2. etapa Okolo Baskicka 2022: Alaphilippe v závere nesklamal

Okolo Baskicka 2022
2. etapa Okolo Baskicka 2022

zdroj: https://twitter.com/qst_alphavinyl/status/1844/photo/2

2. etapa Okolo Baskicka 2022 merala 207 kilometrov, a teda išlo o najdlhšiu skúšku celého 61. ročníka najťažších týždňových etapových pretekov sveta. V cieli sa z víťazstva radoval úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý porazil druhého Fabiena Doubeya (TotalEnergies). Tretí finišoval Quinten Hermans (:iwg:). Primož Roglič (:tjb:) došiel v hlavnej skupine, a teda žltý dres si udržal. 

V druhej etape sme mohli sledovať monotónny a najmä nudný spôsob pretekania. Záver bol však dramatický, keďže ešte kilometer pred cieľovou páskou mohol na víťazstvo pomýšľať Ibon Ruiz (Equipo Kern Pharma), hrdina z celodenného úniku. Napokon bol eliminovaný na méte 500 metrov do cieľa a to už bola čistá parketa pre dvojnásobného majstra sveta, ktorý získal svoje prvé víťazstvo v tejto sezóne. 

2. etapa Okolo Baskicka 2022

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=6&y=2022&e=01

Slávnostný štart

Cyklisti sa do druhej etapy vydali krátko po 12. hodine SEČ. Žiaden z cyklistov pred etapou neodstúpil.

Pokojný priebeh

Aj napriek zvlnenému profilu v pelotóne od úvodných kilometrov vládol pokoj. Jeho čelo obsadili jazdci tímu Jumbo-Visma, ktorý chránili svoijho lídra v žltom drese Primoža Rogliča. Do celodenného úniku si to namierilo kvarteto pretekárov v zložení Julen Amezketa (Caja Rural), Ander Okamika (Burgos-BH), Ibai Azurmendi (Euskautel-Euskadi) a Ibon Ruiz (Equipo Kern Pharma). Na pelotón si dokázali vypracovať maximálne 5 minút náskoku. Tempo ale nebolo vysoké. Každý si uvedomoval dĺžku etapy a to, že preteky Okolo Baskicka ešte len začali. 

Stúpanie Aguilar Gaina

Náskok čelného kvarteta výrazne pod minútu kleslo na méte 45 kilometrov pred cieľom. Bola to nástupná pasáž na posledné klasifikované stúpanie dňa Aguilar Gaina. Pelotón ale nejazdil rýchlo, nikto ešte nechcel pohltiť jazdcov vpredu. Preto náskok na samom začiatku 10 kilometrov dlhého stúpania opäť začal narastať.

O vrchárske body sa napokon pobili jazdci z úniku. Najväčší záujem o ne prejavil Ibon Ruiz, ktorý ich pohodlne získal. Monotónne tempo pretrvávalo ďalej. Pelotón strácal 2 minúty. 

Na záver trochu drámy

15 kilometrov pred cieľom mala štvorica na čele k dobru už dve minúty a každým ukrojeným kilometrom sa zvyšovala pravdepodobnosť, že ich celodenný únik dotiahnu do šťastného víťazného konca. Pelotón vyčkával a to aj napriek tomu, že všetci pretekári vpredu virtuálne ohrozovali lídra Rogliča (:tjb:).

V čele však spolupráca taktiež haprovala, preto Ibon Ruiz zaútočil a trielil do cieľa osamotený. V tom momente sa hlavný balík „spamätal“ a začal sťahovať stratu. 

Najzaujímavejšie z celého dňa boli 3 záverečné kilometre. Ibon Ruiz mal náskok už len 20 sekúnd. Za ním jazdil zvyšok z celodenného úniku, kotrý však bol 2500 metrov pred cieľom eliminovaný. Z pelotónu sa nastupovalo a to sa stalo osudným pre dnešného hrdinu Ibona Ruiza. Dostihnutý bol 500 metrov pred cieľovou čiarou.

Záverečný šprint

Najvýhodnejšiu pozíciu v rýchlej koncovke mal úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorému fantastického lead-out mana robil Remco Evenepoel (:dqt:). Chrbta Alaphilippa sa držal Fabien Doubey (TotalEnergies), ktorý taktiež pomýšľal na víťazstvo. To si však konštantným šprintom zabezpečil práve francúzsky miláčik „Loulou“. Druhé miesto ostalo tak Doubeyovi. Tretí finišoval Quinten Hermans (:iwg:).

2. etapa Okolo Baskicka 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra preteky Okolo Baskicka pokračujú 3. etapou. Taktiež je na programe šprintérska klasika Scheldeprijs.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár