2. etapa Okolo Algarve 2023: Magnus Cort triumfoval v hodine dvanástej na Alto da Foia

2. etapa Okolo Algarve 2023

zdroj: https://twitter.com/EFprocycling/status/1184

2. etapa Okolo Algarve 2023 obsahovala viacero stúpaní, pričom v závere etapy cyklisti zdolali najvyšší bod celého podujatia – Alto da Foia. Na vrchole známeho stúpania sa z víťazstva radoval Magnus Cort Nielsen (EFE). Na druhé miesto len o pár milimetrov odsunul druhého Ilana van Wildera (SOQ), ktorý sa už radoval z víťazstva. Tretí z prekvapivo početnej skupine finišoval Rui Costa (ICW). 

Novým lídrom pretekov je Magnus Cort Nielsen, ktorý však celkové víťazstvo nemá ani zďaleka vybojované.

2. etapa Okolo Algarve 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/volta-ao-algarve/2023/stage-2/today/profiles

Vyčkávanie na záver

Na tvárach cyklistov bolo už od začiatku vidieť, že tým najdôležitejším bodom celej etapy bude záverečné stúpanie Alto sa Foia (necelých 8 kilometrov; 6,1%). To sa prenieslo aj do pomerne pokojného priebehu celej etapy, kedy sa výrazne neútočilo a zbytočne nemrhalo energiou. Takýto priebeh si však nemohlo vychutnať viacero pretekárov, medzi nimi bol aj Marc Hirschi (UAD), ktorý bol kvôli zlomenine nutény preteky opustiť.

Hneď po ostrom štarte sa do čela pretekov prebojovala šestka pretekárov v zložení Matthew Gibson (Human Powered Health), Rafael Lourenço (AP Hotels & Resorts-Tavira-SC Farense), Tomas Contte (Aviludo-Louletano), Gaspar Gonçalves (Efapel), António Ferreira (Kelly-Simoldes-UDO) a João Matias (Tavfer-Ovos Matinados-Mortágua). Na pelotón vedený tímom UNO-X Pro Cycling si zakrátko vybudovali náskok viac ako 2 minút.

Prémie

Prvú vrchársku prémiu ovládol Rafael Lourenço pred druhým António Ferreira, ktorý do dnešnej etapy vstupoval ako priebežný líder klasifikácie vrchárov.

Šprint v Monchique zas ovládol iný domáci pretekár João MatiasNásledne sa profil etapy začal vlniť, čo len predznamenávalo priblíženie sa ku kopcovitému finále. Aj preto na méte 30 kilometrov pred cieľom došlo k eliminácii celodenného úniku. Všetci favoriti na víťazstvo ostávali v kompaktnom pelotóne.

Vrchársku prémiu Picota, záverečná pred Alto da Foia vyhral Kasper Asgreen (SOQ).

Alto da Foia

Od začiatku stúpania čelo vyselektovanej hlavnej skupiny obsadili jazdci tímu INEOS – grenadiers spoločne s Kasperom Asgreenom (SOQ). Výrazné selekcie sa však nediali, preteky skôr pripomínali elimináciu na dráhe.

Spomedzi favoritov ako prvý vypadol Tobias Johannessen (UNO-X), čo bolo približne 3 000 metrov pred cieľom. Naďalej však predná skupina pozostávala z množstva pretekárov, čo bolo vzhľadom na typ stúpania prekvapivé. Na dobrej pozícii jazdil Daniel Martinéz a jeho kolega Thomas Pidcock (IGD). Obaja si mohli „vychutnávať“ luxusnú tímovú podporu. Rivali z iných tímov však nezaostávali a postupne sa tlačili dopredu.

Napokon však k výrazným sólo atakom nedošlo, viacerí cyklisti v početnej skupine bojovali na etapový vavrín. Ako prvý začal prekvapivo šprintovať  Ilan van Wilder (SOQ), ktorý dlho držal prvú priečku. Za ním sa snažili doťahovať pretekári ako Rui Costa (ICW), Jai Hindley (BOH) či Valentin Madouas (FDJ), no z tieňa Van Wildera nedokázali vykuknúť. Podarilo sa to až na cieľovej páske Magnusovi Cortovi Nielsenovi (EFE), ktorý poriadne znepríjemnil predčasnú radosť druhého Ilana van Wildena.

2. etapa Okolo Algarve 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 3. etapa Okolo Algarve.

Tadej Pogačar (UAD) na pretekoch Okolo Andalúzie predvádza svoj zlatý štandard. Obe úvodné etapy dokázal vyhrať jednoznačným spôsobom. 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár