Okolo Flámska 2023 sľubuje hviezdny súboj so špeciálnou príchuťou pre Slovensko

Okolo Flámska 2023
Okolo Flámska 2023

zdroj: https://twitter.com/RondeVlaanderen/status/12/photo/2

Už v nedeľu 2. apríla sa odohrá 107. ročník monumentálnej klasiky Okolo Flámska 2023. Ronde van Vlaanderen alebo „De Ronde“ opäť raz privíta medzi flámske polia a na stúpania pokryté dlažobnými kockami tých najlepších klasikárov aktuálneho pelotónu. Veľkú pozornosť púta trojica Van Aert, Van der Poel a Pogačar, ktorá sľubuje pravú belgickú cyklistiku. Na druhej strane ďalšiu veľkú rozlúčku zažije Peter Sagan. Posledné kilometre odjazdí na pretekoch, na ktorých zíkal jedno zo svojich najväčších víťazstiev. 

História Okolo Flámska

Klasika Okolo Flámska (tiež známa ako De Ronde) sa od svojho vzniku v roku 1913 hneď stali najväčšími cyklistickými pretekmi vo Flámsku. V súčasnosti tvoria druhý monument cyklistického kalendára. De Ronde sa nekonalo počas 1. svetovej vojny a bez prestávky sa organizuje od roku 1919, čo je najdlhšia neprerušená séria medzi všetkými cyklistickými klasikami. Od toho času až šesť cyklistov drží rekord v počte víťazstiev (čo je mimochodom unikát medzi hlavnými klasikami). Po tri víťazstvá majú Belgičania Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw a Tom Boonen, Talian Fiorenzo Magni a Švajčiar Fabian Cancellara s prezývkou Spartakus. Junilejný 100. ročník ovládol Peter Sagan ako úradujúci majster sveta 12 kilometrov dlhým sólo únikom. 

Samotným autorom pretekov bol Léon van den Haute, spoluzakladateľ športových novín Sportwereld. Vo vtedajšej ére bolo zvykom, že vydavatelia novín a časopisov organizovali cyklistické preteky ako prostriedok na podporu obehu. Navyše začiatkom 20. storočia bola cyklistika v Belgicku vo veľmi zlom stave. Velodrómy sa zatvárali a národné majstrovstvá na ceste alebo dráhe sa už neorganizovali. Ako sa šero zväčšovalo, Odile Defraye sa stal prvým belgickým víťazom Tour de France v roku 1912.

Bol to 20-ročný Flám a hoci jazdil za francúzsky tím Alcyon, symbolizoval potenciálny vzostup belgickej cyklistiky. Defrayeho víťazstvo inšpirovalo Augusta De Maeghta, starostu Halle a riaditeľa tlačovej skupiny Société Belge d’Imprimerie, aby vydal športový časopis v holandskom jazyku s názvom Sportwereld. Najprominentnejším cyklistickým spisovateľom Sportwereldu bol Karel Van Wijnendaele, mladý športový novinár a vášnivý fanúšik cyklistiky, ktorý sám vyskúšal cyklistické preteky. Prvé číslo sa objavilo včas pre Majstrovstvá Flámska 12. septembra 1912 a k zorganizovaniu prvého ročníka Okolo Flámska chýbal len malý krôčik. 

Predchádzajúci víťazo Okolo Flámska (posledných 10 rokov)

Okolo Flámska 2023 – parametre

  • typ: klasika (2. monument) severského typu
  • dátum: 2. apríla (nedeľa)
  • ročník: 107.
  • dĺžka: 273 kilometrov
  • počet helingenov: 19
  • krajina: Belgicko (Flámsko)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Okolo Flámska 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/ronde-van-vlaanderen/2023/result/today/profiles

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/ronde-van-vlaanderen/2023/result/today/profiles

Po roku budú opäť chodníky a strany ciest obsypané tisíckami divákov. Na programe bude 274 kilometrov z mesta Brugy do tradičného Oudenaarde. Na odvážlivcov teda čakajú jedny z najdrsnejších podmienok v modernej cyklistike – devätnásť strmých stúpaní (helingenov) s viacerými dláždenými úsekmi a šesť sektorov pavé.

Prvá tretina pretekov slúži na rozohriatie, má 80 kilometrov a je prevažne rovinatá. Prvým ozajstným testom nôh na kockovom stúpaní bude tzv. pivný berg – Oude Kwaremont, ktorý je spomedzi všetkých bergov vo Flámsku najdlhší (2,2 km; 4 %). Nemalú úlohu v pretekoch zohrá však neskôr. Následne bude na programe Kortekeer, ktorý odštartuje 30 kilometrov neustálej klasikárskej jazdy hore a dole. Postarajú sa o to helingeny ako Eikenberg, kockový Holleweg, Wolvenberg, Jagerij, Valkenberg, Berg Ten Houte či Kanarieberg.

S 80 km do cieľa prichádza veľkolepý posledný okruh, kde sa robia najväčšie divy. Začne sa známou kombináciou Oude Kwaremont (druhý prejazd) a Paterberg (najstrmší berg Flámska). Nasleduje niečo, čo si unavené nohy po takmer 200 km poriadne zapamätajú. Azda najťažšie stúpanie celých pretekov Koppenberg. Potom bude nasledovať Steenbeekdries a Taaienberg s kockami. To všetko v rozmedzí pätnástich kilometrov.

Koppenberg

Vandearden sa v roku 1985 na mokrej edícii ako jediný udržal na bicykli a vyhral zdroj: twitter.com/FDDM_OVO

Na historicky najťažšom bergu s drsnými kockami (Koppenberg) každý rok vidíme ľudí, ktorí sa živia jazdou na bicykli, zosadnúť a radšej túto neslávnu prekážku prejsť a svoj stroj radšej potlačiť.

„Je ťažké vysvetliť, čo pre nás jazdcov znamená Koppenberg. Prvých päť alebo šesť jazdcov tu má nejakú šancu, zvyšok odpadne alebo sa vyštverá už len tak, ako vie. Čo do pekla sme urobili, že ste nás tu poslali?“ povedal legendárny cyklista Bernard Hinault po svojej prvej a jedinej účasti na De Ronde.

S 30 km do cieľa budú na čele pretekať len tí najsilnejší, ktorí opäť budú musieť prejsť Oude Kwaremont. Jeho menší nasledovník vyžmýka z klasikárov posledné sily. Paterberg má iba 360 metrov, ale neúprosných 13% s maximami okolo dvadsiatky. Nasleduje 13-kilometrová rovina.

Prejde ňou taktizujúca skupina, malý únik, alebo osamotený pretekár ako Peter Sagan v roku 2016?

Okolo Flámska 2023 – favoriti

Hviezdne trio

Azda najväčšiu pozornosť bude potrebné upriamiť na fenomenálne trio, ktoré nedávno ovládlo známu „Étrojku„. Obhájcom titulu bude Mathieu van der Poel (ADC), ktorý tak bude mať šancu pripísať si už tretie víťazstvo na De Ronde. Holanďan by však vyhral aj druhý monument v rade, keďže si dokázal podmaniť aj tohtoročné Miláno – San Remo.

Silným konkurentom mu bude jeho odveký rival Wout van Aert (TJV), ktorého tím ovládol všetky doterajšie známe belgické klasiky. V prípade víťazstva by to pre Van Aerta bolo vôbec prvé víťazstvo.

Azda nepremožiteľnú trojicu dopĺňa Tadej Pogačar (UAD), ktorý minulý rok na Flámsku štartoval vôbec po prvýkrát a hneď finišoval na 4. mieste. Ako vrchár sa bude snažiť utrhnúť silných klasikárov v záverečných bergoch.

Zvyšok sveta

Pole ostatných favoritov tvoria nestarnúci Greg van Avermaet (ACT), Oliver Naesen (ACT), Jasper Stuyven (TFS), Thomas Pidcock (IGD), Michael Matthews (JAY), Matej Mohorič (TBV), Biniam Girmay (ICW) či Sep Vanmarcke (Israel Premier Tech).

Silnú zostavu priváža aj niekdajší najúspešnejší klasikársky tím Soudal Quick-Step. V zostave majú Juliana Alaphilippa, Kaspera Asgreena, víťaza z roku 2021, Davide Ballerriniho či Floriána Sénéchala.

Pre slovenskú cyklistiku bude mať 107. ročník špeciálnu príchuť. Peter Sagan (TotalEnergies) sa bude lúčiť s ďalšími pretekmi, na ktorých dosiahol jedno zo svojich najväčších víťazstiev.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár