2. etapa Okolo Baskicka 2023: Ide Schelling sa víťazne prezlieka do žltého dresu

Okolo Baskicka 2023
2. etapa Okolo Baskicka 2023

zdroj: https://twitter.com/BORAhansgrohe_F/status4674/photo/1

2. etapa Okolo Baskicka 2023 sa rozhodla až v záverečnom klesavom šprinte puncheurov a vrchárov, spomedzi ktorých si triumf vybojoval Holanďan Ide Schelling (BOH), ktorý sa tak priezlieka do líderského žltého dresu. Druhý finišoval Matteo Sobrero (JAY) a tertí David Gaudu (FDJ). Doterajší líder pretekov, Ethan Hayter (IGD), plnil rolu domestika a v záverečnom kopci si vystúpil z tempa.   

2. etapa Okolo Baskicka 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-2/today/profiles

Štart:

Vyčkávanie na záver 

Hneď v úvode etapy sa do čela pretekov prepracovala šestica v zložení Javier Romo (AST), Jesus Ezquerra (Burgos-BH), Jon Barrenetxea (Caja Rural), Carlos Garcia (Equipo Kern Pharma), Txomin Juaristi (Euskautel-euskadi) a Alan Jousseaume (TotalEnergies). Na pelotón vedený víťazom prvej etapy, Ethanom Hayterom (IGD), mali náskok 4 minút.

K zmene došlo približne na méte 50 kilometrov pred cieľom, kedy sa k slovu hlásili viaceri favoriti ako napríklad Richard Carapaz (EFE) či Mikel Landa (TBV), ktorý vďaka útokom získal bonifikačné sekundy na prémiách.

Záverečné stúpanie

Najvýznamnejším bodom celej etapy bolo záverečné 11 kilometrov dlhé stúpanie Arkiskil. Strmé síce nebolo (pelotón ho zvládol pospolu bez väčších selekcií), no 2 kilometre pred tiahlym vrcholom zaútočil Lilian Calmejane (ICW) a Abel Balderstone (Caja Rural). Od zvyšku štartového poľa sa rýchlo oddelili, no to na vavrínoch nespalo. 

Preto na vrchole stúpania (5 kilometrov pred cieľovou páskou v meste Leitza) výrazné rozostupy neboli. Jazdci z hlavného poľa tak mohli bojovať o čo najlepšiu pozíciu v zjazde, ktorý ich priviedol až na pásku. Tú ako prvý preťal Ide Schelling (BOH), ktorý dokázal odraziť opakované útoky Alexa Arnabura (MOV), finišujúceho na 4. mieste. Druhý finišoval Matteo Sobrero (JAY) a tertí David Gaudu (FDJ).

Keďže Ide Schelling získal za víťazstvo 10 bonusových sekúnd, do zajtrajšej etapy vyrazí v žltom drese lídra pretekov.

2. etapa Okolo Baskicka 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 4. etapa so zaujímavým dynamickým záverom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár