoval zo stratou 18 sekúnd.

2. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

Pozrite tiež

Zajtra sa Giro d’Italia 2022 poslednýkrát predstaví u našich južných susedov v Maďarsku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár