Okolo Baskicka 2023 Preview: Martina Svrčeka čaká horské martýrium

Okolo Baskicka 2023
Okolo Baskicka 2023

zdroj: https://twitter.com/Cyclingnewsfeed/status/10/photo/1

62. ročník pretekov Okolo Baskicka 2023 odštartuje už v pondelok 3. apríla. Na štart v meste Vitoria-Gasteiz sa postaví mnoho zvučných vrchárskych mien vrátane obhájca titulu Martineza, aby sa vydalo v ústrety kopcom najnáročnejších týždňových etapových pretekov vo svete cyklistiky. Veľkú premiéru zažije mladý slovenský cyklista Martin Svrček, ktorý tak nadobudne ďalšie nové skúsenosti.   

História Okolo Baskicka

Preteky Okolo Baskicka mali nepokojnú históriu. V rokoch 1924 – 1935 sa konalo len 8 ročníkov. Organizovaniu bránili finančné problémy no taktiež občianska vojna. Počiatky by sa teda dali opísať aj pomocou románu od Ernesta Hemingwaya Slnko aj vychádza. V roku 1952 Cyklistický klub Eibar spustil nové 3-dňové podujatie s názvom Gran Premio de la Bicicleta Eibarresa na oslavu svojho 25. výročia založenia. Inauguračný ročník vyhral bývalý francúzsky národný šampión Louis Caput. V roku 1969 sa organizátori rozhodli spropagovať preteky (v tom čase mali 5 etáp) ako Vuelta al País Vasco – XVIII Bicicleta Eibarresa, čím sa podnik Bicicleta Eibarresa fakticky zlúčil do znovuzrodeného Okolo Baskicka. Potom ale nastali problémy s financovaním samotnej značky „Okolo Baskicka“. Napokon to všetko vyústilo do toho, že vôbec prvým oficiálnym víťazom Okolo Baskicka je Francis Pélissier z Francúzska.

Najúspešnejšími jazdcami v Baskicku sú Španiel José Antonio González, ktorý vyhral preteky štyrikrát (1972, 1975, 1977 a 1978) a Španiel Alberto Contador, ktorý vyhral preteky tiež štyrikrát (2008, 2009, 2014 a 2016). Od svojho oživenia sa preteky konajú každoročne. Výnimku priniesla iba celosvetová pandémia. Víťaz si na pódiu tradične navlieka baskickú baretku.

Predchádzajúci víťazi Okolo Baskicka (posledných 10 rokov)

Okolo Baskicka 2023 – parametre

  • typ: týždňové etapové preteky
  • počet etáp: 6
  • ročník: 62.
  • začiatok: 3. apríla (pondelok)
  • koniec: 8. apríla (sobota)
  • krajina: Španielsko (španielská časť Baskicka)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Okolo Baskicka 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/gc/today/profiles

1. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-1/today/profiles

Už v úvode prvej etapy 62. ročníka Okolo Baskicka cyklisti zažijú to, čím sú preteky na severozápade Pyrenejského polostrova známe. Najťažším stúpaním na trase je kopec druhej kategórie Opakua (7,1 km; 5,8%). Následne na pretekárov čaká zvlnený terén, ktorý na cieľovú čiaru bude stúpať. V závere by sa mal tešiť odolný šprintér, no favoriti na celkové poradie by nemali zaspať na vavrínoch.

2. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-2/today/profiles

Druhá etapa bude kopcovitejšia ako úvodná. Najdlhšie stúpanie na pretekárov čaká až v samotnom závere, no cieľovým nebude. Vrchol tiahleho kopca o dĺžke 11 kilometrov (priemerný sklon 3,1%) je situovaný presne 5 kilometrov pred cieľom v Leitze. Víťaz etapy by tak mal byť nielen dobrý vrchár ale aj zjazdár. Profil etapy predznamenáva dynamickú útočnú cyklistiku, na ktorú sú Baskovia zvyknutí.

3. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-3/today/profiles

„Jednoduchšia“ etapa bude treťou v poradí. Jednoduchšie však vyzerá len routebooku. Výrazné prudké stúpania, ktorými je Baskicko doslova posiate, vytvárajú ten správny terén na útočenie v rozhodujúcich chvíľach. Favoriti na celkové poradie si „neoddýchnu“ ani na tretí deň.

4. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-4/today/profiles

Kontúry baskického vidieku bude reflektovať aj 4. skúška na trase v okolí mesta Santurtzi. Opäť, ako v druhej etape, je najťažšie stúpanie La Asturiana situované pred cieľom, do ktorého jazdcov privedie dlhší zjazd a krátka cieľová rovinka.

5. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-5/today/profiles

Pretekom Okolo Baskicka sa nie nadarmo hovorí ako najťažších týždňovým etapovým pretekom. Dôkazom je profil 5. etapy plný krátkych ale zato výživných strmých stúpaní. Iba 4 z nich sú klasifikované, no dokopy ich pretekári zdolajú  cca 13.

6. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-6/today/profiles

To najťažšie príde až na záver. Kráľovská skúška obsahuje 7 stúpaní cez kopce v okolí mesta Eibar. Je teda vysoko pravdepodobné, že záverečná etapa výrazne premieša celkovým poradím.

Okolo Baskicka 2023 – favoriti

Nabitú štartovku do Baskicka prináša britský tím INEOS – Grenadiers. Štartovať okrem obhájcu titulu Daniela Martineza bude aj Egan Bernal, pre ktorého to bude ďalšia generálka na blížiacu sa Tour de France. Silu dopĺňa aj domáce duo Omar Freile a Jonathan Castroviejo v spoločnosti silného mladíka Ethana Haytera.

Silnú zostavu budú mať aj tímy Bora – hansgrohe (Sergio Higuita, Emanuel Buchmann, Anton Palzer…) a EF Education Easy-Post (Rigoberto Uran, Esteban Chaves, Richard Carapaz…).

O titul by mali zabojovať aj Luis Leon Sanchez (AST), Ion Izagirre (COF), David Gaudu (FDJ), Simon Yates (JAY) či Španieli ako Pello Bilbao (TBV), Mikel Landa (TBV), Enric Mas (MOV) či Marc Soler (UAD), ktorý v tíme bude jazdiť aj s takými menami, ako sú Brandon McNulty či Davide Formolo.

V pelotóne bude jazdiť aj mladý slovenský pretekár Martin Svrček (SOQ), ktorý bude zbierať cenné skúsenosti na najkopcovitejšej týždňovej trase vo svete cestnej cyklistiky. Výhodou môže byť fakt, že jeho tím nemá prehnané ambície na celkové poradie. Česť v horách bude hájiť duo Mattia Cattaneo a Andrea Bagioli.

Pozrite tiež:

Už túto nedeľu je na programe monument Okolo Flámska 2023.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár