2. etapa Giro d’Italia 2023: Jonathan Milan pri prvej príležitosti berie víťazstvo

2. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/13/photo/1

2. etapa Giro d’Italia 2023 patrila šprintérom, preto sa v závere radoval Jonathan Milan (TBV) – fenomén dráhovej cyklistiky. Pre 22-ročného Taliana je to vôbec prvé víťazstvo na grandtour. Svojím dlhým a konštantným šprintom odrovnal najväčšie šprintérske esá. Druhý finišoval David Dekker (ARK) a tretí Kaden Groves (ADC). 

Maglia Rosa naďalej patrí Belgičanovi Remcovi Evenepoelovi (SOQ).

2. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-2/today/profiles

Štart:

Päťka v úniku

Keďže dnešná etapa mala typický tranzitný charakter, boj o celodenný únik netrval „večnosť“. Po 30 kilometroch sa od pelotónu oddelila 5-členná skupinka v zložení Paul Lapeira (ACT), Thomas Champion (COF), Mattia Bais (Eolo-Kometa), Stefano Gandin (Corratec) a Alex Verre (ARK). Na pelotón si vypracovali náskok maximálne 4 minút. Preteky boli kontrolované a pokojné.

Napokon k eliminácii celodenného úniku došlo približne 35 kilometrov pred cieľom.

Šprintérsky záver

To, že sa blíži hromadný šprint, bolo viditeľné už 20 kilometrov pred cieľovou páskou, kedy čelo pelotónu obsadili tímy ako Astana, Soudal Quick-Step, Jumbo – Visma či Bahrain – Victorious. Išlo teda nielen o šprintérske vláčiky, ale formácie tímov na celkové poradie. Čo sa týka etapových favoritov, žiaden z nich v priebehu etapy nezaostal. Diváci v cieli teda mohli očakávať šprint na vysokej úrovni.

5 kilometrov pred cieľom tempo udával celok Alpecin – deceuninck pre Kadena Grovsa. Zíver mal očakávaný priebeh, až kým sa neodohral nepríjemný pád 3 600 metrov pred páskou. Na zemi sa ocitli jazdci tímu DSM a Movistar. Favoriti pokračovali ďalej, pelotón bol rozdelený na dve časti.

Výrazný technický prvok (kruhový objazd) bol situovaný 1 200 metrov pred cieľom. K výraznej zmene však nedošlo; do cieľovej rovinky ako prví vošli jazdci Alpecinu. Na tretej pozícii jazdil ich líder Groves. Jeho chrbta sa držal Jonathan Milan (TBV), ktorému tieň vytvárali Pascal Ackermann (UAD) a Fernando Gavíria (MOV). Ako prvý začal šprintovať domestik Kadena Grovesa, pred ktorým sa priestor veľmi skoro otvoril. Preto väčšiu výhodu mal za ním jazdiaci Jonathan Milan, ktorý dnes predviedol najväčšie zrýchlenie a vytrvalosť. Dlho sa na prvej pozícii prezentoval Fernando Gavíria, no záver napokon vypustil. Milan však dokázal šprintovať až po cieľovú čiaru, kde zdvíhal ruky nad hlavu.

2. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 3. etapa Amore infinito.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár