E3 Saxo Classic 2023 videlo súboj gigantov, titul obhájil bezkonkurenčný Wout van Aert.

E3 Saxo Classic 2023
E3 Saxo Classic 2023

zdroj: https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/180/photo/1

65. ročník E3 Saxo Classic 2023 cyklistickému svetu ukázal pravú belgickú cyklistiku v zajatí flámskych polí a helingenov. Z víťazstva sa v šprinte troch gigantov súčasnej cyklistiky tešil Wout van Aert. Obhájil tak titul spred roka a na druhú priečku odsunul odvekého rivala Mathieu van der Poela, ktorý dnes útokmi nešetril. Tretí pri svojej premiére finišoval Tadej Pogačar, ktorý na dlažobných stúpaniach dokázal potrápiť fenomenálne klasikárske duo.   

Peter Sagan (TotalEnergies) si z tempa vystúpil 99 kilometrov pred cieľom.

E3 Saxo Classic 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/e3-harelbeke/2023/result/today/profiles

Brutálne tempo

Hneď od úvodu sa vytvoril 5-členný únik v zložení  Mathias Norsgaard, Mathis Le Berre, Kelland O’Brien, Thomas Bonnet a Martin Urianstad. Na pelotón si vypracovali stabilné 3 minúty náskoku, no 100 kilometrov pred cieľom bola situácia už iná. 

Ihneď po tom, ako sa Mathieu van der Poel (ADC) vrátil do pelotónu po technických problémoch, tempo sa výrazne zvýšilo. Túto zmenu nedokázal zvládnuť Peter Sagan (TotalEnergies), ktorý sa ocitol v samom závere štartového poľa. Podľa reči tela si priebeh veľmi neužíval. 

Extrémne silný Van der Poel 

Naopak, silou a výkonnosťou dominoval Mathieu van der Poel, ktorý na helingene Taaienberg razantne zaútočil. Jediný, kto mu dokázal uvisieť v háku, bol jeho dlhoročný rival Wout van Aert (TJV). Tadej Pogačar (UAD) pri svojej premiére na „Etrojke“ sa však nechcel nechať zahanbiť, no útok Holanďana nezachytil. Z toho dôvodu do stíhacej jazdy investoval maximum. K dvojnásobnomu víťazovi Tour de France sa neskôr pridali aj klasikári ako Kasper Asgreen (SOQ), Matej Mohorič (TBV) či Nathan van Hooydonck (TJV).

Zvyšok štartového poľa sa stiahol do vyselektovaného pelotónu, ktorý viedli jazdci tímu UNO-X Pro Cycling. Ich snaha však každým ukrojeným kilometrom bola viac a viac zbytočná. O titul sa totiž bojovalo vpredu.

Klasikárska smotánka na čele

Napokon sa na samotnom čele pretekov (50 kilometrov pred cieľom) vyformovala 6-členná skupinka veľmi silných favoritov (Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tadej pogačar, Nathan van Hooydonck, Matej Mohorič a Soren Kragh Andersen. 

V druhej skupine sa z favoritov pohybovali Kasper Asgreen (SOQ) či Filippo Ganna (IGD). Obaja sa snažil prepracovať do silnej čelnej šestky a zachrániť tak povesť svojich tímov. Ich časová strata 45 sekúnd však bola stabilná.

Paterberg

43 kilometrov pred cieľovou čiarou bol situovaný najstrmší helingen celého Flámska Paterberg. Na prvej pozícii ho vo vysokom tempe zvládol Tadej Pogačar, ktorému na chrbát dýchal Van der Poel. Na tretej pozícii jazdil Van Aert, za ktorým sa vytvárala mierna medzera, no Matej Mohorič zo seba dokázal vyžmýkať i posledné zvyšky síl. Rovnako na tom boli aj Van Hooydonck a Andersen. Do Oude Kwaremont pokračovala kompaktná šestica.

Oude Kwaremont a cyklistika ako sa patrí

Tiahly helingen Oude Kwaremont definitívne rozdelil čelnú šesticu na dve trojčlenné skupinky. V tej prednej zotrvali Van Aert, Van der Poel a Pogačar, ktorý dokonca dokázal dostať do problémov samotného Wouta van Aerta. Húževnatý Belgičan však z boja nevystúpil a bojoval na mačacích hlavách naďalej. Cyklistický svet tak na „pivnom“ helingene mohol sledovať tú najlepšiu cyklistiku v zajatí flámskych polí.

Van Hooydonck, Mohorič a Andersen vytvorili po prejazde Oude Kwaremontu druhú trojicu, v ktorej však už nedostatok síl bol viditeľný. Dokopy strácali 1 minútu a zozadu sa dotiahol Filippo Ganna spoločne s ďalšími pretekármi. O víťazstve sa však rozhodovalo v čelnom triu fenomenálnych klasikárov.

Záver

Záverečných 28 kilometrov sa nieslo v stíhaní čelnej trojice, ktorá mala k dobru náskok minúty a 10 sekúnd. Ten ich predurčoval k boju o cennú víťazstvo v Harelbeke. To napokon v šprinte troch kráľov súčasnej cyklistiky vydoloval Wout van Aert. Najkomplexnejší cyklista sveta dokázal dlhším šprintom zlomiť odvekého rivala Mathieu van der Poela. Tadej Pogačar finišoval na 3. mieste.

E3 Saxo Classic 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Ďalšia jarná klasika, Gent – Wevelgem, je na programe 26. marca.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár